fbpx

Consilier din Baroul București despre proiectul lui ”Fene” de ”digitalizare” a avocaturii: ”Adio libertate, independență și confidențialitate!”

Avocatul Mihnea Stoica, membru al Consiliului Baroului București, desființează proiectul de lege pentru așa-zisa digitalizare a avocaturii cu care bravează senatorul PNL Daniel Fenechiu, vicepreședinte UNBR.

”Adio libertate, independenta si confidențialitate! Adio, creativitate! Am auzit în limbaj binar. Sau mi-a șoptit binomul, nu mi-e clar.

“Băi, legumă, nu te revolta!” – îmi va răspunde doctrinarul Chilian.

Spoiler alert: mă opun vehement proiectului minune de digitalizare a profesiei.

Pentru început, dezmint categoric ca proiectul sinistru s-ar fi născut din voința profesiei. Am făcut parte din grupul de lucru care a conceput si propus (fără unanimitate) Consiliului UNBR Strategia pentru adaptarea profesiei de avocat la cerințele transformării digitale a sistemului judiciar, interconectarea formelor de exercitare a profesiei și a barourilor la Platforma națională de interoperabilitate 2023-2025 (disponibila prin link-ul https://www.unbr.ro/wp-content/uploads/2023/02/Hotarare-Consiliu-309-2022_Strategie-digitalizare-profesie_comunicata.pdf). Aceasta s-a concentrat pe trei direcții, dintre care niciuna nu privea “favoarea” de a contracta sau atesta on line:

A) relația avocatului cu organele profesiei, care vizează eficientizarea organizării și exercitării profesiei de avocat;

B) relația avocatului cu instanțele de judecată/parchete/notari, care vizează facilitarea cooperării cu instituțiile sistemului judiciar, și

C) relația avocatului cu clienții, care vizează consolidarea încrederii clienților în avocat și în instituțiile profesiei de avocat.

Așadar, sper ca CES sa nu perceapă ca o asemenea aberație cum consider proiectul legii privind digitalizarea profesiei ar proveni din rândul profesiei. Mai mult, sunt convins ca viitorul Congres se va opune categoric unei asemenea reglementari care știrbește libertatea, independența si confidențialitatea și care sugrumă creativitatea in profesie.

De ce? Pentru că in primul rând, eu cred ca nu se poate trece peste colaboraționism. Îndatorirea de a păstra secretul profesional mă obligă să tratez serviciile drept adversari și nu-mi permite să facilitez accesul acestora la informațiile protejate, chiar prin mijlocirea instrumentelor asigurate de mai marii profesiei. Și îi voi trata în continuare așa până când o asemenea faptă va fi incriminată. Sper sa nu amendeze proiectul in acest sens, că au timp. Și mijloace. Și colaboraționiști care nu s-au declarat ca ofițeri acoperiți. Admit că acest prim considerent comportă nenumărate completări asupra cărora nu voi insista, fiindcă proiectul afectează chiar spiritul profesiei de avocat, adică independenta si libertatea avocatului.

Și afectarea independenței avocatului, oricât de importanta ar fi, poate fi expediată într-o singură referire: autorizarea avocatului restrânge independența acestuia. Ca și în cazul precedent sunt posibile nenumărate completări pe care le consider însă subordonate acestei afectări vădite si incontestabile a independentei (care va deveni curând de-a dreptul utopică).

Însă cea mai gravă hibă a proiectului o constituie suprimarea libertății avocatului, care va fi efectiv încorsetat de normele parlamentare si va fi probabil sufocat de viitoarea reglementare infraparlamentară.

Mulțumesc din suflet inițiatorilor pentru că nu voi mai putea încheia contracte la distanta asa cum am încheiat mai bine de o sută până acum, cu binecuvântarea baroului, care tocmai de aceea mi-a alocat serii electronice. Va trebui oare sa respectam mai multe exigente si condiții in viitor? Categoric. De ce? Le mulțumesc că de-acum înainte voi încheia contracte într-o forma agreată de un sobor de decidenți, începând de la conducerea Uniunii, continuând cu computeriștii ei și terminând cu avizul vreunui inginer cu funcție al serviciilor, nicidecum in forma agreata de mine cu clientul meu.

Sunt in egală măsură recunoscător partidului pentru ca atestările pe care le-am operat la distanța, prin mijloace tehnice adecvate, asumându-mi răspunderea profesională, își vor pierde eficiența. Sunt fericit ca voi fi încolonat într-o succesiune de acte standardizate care vor uniformiza profesia. Chiar propun sa ne intitulăm de-acum înainte a-bot-cați, că de libertate, creativitate si opinie independentă nu mai avem nevoie.

Dar inițiatorul este generos. Ce ne oferă in schimbul libertății, independenței si asigurării că toate consultările clientului rămân aproape secrete? Niște ciozvârte pe care le enumăr si le comentez (nu neapărat critic):

• conversia in forma electronica si invers a actelor originale (pe care o găsesc benefica, adăugând la activitățile avocatului);

• primirea si păstrarea in depozit electronic a documentelor, (pe care o găsesc tot benefica, adăugând la activitățile avocatului);

• certificarea site-urilor, a programelor informatice sau a altor produse (unde preluăm preferabil cu eficiență probatorie utilitatea site-urilor cum ar fi https://archive.org/web/);

• deschiderea / schimbarea rolului fiscal, ca urmare sau in vederea îndeplinirii unor acte si proceduri pentru care se solicita rolul fiscal (chestiune pe care oricum urma sa o asigure fiscul in cadrul strategiei lor de digitalizare);

• obținerea certificatelor de atestare fiscala, certificatelor de cazier fiscal, eliberate de Direcțiile de Impozite si Taxe Locale și Agenția Națională de Administrare Fiscală, precum și solicitarea modificării rolului fiscal (idem)

• avocații si formele de exercitare a profesiei de avocat sunt beneficiari eligibili ai următoarelor investiții finanțate prin Planul National de Redresare si Reziliența (includerea fiind lăudabila)

In legătură cu aceste beneficii, vă rog să vă amintiți ce a pățit Faust după ce a semnat contractul. Vom tânji după clienți așa cum si Faust tânjea după o soție. Eu nu sunt de acord să vindem sufletul profesiei pentru nimic in lume, cu atât mai puțin pentru câteva computere și softuri subvenționate!”, a postat Mihnea Stoica.

Comments

comentarii

Un bărbat de 34 de ani a fost căutat de polițiști după ce a dispărut de acasă în data de 22 mai. Acesta a fost găsit mort în comuna Chinteni.... Citește mai mult
Programul „Fugi în curtea școlii” a revenit în Cluj-Napoca. Săptămâna aceasta copiii sunt invitaţi în curțile Școlii gimnaziale ,,Constantin Brâncuși" și Liceului de Informatică ,,Tiberiu Popoviciu" pentru a participa la activități sportive.... Citește mai mult

Lasă un răspuns