fbpx

Crinuţa Dumitrean, Horia Simu, Marko Attila Gabor și alții au fost condamnați la ani grei de închisoare

Fostă şefă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Dumitrean Crinuța Nicoleta, a fost condamnată la 6 ani şi 3 luni închisoare de Curtea de Apel Bucureşti, într-un dosar în care este acuzată de DNA că a primit o mită de 400.000 euro de la omul de afaceri Horia Simu, pentru a-i aproba acestuia despăgubiri supraevaluate pentru un teren de 25 ha situat în municipiul Constanţa.

Judecătorii au mai dispus confiscarea sumei de 400.000 euro primită de Crinuţa Dumitean cu titlu de mită de la Horia Simu.

Omul de afaceri Horia Simu a fost condamnat la 6 ani şi 4 luni închisoare cu executare.

Fostul deputat UDMR Marko Attila Gabor (fugit în Ungaria) a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 5 ani închisoare ca urmare a contopirii pedepsei de 4 ani închisoare, cu pedeapsa de 3 ani închisoare aplicată de Curtea de Apel Ploieşti în anul 2014 în alt dosa.

Evaluatorul Alin Horaţiu Dima  a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 9 ani şi 8 luni închisoare, fiindu-i contopite mai multe pedepse și adăugându-i-se un spor de 3 ani si 8 luni închisoare, totodată fiindu-I interzis și dreptul de a mai profesa ca evaluator.

Remus Virgil Baciu, fost membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 5 ani şi 7 luni tot ca urmare a contopirii unor pedepse anterioare cu pedeapsa stabilită dispunându-se și confiscarea sumei de 1.134.900 lei.

Fostul deputat Cătălin Florin Teodorescu a fost condamnat șa  3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere.

Alţi foşti membri în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor au fost condamnați după cum urmează: Remus Virgil Baciu – 5 ani şi 7 luni, Cristian Sebastian Mihai – 4 ani şi 4 luni, Oana Vasilescu – 3 ani cu suspendare, Dragoş Bogdan – 3 ani cu suspendare, dar şi Florentina Savu (consilier) – 4 ani cu executare.

A fost admisă acțiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român prin Ministerul Finanţelor dispunându-se repunerea părţilor în situaţia anterioară ca urmare a anulării deciziei Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP de emitere a titlurilor de despăgubire în favoarea societăţii Rosintaly Management Limited, în cotă de 75%, a lui Aurel Nicolae, în cotă de 15%, şi a lui Ionuţ Birisiu, în cotă de 10%, în cuantum total de 37.243.500 lei.

Au fost anulate titlurile de conversie din anul 2011 emise în favoarea celor trei, repune părţile în situaţia anterioară şi s-a dispus restituirea sumei de 37.243.500 lei către partea civilă statul român prin Ministerul Finanţelor, de către inculpatul Horia Simu, beneficiar real al societăţii Rosintaly Management Limited – 27.932.625 lei, dar şi de către martorii Ionuţ Birisiu – 931.087 lei, Daniel Moldoveanu – 1.117.305 lei, Ion Sterian – 1.675.957 lei, Aurel Niculae – 174.299 lei, Georgian Gabriel Surdu – 2.706.112 lei şi Dorin Cocoş – 2.706.112 lei.

Inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Savu Florentina, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Teodorescu Cătălin Florin, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoş George, Marko Attila Gabor, Simu Horia şi Dima Alin Horaţiu, au fost obligați în solidar la plata către Statul Român a sumei de 7.715.000 euro echivalent lei la data plăţii, în măsura în care pretenţiile părţii civile nu sunt acoperite prin repunerea părţilor în situaţia anterioară şi restituirea sumei aferente deciziei nr. 15764/FF/26.05.2011 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul A.N.R.P. anulată.

Judecătorii au menţinut sechestrele pe bunurile inculpaţilor, dar şi ale martorilor care trebuie să restituie sume de bani către statul român, inclusiv Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea.

Conform Agerpres, dosarul a fost trimis în judecată de DNA în iulie 2016 şi se referă la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, dare şi dare şi luare de mită.

Potrivit DNA, drepturile litigioase ce priveau o suprafaţă de teren situată în municipiul Constanţa au fost achiziţionate de Horia Simu, printr-un intermediar, la data de 22 octombrie 2009, preţul cesiunii fiind de 700.000 de euro.

“De la acea dată, inculpatul Simu Horia a iniţiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajaţi ai societăţilor sale şi prin intermediul unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul unor instituţii publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obţinerea despăgubirilor prin intervenţia acestora la nivelul autorităţilor implicate în procedura de retrocedare. Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoş, Teodorescu Cătălin Florin şi Marko Atilla Gabor (…) au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horaţiu, prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 25 hectare situat în municipiul Constanţa (zona Brătianu – Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei”, spune DNA.

În opinia procurorilor, în acest caz a fost vorba de o supraevaluare a terenului respectiv cu 7,7 milioane de euro, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent în dauna bugetului de stat, concomitent cu obţinerea unui avantaj patrimonial de către Horia Simu şi alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de peste 32 de milioane de lei.

“Concret, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare, întocmit cu nerespectarea Standardelor Internaţionale de Evaluare, nu au constatat faptul că inculpatul Dima Alin Horaţiu a supraevaluat terenul respectiv, deşi aveau cunoştinţă de faptul că suprafaţa respectivă era situată în extravilanul municipiului Constanţa şi avea destinaţia de teren agricol. Mai mult, în cuprinsul documentului respectiv nu a fost evidenţiată poziţia exactă a terenului, iar pentru stabilirea valorii acestuia expertul a utilizat comparabile care nu priveau tranzacţii de vânzare, ci doar oferte de vânzare a unor terenuri situate în intravilanul şi extravilanul municipiului Constanţa care nu aveau categoria de folosinţă teren agricol”, explică DNA.

Anchetatorii au mai constatat că raportul de evaluare respectiv a fost avizat anterior de Florentina Savu, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu ce derivau din funcţia de consilier în cadrul Secretariatului Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor.

Conform DNA, Crinuţa Dumitrean a primit de la Horia Simu, printr-un intermediar, suma de 400.000 de euro, în schimbul ajutorului acordat omului de afaceri. De asemenea, expertul evaluator Alin Horaţiu Dima a primit prin intermediar, de la acelaşi inculpat, suma de 5.000 de euro.

“În perioada 24.06.2011 – 11.11.2011, inculpatul Simu Horia a disimulat adevărata natură a provenienţei sumei totale de 5.066.300 euro, obţinută în maniera de mai sus, prin încheierea cu diverse firme controlate de acesta a unui număr de nouă contracte de împrumut, nereale”, mai spun procurorii.

Fostul deputat Theodor Nicolescu mai are o condamnare definitivă de 8 ani închisoare pentru luare de mită într-un alt dosar ANRP, în schimb Marko Attila Gabor a fost achitat în acel dosar.

Marko Attila a fugit din România în 2015, fiind dat în urmărire internaţională. În anul 2018, presa a publicat fotografii făcute la Budapesta, în care fostul deputat UDMR apare alături de politicieni maghiari şi români.

De asemenea, omul de afaceri Horia Simu a fost condamnat în iunie 2018 la 4 ani închisoare pentru cumpărare de influenţă, fiind acuzat că a dat bani pentru ca fosta şefă a DIICOT Alina Bica să intervină pentru a-i clasa un dosar. Condamnarea i-a fost suspendată şi a fost eliberat din închisoare în decembrie 2018, în baza deciziei Curţii Constituţionale privind nelegala constituire a completurilor de la Instanţa supremă.

Şi Crinuţa Dumitrean are o condamnare de 7 ani şi 6 luni de închisoare într-un dosar ANRP, pedeapsă anulată de asemenea în baza deciziei CCR.

Solutia pe scurt: Sentinţa penală nr. 232/F – 27.11.2020

I. Face aplicarea art. 5 C .pen. şi : În baza art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 C.pen. cu aplic. art. 309 C.pen. şi art. 5 C. pen., condamnă pe inculpata DUMITREAN CRINUŢA NICOLETA (date) la pedeapsa de 4 ani si 9 luni închisoare. În baza art. 67 C. pen. aplică inculpatei pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g (dreptul de a ocupa o funcţie publică) C. pen. pe o perioadă de 4 ani dupa executarea pedepsei principale. În baza art. 65 C. pen. aplică inculpatei pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit.a, b şi g (dreptul de a ocupa o funcţie publică) C. pen. pe durata executarii pedepsei principale. În baza art. 289 alin. 1 din C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 5 din C.pen., condamnă pe inculpata DUMITREAN CRINUŢA NICOLETA ( date ) la pedeapsa de 4 ani si 6 luni închisoare. În baza art. 67 C. pen. aplică inculpatei pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit.a, b şi g (dreptul de a ocupa o funcţie publică) C. pen. pe o perioadă de 4 ani dupa executarea pedepsei principale. În baza art. 65 C. pen. aplică inculpatei pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit.a, b şi g (dreptul de a ocupa o funcţie publică) C. pen. pe durata executarii pedepsei principale. În baza art. 38 – 39 C. pen. contopeşte pedepsele stabilite şi aplică pedeapsa cea mai grea, de 4 ani si 9 luni închisoare, pe care o sporeşte cu 1 an şi 6 luni închisoare reprezentând o treime din pedeapsa de 4 ani si 6 luni închisoare, în final inculpata urmând a executa pedeapsa de 6 ani si 3 luni închisoare. În baza art. 45 alin. 3 lit. a C. pen. aplică pedeapsa complementară rezultantă a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit.a, b şi g (dreptul de a ocupa o funcţie publică) C. pen. pe o perioadă de 4 ani dupa executarea pedepsei principale. În baza art. 45 alin. 5 C. pen. aplică inculpatei pedeapsa accesorie rezultantă a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit.a, b şi g (dreptul de a ocupa o funcţie publică) C. pen. pe durata executarii pedepsei principale. În baza art. 289 alin. 3 C. pen. rap. la art. 112 lit. e C.pen., confiscă de la inculpata DUMITREAN CRINUŢA NICOLETA suma de 400.000 euro primita de aceasta cu titlu de mita sau echivalentul în lei a acestei sume la cursul de schimb al B.N.R. la data executării măsurii.

II. Face aplicarea art. 5 C .pen. şi : În baza art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 C.pen. cu aplic. art. 309 C.pen. şi art. 5 C. pen. condamnă pe inculpatul MIHAI CRISTIAN SEBASTIAN ( date ) la pedeapsa de 4 ani si 4 luni închisoare. În baza art. 67 C. pen. aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g (dreptul de a ocupa o funcţie publică) C. pen. pe o perioadă de 4 ani dupa executarea pedepsei principale. În baza art. 65 C. pen. aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit.a, b şi g (dreptul de a ocupa o funcţie publică) C. pen. pe durata executarii pedepsei principale.

III. Face aplicarea art. 13 C. pen. ( 1968 ) şi : În baza art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 248 C. pen. ( 1968 ) rap. la art. 2481 C. pen. ( 1968 ), cu aplic. art. 74 alin. 2 C. pen. ( 1968 ), art. 76 alin. 1 lit. b C. pen. ( 1968 ) şi art. 13 C. pen. ( 1968 ) condamnă pe inculpatul BACIU REMUS VIRGIL ( date ) la pedeapsa de 2 ani si 6 luni închisoare. În baza art. 65 C. pen. ( 1968 ) aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a doua, b şi c C. pen. ( 1968 ), respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat si dreptul de a exercita o funcţie publică, pe o perioadă de 3 ani dupa executarea pedepsei principale. In baza art. 71 C. pen. ( 1968 ) aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a doua, lit b si c C. pen. ( 1968 ), respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat si dreptul de a exercita o funcţie publică, pe durata executarii pedepsei principale. Constată că infractiunea savarsita de inculpatul BACIU REMUS VIRGIL si dedusa judecatii in prezenta cauza este concurenta cu infractiunea pentru care inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 5 ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b, g C.p., prin sentinţa penală nr. 62/15.02.2013 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, definitivă prin decizia penală nr. 97/A/16.04.2014 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În baza art. 34 lit. b rap. la art. 33 lit. a C. pen. ( 1968 ), contopeste pedeapsa de 2 ani si 6 luni închisoare aplicata in prezenta cauza inculpatului BACIU REMUS VIRGIL cu pedeapsa de 5 ani inchisoare stabilita prin sentinţa penală nr. 62/15.02.2013 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, definitivă prin decizia penală nr. 97/A/16.04.2014 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie si aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, aceea de 5 ani inchisoare, sporita cu 7 luni inchisoare, in final inculpatul urmand sa execute pedeapsa de 5 ani si 7 luni inchisoare. În baza art. 35 alin. 3 C. pen. ( 1968 ), aplică inculpatului, alături de pedeapsa principală, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a doua, lit b si c C. pen. ( 1968 ), respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat si dreptul de a exercita o funcţie publică, pe o perioadă de 3 ani dupa executarea pedepsei principale. In baza art. 71 C. pen. ( 1968 ) aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a doua, lit b si c C. pen. ( 1968 ), respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat si dreptul de a exercita o funcţie publică, pe durata executarii pedepsei principale. Menţine măsura confiscării speciale a sumei de 1.134.900 lei, de la inculpatul BACIU REMUS VIRGIL, masura dispusa prin sentinţa penală nr. 62/15.02.2013 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, definitivă prin decizia penală nr.97/A/16.04.2014 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În baza art. 88 C. pen. ( 1968 ), deduce din pedeapsa aplicata inculpatului prevenţia şi perioada executată de la 27.08.2011 la 28.01.2012 şi de la 16.04.2014 la 06.02.2017 inclusiv. Anulează mandatul de executare a pedepsei nr. 69/16.04.2014 emis de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a II –a Penală şi dispune emiterea unui nou mandat conform prezentei.

IV. Face aplicarea art. 13 C. pen. ( 1968 ) şi : În baza art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 248 C. pen. ( 1968 ) rap. la art. 2481 C. pen. ( 1968 ), cu aplic. art. 74 alin. 2 C. pen. ( 1968 ), art. 76 alin. 1 lit. b C. pen. ( 1968 ) şi art. 13 C. pen. ( 1968 ) condamnă pe inculpatul TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN ( date ) la pedeapsa de 3 ani închisoare. În baza art. 65 C. pen. ( 1968 ) aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a doua, b şi c C. pen. ( 1968 ), respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat si dreptul de a exercita o funcţie publică, pe o perioadă de 3 ani dupa executarea pedepsei principale. In baza art. 71 C. pen. ( 1968 ) aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a doua, lit b si c C. pen. ( 1968 ), respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat si dreptul de a exercita o funcţie publică, pe durata executarii pedepsei principale. În baza art. 86 ind. 1 C. pen. ( 1968 ) dispune suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei de 3 ani inchisoare pe un termen de încercare de 5 ani, stabilit conf. art. 86 ind. 2 C. pen. ( 1968 ) În baza art. 86 ind. 3 alin. 1 C. pen. ( 1968 ) dispune ca, pe durata suspendării executarii pedepsei sub supraveghere, inculpatul sa respecte următoarele măsuri de supraveghere: – sa se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probaţiune Arges ; – sa anunţe în prealabil orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea ; – sa comunice şi sa justifice schimbarea locului de muncă ; – sa comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă. În baza art. 71 alin. 5 C. pen. ( 1968 ) suspendă executarea pedepsei accesorii pe durata suspendării pedepsei principale. In baza art. 86 ind. 4 C. pen. ( 1968 ) atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării disp. art. 86 ind. 3 alin. 1 C. pen. ( 1968 ), care atrag revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere.

V. Face aplicarea art. 5 C .pen. şi : În baza art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 C.pen. cu aplic. art. 309 C.pen. şi art. 5 C. pen., condamnă pe inculpatul MARKO ATTILA GABOR (date) la pedeapsa de 4 ani închisoare. În baza art. 67 C. pen. aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit.a, b şi g (dreptul de a ocupa o funcţie publică) C. pen. pe o perioadă de 4 ani dupa executarea pedepsei principale. În baza art. 65 C. pen. aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit.a, b şi g (dreptul de a ocupa o funcţie publică) C. pen. pe durata executarii pedepsei principale. În baza art. 15 alin. 2 Legea nr. 187/2012 anulează suspendarea condiţionată a pedepsei de 3 ani închisoare aplicată inculpatului Marko Attila-Gabor pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 248 C. pen. ( 1968 ) rap. la art. 248 ind. 1 C. pen. ( 1968 ) cu aplic. art. 5 C.p., art. 74 alin. 1 lit. a şi art. 76 alin. lit. b C. pen. ( 1968 ), prin sentinţa penală nr. 715/28.06.2012 pronunţată de Judecătoria Buzău Secţia Penală, definitivă prin decizia penală nr. 1179/26.11.2014 a Curţii de Apel Ploieşti, Secţia Penală. Constată că infractiunea savarsita de inculpatul Marko Attila-Gabor si dedusa judecatii in prezenta cauza este concurenta cu infracţiunea pentru care inculpatul a fost condamnat prin sentinţa penală nr. 715/28.06.2012 pronunţată de Judecătoria Buzău Secţia Penală, definitivă prin decizia penală nr.1179/26.11.2014 a Curţii de Apel Ploieşti Secţia Penală. În baza art. 38 – 39 C. pen. contopeşte pedeapsa de 4 ani închisoare aplicată inculpatului in prezenta cauza cu pedeapsa de 3 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 715/28.06.2012 pronunţată de Judecătoria Buzău – Secţia Penală, definitivă prin decizia penală nr.1179/26.11.2014 a Curţii de Apel Ploieşti Secţia Penală, şi aplică pedeapsa cea mai grea, de 4 ani închisoare, pe care o sporeşte cu 1 an reprezentând o treime din pedeapsa de 3 ani inchisoare, în final inculpatul Marko Attila-Gabor urmând a executa pedeapsa de 5 ani închisoare. În baza art. 45 alin. 1 C. pen. aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit.a, b şi g (dreptul de a ocupa o funcţie publică) C. pen. pe o perioadă de 4 ani dupa executarea pedepsei principale. În baza art. 45 alin. 5 lit. a C. pen. contopeşte pedepsele accesorii concurente şi aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit.a, b şi g (dreptul de a ocupa o funcţie publică) C. pen. pe durata executarii pedepsei principale.

VI. Face aplicarea art. 13 C. pen. ( 1968 ) şi : În baza art. 13 in d. 2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 248 C. pen. ( 1968 ) rap. la art. 2481 C. pen. ( 1968 ), cu aplic. art. 74 alin. 2 C. pen. ( 1968 ), art. 76 alin. 1 lit. b C. pen. ( 1968 ) şi art. 13 C. pen. ( 1968 ) condamnă pe inculpata VASILESCU OANA ( date ) la pedeapsa de 3 ani închisoare. În baza art. 65 C. pen. ( 1968 ) aplică inculpatei pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a doua, b şi c C. pen. ( 1968 ), respectiv dreptul de a fi aleasa în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat si dreptul de a exercita o funcţie publică, pe o perioadă de 3 ani dupa executarea pedepsei principale. In baza art. 71 C. pen. ( 1968 ) aplica inculpatei pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a doua, lit b si c C. pen. ( 1968 ), respectiv dreptul de a fi aleasa în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat si dreptul de a exercita o funcţie publică, pe durata executarii pedepsei principale. În baza art. 86 ind. 1 C. pen. ( 1968 ) dispune suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei de 3 ani inchisoare pe un termen de încercare de 5 ani, stabilit conf. art. 862 C. pen. ( 1968 ) În baza art. 86 ind. 3 alin. 1 C. pen. ( 1968 ) dispune ca, pe durata suspendării executarii pedepsei sub supraveghere, inculpata sa respecte următoarele măsuri de supraveghere: – sa se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probaţiune Cluj ; – sa anunţe în prealabil orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea ; – sa comunice şi sa justifice schimbarea locului de muncă ; – sa comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă. În baza art. 71 alin. 5 C. pen. ( 1968 ) suspendă executarea pedepsei accesorii pe durata suspendării pedepsei principale. In baza art. 86 ind. 4 C. pen. ( 1968 ) atrage atenţia inculpatei asupra consecinţelor nerespectării disp. art. 86 ind. 3 alin. 1 C. pen. ( 1968 ), care atrag revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere.

VII. Face aplicarea art. 13 C. pen. ( 1968 ) şi : În baza art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 248 C. pen. ( 1968 ) rap. la art. 248 ind. 1 C. pen. ( 1968 ), cu aplic. art. 74 alin. 2 C. pen. ( 1968 ), art. 76 alin. 1 lit. b C. pen. ( 1968 ) şi art. 13 C. pen. ( 1968 ) condamnă pe inculpatul BOGDAN DRAGOŞ – GEORGE ( date ) la pedeapsa de 3 ani închisoare. În baza art. 65 C. pen. ( 1968 ) aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a doua, b şi c C. pen. ( 1968 ), respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat si dreptul de a exercita o funcţie publică, pe o perioadă de 3 ani dupa executarea pedepsei principale. In baza art. 71 C. pen. ( 1968 ) aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a doua, lit b si c C. pen. ( 1968 ), respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat si dreptul de a exercita o funcţie publică, pe durata executarii pedepsei principale. În baza art. 86 ind. 1 C. pen. ( 1968 ) dispune suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei de 3 ani inchisoare pe un termen de încercare de 5 ani, stabilit conf. art. 862 C. pen. ( 1968 ) În baza art. 86 ind. 3 alin. 1 C. pen. ( 1968 ) dispune ca, pe durata suspendării executarii pedepsei sub supraveghere, inculpatul sa respecte următoarele măsuri de supraveghere: – sa se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probaţiune Bucureşti ; – sa anunţe în prealabil orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea ; – sa comunice şi sa justifice schimbarea locului de muncă ; – sa comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă. În baza art. 71 alin. 5 C. pen. ( 1968 ) suspendă executarea pedepsei accesorii pe durata suspendării pedepsei principale. In baza art. 86 ind. 4 C. pen. ( 1968 ) atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării disp. art. 86 ind. 3 alin. 1 C. pen. ( 1968 ), care atrag revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere.

VIII. Face aplicarea art. 5 C. pen. şi : În baza art. 48 C.pen. rap. la art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 combinat cu art. 297 alin. 1 C.pen. şi art. 309 C.pen. cu aplic. art. 5 C.pen. condamnă pe inculpata SAVU FLORENTINA ( date ) la pedeapsa de 4 ani închisoare. În baza art. 67 C. pen. aplică inculpatei pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g (dreptul de a ocupa o funcţie publică ) C. pen. pe o perioadă de 4 ani dupa executarea pedepsei principale. În baza art. 65 C. pen. aplică inculpatei pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit.a, b şi g (dreptul de a ocupa o funcţie publică ) C. pen. pe durata executarii pedepsei principale.

IX. Face aplicarea art. 5 C. pen şi : În baza art. 48 C.pen. rap. la art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 297 alin. 1 C.pen., art. 309 C.pen. si art. 5 C.pen. condamnă pe inculpatul SIMU HORIA ( date ) la pedeapsa de 4 ani închisoare. În baza art. 67 C. pen. aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a si b C. pen. pe o perioadă de 4 ani dupa executarea pedepsei principale. În baza art. 65 C. pen. aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a si b C. pen., pe durata executarii pedepsei principale. În baza art. 292 alin. 1 din C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 5 din C.pen. condamnă pe inculpatul SIMU HORIA ( fiul lui Constantin şi Lelia, născut la data de 17.10.1975 în mun. Alba Iulia, jud. Alba, CNP *********3022 ) la pedeapsa de 2 ani închisoare. În baza art. 67 C. pen. aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a si b C. pen. pe o perioadă de 4 ani dupa executarea pedepsei principale. În baza art. 65 C. pen. aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a si b C. pen., pe durata executarii pedepsei principale. În baza art. 290 alin. 1 din C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 din C.pen., condamnă pe inculpatul SIMU HORIA ( date ) la pedeapsa de 2 ani închisoare. În baza art. 67 C. pen. aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a si b C. pen. pe o perioadă de 4 ani dupa executarea pedepsei principale. În baza art. 65 C. pen. aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit.a si b C. pen., pe durata executarii pedepsei principale. În baza art. 49 alin. 1 lit. b din Legea nr. 129/2019 cu aplic. art. 35 alin. 1 din C.pen. si art. 5 C.pen. condamnă pe inculpatul SIMU HORIA ( date ) la pedeapsa de 3 ani închisoare. În baza art. 67 C. pen. aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g (dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat dreptul de a fi administrator al unei societati comerciale sau de a coordona societati comerciale, in tara sau in strainatate) C. pen. pe o perioadă de 4 ani dupa executarea pedepsei principale. În baza art. 65 C. pen. aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g (dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte func?ii publice, dreptul de ocupa o func?ie care implică exercițiul autorității de stat dreptul de a fi administrator al unei societati comerciale sau de a coordona societati comerciale, in tara sau in strainatate) C. pen., pe durata executarii pedepsei principale. În baza art. 38 alin. 1 rap. la art. 39 alin. 1 lit. b C. pen. contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Simu Horia in prezenta cauza in pedeapsa cea mai grea, de 4 ani închisoare, la care adauga un spor de 2 ani si 4 luni închisoare ( o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite ), în final inculpatul urmând a executa pedeapsa de 6 ani şi 4 luni închisoare. În baza art. 45 alin. 3 lit. a C. pen. aplică pedeapsa complementară rezultantă a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g (dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a fi administrator al unei societati comerciale sau de a coordona societati comerciale, in tara sau in strainatate) C. pen., pe o durata de 4 ani dupa executarea pedepsei principale. În baza art. 45 alin. 5 C. pen. aplică inculpatului pedeapsa accesorie rezultantă a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g (dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a fi administrator al unei societati comerciale sau de a coordona societati comerciale, in tara sau in strainatate) C. pen., pe durata executarii pedepsei principale.

X. Face aplicarea art. 5 C. pen şi : În baza art. 48 C.pen. rap. la art. 132 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 297 alin. 1 C.pen., art. 309 C.pen. si art. 5 C.pen. condamnă pe inculpatul DIMA ALIN HORAŢIU (date) la pedeapsa de 4 ani închisoare. În baza art. 67 C. pen. aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g (dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a exercita profesia de expert – evaluator ) C. pen. pe o perioadă de 4 ani dupa executarea pedepsei principale. În baza art. 65 C. pen. aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g (dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a exercita profesia de expert – evaluator ) C. pen., pe durata executarii pedepsei principale. În baza art. 289 alin. 1 din C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 308 din C.pen., cu aplic. art. 5 C.pen., condamna pe inculpatul DIMA ALIN HORAŢIU ( date ) la pedeapsa de 3 ani închisoare. În baza art. 67 C. pen. aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g (dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a exercita profesia de expert – evaluator ) C. pen., pe o perioadă de 4 ani dupa executarea pedepsei principale. În baza art. 65 C. pen. aplică inculpatei pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit.a, b şi g (dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a exercita profesia de expert – evaluator ) C. pen., pe durata executarii pedepsei principale. Constată că infractiunile savarsite de inculpatul Dima Alin Horatiu si deduse judecatii in prezenta cauza sunt concurente cu infracţiunile pentru care inculpatul a fost condamnat la pedeapsa rezultanta de 6 ani închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a -II- a, b şi c C.pen. (1968), prin sentinta penala nr. 148/F din 10 iulie 2017, pronunțată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a Penală, definitiva prin decizia penala nr. 32/A din 7 februarie 2019 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie în dosarul nr. 6536/2/2008. Descontopeste pedeapsa rezultanta de 6 ani închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a -II- a, b şi c C.pen. (1968) aplicata inculpatului Dima Alin Horatiu in pedepsele componente pe care le repune in individualitatea lor : – 6 ani închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a -II- a, b şi c C.pen. (1968) pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată prev. de 26 C.pen. (1969) raportat la art. 248 C.pen. (1969) cu referire la art. 248/1 C.pen. (1969) cu aplicarea art. 41 alin. (2) C.pen. (1969) şi art. 5 C.pen. – 4 ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a -II- a, b şi c C.pen. (1968) pentru comiterea infracţiunii de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni prev. de art. 323 alin. 1 ?i 2 C.pen. (1968) şi art. 5 C.pen. În baza art. 40 alin. 1 C.pen. rap. la art. 39 alin. 1 lit. b C.pen., contopește pedeapsele aplicate inculpatului Dima Alin Horatiu pentru faptele deduse judecatii in prezenta cauza cu celelalte pedepse aplicate aceluiasi inculpat prin sentinta penala nr. 148/F din 10 iulie 2017, pronunțată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a Penală, definitiva prin decizia penala nr. 32/A din 7 februarie 2019 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie în dosarul nr. 6536/2/2008, astfel cum acestea au fost repuse in individualitatea lor, si aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 6 ani inchisoare, la care adauga un spor de 3 ani si 8 luni închisoare ( o treime din pedepsele de 4 ani inchisoare, 4 ani inchisoare si 3 ani inchisoare ), în final inculpatul urmând a executa pedeapsa de 9 ani si 8 luni inchisoare. În baza art. 45 alin. 2 C. pen. aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g (dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a exercita profesia de expert – evaluator ) C. pen., pe o perioadă de 4 ani dupa executarea pedepsei principale. În baza art. 45 alin. 5 lit. a C. pen. aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g (dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a exercita profesia de expert – evaluator ) C. pen., pe durata executarii pedepsei principale. În baza art. 289 alin. 3 C. pen. rap. la art. 112 lit. e C.pen., confiscă de la inculpatul Dima Alin Horatiu suma de 5000 euro sau echivalentul în lei a acestei sume la cursul de schimb al B.N.R. la data executării măsurii. În baza art. 88 C. pen. ( 1968 ), deduce din pedeapsa aplicata inculpatului prevenţia şi perioada executată de la 08.02.2019 la zi. Anulează mandatul de executare a pedepsei nr. 305 din 07.02.2019 emis de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a II–a Penală şi dispune emiterea unui nou mandat conform prezentei.

XI. În baza art. 397 alin. 1 C.p.p. admite acţiunea civilă formulată de partea civila Statul Român prin Ministerul Finanţelor şi : in baza art. 25 alin. 3 C.p.p. anulează decizia nr. 15764/FF/26.05.2011 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul A.N.R.P. de emitere a titlurilor de despăgubire în favoarea societatii ROSINTALY MANAGEMENT LIMITED, în cotă de 75%, a lui NICOLAE AUREL, în cotă de 15% şi a lui BIRISIU IONUŢ, în cotă de 10%, in cuantum total de 37.243.500 lei, dar si titlurile de conversie nr. 1926/16.06.2011 emis in favoarea societatii ROSINTALY MANAGEMENT LIMITED, nr. 1927/16.06.2011 emis in favoarea martorului NICULAE AUREL si nr. 1928/16.06.2011 emis in favoarea martorului BIRISIU IONUŢ. repune părţile în situaţia anterioară şi dispune restituirea sumei de 37.243.500 lei către partea civilă Statul Român prin Ministerul Finanţelor, de catre inculpatul Simu Horia, beneficiar real al societatatii ROSINTALY MANAGEMENT LIMITED – 27932625 lei, martorul BIRISIU IONUŢ – 931087,50 lei, martorul MOLDOVEANU DANIEL – 1117305 lei, martorul STERIAN ION – 1675957,50 lei, martorul NICULAE AUREL – 174299,58 lei, martorul SURDU GEORGIAN GABRIEL – 2706112,71 lei si martorul COCOŞ DORIN – 2706112,71 lei. in baza art. 25 C.p.p. obligă, în solidar, pe inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Savu Florentina, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Teodorescu Cătălin Florin, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoş George, Marko Attila Gabor, Simu Horia şi Dima Alin Horaţiu, la plata către partea civilă Statul Român prin Ministerul Finanţelor a sumei de 7.715.000 euro echivalent lei la data plăţii, în măsura în care pretenţiile părţii civile nu sunt acoperite prin repunerea părţilor în situaţia anterioară şi restituirea sumei aferente deciziei nr. 15764/FF/26.05.2011 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul A.N.R.P., anulata conform art. 25 alin. 3 C.p.p. XII. Menţine măsurile asigurătorii luate prin ordonanţele nr. 634/P/2015 din 28.01.2016, nr. 634/P/2015 din 01.02.2016, nr. 634/P/2015 din 03.02.2016, nr. 634/P/2015 din 03.03.2016, nr. 634/P/2015 din 09.03.2016, nr. 634/P/2015 din 02.06.2016, nr. 634/P/2015 din 06.06.2016, nr. 634/P/2015 din 15.06.2016 si nr. 634/P/2015 din 16.06.2016 asupra sumelor de bani şi bunurilor indisponibilizate, aparţinând inculpaţilor SIMU HORIA, DUMITREAN CRINUŢA NICOLETA, DIMA ALIN HORAŢIU, martorilor BIRISIU IONUŢ, STERIAN ION, COCOŞ DORIN şi SURDU GEORGIAN GABRIEL şi lui SIMU RALUCA, până la concurenţa sumelor la care sunt obligaţi faţă de partea civilă, la care se adaugă cuantumul sumelor confiscate şi cheltuielile judiciare stabilite în procesul penal. Ia măsura sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ale inculpatilor Simu Horia, Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Dima Alin Horaţiu, Savu Florentina, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Teodorescu Cătălin Florin, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoş George si Marko Attila Gabor, până la concurenţa obligaţiilor faţă de partea civilă, la care se adaugă şi cheltuielile judiciare stabilite în procesul penal.

XIII. Stabileşte onorariul final cuvenit expertelor Rucăreanu Oana si Chirilă Adelaida Adriana pentru efectuarea rapoartelor de expertiză judiciară de verificare, la suma finală de 70.000 lei, cate 35.000 lei pentru fiecare dintre experte, suma cu privire la care constata ca s-a dispus, prin încheierea din 31.05.2019, virarea de către Departamentul Economico-Finaciar al Curţii de Apel Bucureşti în contul Biroului Local de Expertize Tehnice Judiciare.

XIV. În baza art. 274 alin.1 si 2 C.proc.pen., obligă pe inculpatul Simu Horia la plata sumei de 40.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 274 alin.1 si 2 C.proc.pen., obligă pe inculpatii Dumitrean Crinuţa Nicoleta si Dima Alin Horaţiu la plata a cate 35.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 274 alin.1 si 2 C.proc.pen., obligă pe inculpatii Savu Florentina si Mihai Cristian Sebastian la plata a cate 30.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 274 alin.1 si 2 C.proc.pen., obligă pe inculpatii Baciu Remus Virgil, Teodorescu Cătălin Florin, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoş George si Marko Attila Gabor la plata a cate 25.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În temeiul art. 275 alin. 6 cod procedură penală, onorariile parţiale cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Savu Florentina, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Teodorescu Cătălin Florin, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoş George, Simu Horia şi Dima Alin Horaţiu, în cuantum de câte 2000 lei pentru fiecare, rămân în sarcina statului și se avansează din fondurile Ministerului Justiției. În temeiul art. 275 alin. 6 cod procedură penală, onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpatul Marko Attila Gabor, în cuantum de 2506 lei, rămâne în sarcina statului și se avansează din fondurile Ministerului Justiției.

Cu apel. Pronunţată în şedinţa publica azi, 27 noiembrie 2020.
Document: Hotarâre  232/2020  27.11.2020

 

Comments

comentarii

Simularea examenului naţional de Bacalaureat continuă marţi cu proba scrisă obligatorie a profilului, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.... Citește mai mult
BMW Group și NTT Data au bătut palma, iar în Cluj-Napoca urmează să se deschidă un nou centru IT.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!