Consiliul Județean cluj a pierdut definitiv Muzeul memorial ”Octavian Goga” din localitatea Ciucea, în favoarea urmașilor după frate ai Veturiei Goga, anunță ziarul Făclia de Cluj.
Procesul a fost inceput in 2005 de urmasii Veturiei Goga, iar în primă instanță, la Tribunalul București, Consiliul Județean, care deținea muzeul, a avut câștig de cauză. Lucrurile s-au schimbat în apel și recurs. Astfel, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, astăzi, irevocabil că menține decizia din decembrie a Curții de Apel București, prin care CJ Cluj pierdea muzeul.
Minuta sentinței de azi: ”Respinge ca nefondate recursurile declarate de reclamanţii MUREŞANU FLORIN GHEORGHE, MUREŞANU EUGENIA şi MUREŞANU RADU POMPILIU MARIUS şi de pârâţii STATUL ROMÂN PRIN MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE, REPREZENTAT DE D.G.R.F.P. BUCUREŞTI şi JUDEŢUL CLUJ PRIN PREŞEDINTELE CONSILIULUI JUDEŢEAN CLUJ împotriva deciziei civile nr. 570 A din 16 decembrie 2014, pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a III-a Civilă şi pentru Cauze cu Minori şi de Familie. Respinge cererea de intervenţie accesorie formulată de DESPĂRŢĂMÂNTUL ASOCIAŢIUNII ASTRA PRIN PREŞEDINTE POPA MIRCEA. Irevocabilă.”
Curtea de Apel București a decis in decembrie: ”Constata nulitatea absoluta a donatiei realizate prin Oferta de donatie autentificata sub nr.1209 din 17.02.1966, Decizia nr.132 din data de 17.02.1966 a Comitetului Executiv al Sfatului Popular Regional Cluj, Actul de donatie autentificat sub nr.326 din 10.06.1966 si Decizia nr.616 din data de 23.06.1966 a Comitetului Executiv al Sfatului Popular Regional Cluj.
Mentine celelalte dispozitii ale sentintei, în sensul respingerii capetelor de cerere vizând : – nulitatea absoluta a testamentului întocmit la data de 10.06.1966 de Veturia Goga în favoarea Statului Român pentru aceleasi bunuri obiect al donatiei mentionate; – constatarea ineficacitatii acestui testament; – revendicarea bunurilor obiect al donatiei mentionate si cel privind acordarea de despagubiri pentru bunurile care nu mai pot fi restituite, precum si pentru alterarile produse, ca neîntemeiate”.
Mai exact, Curtea de Apel Bucureşti decis anularea donaţiei fãcute de soţia poetului către Statul R|omân. În această situaţie clădirile care au fost transformate în complexul muzeal „Octavian Goga” din Ciucea, judeţul Cluj, vor reveni strănepoţilor de frate ai Veturiei Goga, adică Florin-Gheorghe Mureşan, Radu Mureşanu, şi Eugenia Mureşanu.
Muzeul memorial „Octavian Goga” se află chiar la marginea localităţii clujene Ciucea şi se întinde pe domeniu de aproximativ 24 de hectare, care i-a aparţinut fostului poet şi prim-ministru al României. Din cauza lucrărilor de restaurare, muzeul a fost închis mai bine de un an. A fost redeschis în toamna anului trecut, dar lucrările nu sunt finalizate, astfel că vizitatorii pot admira doar o parte din el. Casa care i-a aparţinut poetului maghiar Ady Endre este încă în reparaţii, dar castelul care le-a servit drept locuinţă lui Octavian Goga şi soţiei sale, Veturia, bisericuţa din lemn, mănăstirea sau Mausoleul Iubirii sunt accesibile celor interesaţi. Clădirea-castel, reconstruită de Octavian Goga pe ruinele unui vechi conac ce a aparţinut familiei Boncza, prezintă în detaliu spaţiul care a servit familiei Goga ca locuinţă în ultimii ani de viaţă. Mobilierul este cel original, printre piese aflându-se şi un scrin ce i-a aparţinut lui Avram Iancu şi pe care Goga l-a primit cadou de la un strănepot al acestuia.