Acasă » SISTEMUL JUDICIAR » Cristi Danileț lămurește de ce protestul magistraților nu este grevă, ci un drept constituțional și chiar o obligație

Cristi Danileț lămurește de ce protestul magistraților nu este grevă, ci un drept constituțional și chiar o obligație

Există mai multe comentarii ale unor oameni care spun că ceea ce fac magistrații în aceste zile nu ar fi legal și că ar fi interzis de statutul lor. Judecătorul Cristi Danileț lămurește de ce protestul magistraților nu este grevă, ci un drept constituțional și chiar o obligație

Într-un text despre independența Justiției și OUG 7/2019 pe juridice.ro, Cristi Danileț explică formele de protest ale magistraților și de ce nu este vorba de o grevă:

”Magistrații au decis să protesteze împotriva acestei ordonanțe: scrisori, comunicate, banderole albe, ieșiri în fața tribunalelor, suspendarea activității.

Cu privire la întreruperea activității, țin să precizez că nu este vorba de grevă. Legea interzice magistraților să facă grevă. Legea spune că greva se face pentru pretenții salariale sau privind condițiile de muncă și că nu se poate face grevă în scopuri politice. Dar nu orice blocare a activității este grevă.

Astfel, libertatea de exprimare și de adunare sunt drepturi constituționale. Una din formele de manifestare ale acestora este protestul. La rândul lui, protestul se poate desfășura în mai multe modalități. Una este suspendarea activității. Suspendarea din partea noastră însă nu este grevă pentru că noi nu avem revendicări salariale sau în legătură cu munca, nu reproșăm ceva angajatorului. Ci pretindem încetarea activității politice de afectare a independenței justiției și luarea de măsuri politice prin abrogarea unor acte normative. La aceasta ne obligă chiar statutul nostru prin art. 7 din Codul deontologic al magistraților.

Acțiunea noastră nu intră, așadar, sub incidența legii dialogului social nr. 62/2011 care reglementează conflictele de muncă și interzice greva magistraților, militarilor, polițiștilor. Insist: în aceste zile magistrații nu au vreun conflict cu angajatorul pentru a face grevă, ci este un conflict intre autoritatile centrale ale statului. Reamintesc că în 2009 toți magistrații am suspendat activitatea timp de o luna și s-a argumentat la fel: când celelalte puteri încalecă justitia, magistrații au obligația să reacționeze inclusiv într-un mod radical, extrem.”, a scris Danileț.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns