Judecătorul Cristi Danileț a scris un manual de educație juridică pentru liceeni, care urmează să fie tipărit și răspândit în licee. Educația juridică nu este materie în programa școlară, dar autorul manualului se află în discuții cu Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul Educației pentru a se întâmpla asta în viitor.
Volumul scris de judecătorul membru CSM, Cristi Danileț, este intitulat ”Educație juridică pentru liceeni – Manual despre drepturi şi justiţie”. Autorul vrea să-l traducă, cu ajutorul voluntarilor, în mai multe limbi străine: Engleză, Franceză, Maghiară, Germana, Italiana, Spaniola, Rusa, Rromani, Arabă și Chineză.
Motto-ul cărții: „Educaţia este cea mai puternică armă pe care o poţi folosi pentru a schimba lumea”. (Nelson Mandela, n.1918-d.2013, preşedinte al Africii de Sud, adversar al apartheidului).
Iată ce a scris magistratul Cristi Danileț în încheierea manualului pentru liceeni:
”Am parcurs împreună o materie conţinând, poate, multe elemente de noutate pentru voi. Este posibil ca unele aspecte să le fi cunoscut de la materiile educaţia civică sau religie, pe altele de la filozofie sau istorie. Ceea ce este cuprins în acest manual reprezintă un minimum de cunoştinţe care o să vă ajute să vă descurcaţi în diverse situaţii cu care vă veţi confrunta de-a lungul anilor. Vă asigur că unele chestiuni din cele scrise aici nu sunt cunoscute de mulţi adulţi.
Informaţiile care se regăsesc în acest manual au în centrul lor ideea că putem fi liberi atât timp cât facem ceea ce trebuie, adică ceea ce ne îndrumă morala şi ne obligă LEGEA. După dreptul la viaţă, LIBERTATEA este cel mai de preţ drept al omului, pentru care oamenii s-au luptat secole întregi. Ca să fim liberi trebuie să ne păstrăm DEMNITATEA şi să ne comportăm în mod RESPONSABIL: este necesar să ne însuşim principii sănătoase de viaţă, să cunoaştem şi să respectăm regulile, să tratăm cu atenţie pe cei din jurul nostru, să apelăm cu ÎNCREDERE la organele legii şi să ne supunem deciziilor definitive luate de acestea. Trăim într-o societate care ne oferă sprijin şi protecţie şi care aşteaptă de la noi să fim cetăţeni de nădejde, adică să ne IMPLICĂM în promovarea şi menţinerea principiilor şi regulilor de convieţuire.
Reţineţi că momentul împlinirii vârstei de 14 ani este foarte important: cei care comit contravenţii şi cei care săvârşesc infracţiuni pot fi sancţionaţi. Iar victimele care împlinesc această vârstă pot depune singure plângere la organele legii, însă cu asistenţa părinţilor.
După împlinirea vârstei de 18 ani deveniţi majori şi va trebui să vă ASUMAŢI pe deplin consecinţa faptelor voastre. Oricând veţi avea o problemă juridică, adică dintre acelea care au legătură cu drepturile şi obligaţiile voastre prevăzute de lege, trebuie să apelaţi la persoane care au pregătire în acest domeniu (avocaţii, mediatorii, notarii publici) sau la cei care lucrează în instituţiile statului menite să aplice legea (judecătorii, procurorii, poliţiştii).
Cum facem să cunoaştem toate regulile sau toate legile? Păi…este imposibil. Sunt prea multe. Dar avem CONŞTIINŢĂ, adică capacitatea de a discerne între bine şi rău şi a alege întotdeauna calea dreaptă. Depinde doar de noi. Putem decide să fim oameni oneşti, dornici de a şti cât mai mult, de a face bine celor din jur, de a sprijini instituţiile să îşi îndeplinească misiunea. Ori putem alege să încălcăm legea şi morala de câte ori avem ocazia şi mai ales atunci când nu suntem văzuţi, să provocăm dezordine, să agresăm oameni, să nu ne supunem deciziilor instituţiilor. Vă asigur că veţi deveni mai puternici şi veţi avea succes în viaţă dacă veţi alege binele, indiferent cât efort va însemna pentru voi asta şi indiferent de ceea ce vor spune cei din jur. Noi, adulţii, aşteptăm să luaţi ATITUDINE respectând voi înşivă legea, învăţându-i şi pe alţii acest lucru şi denunţând încălcările grave ale legii.
De-a lungul anilor am soluţionat dosare în care minorii au ajuns în faţa mea pentru a li se proteja drepturile. I-am tratat cu atenţie şi m-au tratat cu respect. Prin acest manual încerc să contribui la o acţiune amplă având un scop ambiţios şi anume să prevenim ca minorii să ajungă în faţa oamenilor legii. Însă, dacă totuşi acest lucru se va întâmpla, vă asigur că veţi putea veni cu încredere în faţa mea şi a colegilor mei pentru a ne îndeplini datoria: să aflăm ADEVĂRUL şi să facem DREPTATE aplicând legea. Adică să vedem de ce s-a comis o încălcare a unor reguli şi să vedem cum putem îndrepta răul produs astfel încât cu toţii să fim în SIGURANŢĂ tot timpul.”
Mai jos vedeți în premieră cuprinsul manualului