fbpx

”Copilul nostru s-a născut mort din cauza nepăsării și indiferenței cadrelor medicale din spitalul Dominic Stanca”

O familie din Cluj-Napoca susține că, în 18 octombrie, copilul lor s-a născut mort ”din cauza nepăsării și indiferenței cadrelor medicale din spitalul Dominic Stanca”. Cei doi soți urmează să depună plângere la Colegiul Medicilor, iar după aceea, plângere penală.

Cătălin Pop ne-a scris pe adresa office@clujust.ro despre o problema care i-a marcat viata lui si soției sale, după cum s-a exprimat bărbatul.

”Urma sa avem o bucurie in familie si aceea de a avea un copil, insa in data de 19.10 .2019 copilul nostru s-a nascut mort, din cauza nepasarii si indiferentei cadrelor medicale din spitalul Dominic Stanca. Ne-am dori sa aflam cum un copil sanatos la ora 21:00 sa moara  la ora 02:00, desi  se afla internat in acest spital.”, spune bărbatul, care ne-a relatat cele întâmplate în ziua fatidică.

”In data de 18.10.2019, in jurul orei 07:00,sotia mea s-a trezit cu unele sangerari. In momentul acela a sunat-o pe dna doctor Mariana Puscas, aceasta fiind doctorul care i-a supravegheat sarcina in tot acest timp.In acel moment dna doctor se afla in concediu de odihna ,iar aceasta i-a comunicat sa se prezinte la sectia de urgenta a spitalului municipal Obstetrica-Ginecologie 1. S-a deplasat la urgenta ,unde i s-au facut un consult din care a reiesit ca, are membranele rupte si ca va urma sa nasca prematur, starea de sanatate a sotiei si a fat-ului fiind in regula.

Deoarece i s-a comunicat ca la Obstetrica-Ginecologie 1 nu mai sunt locuri, a fost transportata cu ambulanta la Obstetrica-Ginecologie 2(spital Dominic Stanca). La Obsetrica-Ginecologie 2 a ajuns in jurul orei 09:00,unde a fost introdusa in sala de travaliu nr 2. Aici i s-au facut din nou un set de analize soiei si copilului, acestea fiind din nou in regula.

Totul a decurs normal pana in jaurul orei 19 cand au inceput dureri usoare.

In jurul orei 20 sotia a fost dusa pentru monitorizare,unde din nou rezultatele au fost ok.

Dupa ora 21 durerile au inceput sa fie din ce in ce mai intense(fapt care,indica nasterea), ba chiar in jurul orei 22:30-23:00.sotia s-a adresat unei asistente cu privire la aceste dureri,mentionez ca  de fiecare data cand a acuzat dureri i s-a administrat un NoSpa (un calmant).

In jurul orei 00:00 durerile au inceput sa fie insuportabile,si din nou sotia sa adresat personalului medical,mai exact unei asistente care i-a comunicat ca,numai dupa ora 01 :00 poate sa ii faca ceva (fara a i se da alte explicatii)

Cineva in intervalul de timp 23:00-00:00 (Nu medicul primar de garda) a urcat-o pe masa  pentru consult, insa a fost trimisa inapoi in salon pe motiv ca nu avea dilatatie,asta in masura in care era deja clar ca va naste prin cezariana si ca avea dureri foarte intense.

Sotia s-a dus inapoi in salon,cu dureri,insa in jurul orei 01:00 s-a prezentat din nou personalului medical, acuzand de data aceasta dureri grave.In acel moment, adica pe la 01:30 s-a decis ca sa fie pregatita de operatie.

Operatia a inceput undeva in jurul orei 01:45,cand deja a fost destul de tarziu,iar copilul a decedat ,deoarece placenta s-a dezlipit de peretele uterin iar copilul a fost sufocat.

Mentionez ca s-a stiut de la inceput ca este vorba despre o nastere prin cezariana,aceasta fiind prematura,sarcina avand 33 de saptamani.

Mentionez ca cautand informatii de la mai multi medici despre cazul nostru,am aflat urmatoarele:in cauzul in care membranele se rup inainte de saptamana 37 , exista sanse mari sa apara complicatii dupa cum ar fi:infectii,probleme cu cordonul ombilical,dezlipirea placentei inainte de nastere(ceea ce in cazul nostru s-a si intamplat) si ca trebuie o monitorizare atenta.”, ne-a povestit cel care trebuia să devină tată.

Unele surse spun că in interiorul clinici Obstetrica-Ginecologie 2 exista o stare de crispare din cauza acestui caz.

Din unele informații, persoana care in intervalul 23:00-00:00 a consultat femeia si a decis ca nu trebuie să nască si a trimis-o inapoi in salon este una din asistentele de gardă.

”In intervalul de timp 00:00-01:00 sotia a acuzat catre personalul spitalului de mai multe ori ca are dureri intense.”, a precizat soțul.

Acesta ne-a spus că va acționa spitalul în judecată. ”În prima instanta vom face o plângere la Colegiul Medicilor, iar după vom face plangere penala. Fătul este trimis către laboratorul de necropsie, de unde așteptăm rezultatele”, a precizat Pop.

Contactat de Clujust, profesorul Dan Mihu, șeful Clinicii Ginecologie 2, ne-a spus că știe totul despre acest caz, dar că nu poate vorbi cu presa, astfel că ne-a trimis la directorul medical al Spitalului Județean Cluj, Adela Golea, care este și purtător de cuvânt. Aceasta ne-a spus în 24 octombrie că a cerut fișa pacientei și că o va primi a doua zi dimineața.

În 25 octombrie am primit în scris următorul răspuns din partea reprezentanților Spitalului Județean, în care nu se spune ce s-a întâmplat în intervalul 21.00-01.30, lucru pe care l-am întrabat în discuția cu Adela Golea.

”Pacienta se internează în clinică în data de 18.10.2019, la ora 09:40. Se stabilește diagnosticul  Sarcină săptămâna 33-a. Făt viu,unic. Membrane rupte. Travaliu nedeclanșat.

În cursul gărzii, se realizează monitorizare materno- fetală, starea fătului apreciata prin cardiotocografie optimă, pacienta fără contracții uterine dureroase.

 În data de 19.10.2019, la ora 01:30, pacienta acuză contracții uterine dureroase, tonus uterin crescut; se constată starea de travaliu declanșat, bătăile cordului fetal cu bradicardie severă, motiv pentru care se decide terminarea nașterii prin operație cezariană. 

Se extrage un făt cu greutatea de 2100 g, care se predă pentru reanimare echipei de Neonatologie, fătul nu răspunde la manevrele de resuscitare, se declară nou-născut mort. 

Pacienta a fost monitorizată postoperator, fiind externată la 3 zile de la operația cezariană.”, au precizat reprezentanții spitalului.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina