fbpx

Condițiile de montare a unor camere video în perimetrul locuinței proprietate personală

Mai multe persoane fizice au solicitat opinia Autorității naționale de supraveghere cu privire la condițiile de montare a unor camere video în perimetrul apartamentului proprietate personală în contextul GDPR. Răspunsul ANSPDCP:

”Față de conținutul solicitării, s-au precizat următoarele: Prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea unor sisteme de televiziune cu circuit închis cu posibilităţi de înregistrare şi stocare a imaginilor şi datelor se supune atât prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679, cât şi ale Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, modificată şi completată.

Instalarea şi utilizarea sub aspect tehnic a echipamentelor şi elementelor componente ale sistemului de supraveghere video se realizează în conformitate cu Legea nr. 333/2003 şi normele metodologice de aplicare a acesteia.

De asemenea, Autoritatea națională de supraveghere a menționat că în situația în care se are în vedere instalarea camerelor video pentru uzul personal, art. 2 alin. 2 lit. c) din Regulamentul (UE) 2016/679 prevede că acest act normativ european nu se aplică prelucrării datelor cu caracter personal efectuate de către o persoană fizică în cadrul unei activități exclusiv personale sau domestice.

În plus, considerentul 18 din Regulament stabilește că „prezentul regulament nu se aplică prelucrării datelor cu caracter personal de către o persoană fizică în cadrul unei activităţi exclusiv personale sau domestice şi care, prin urmare, nu are legătură cu o activitate profesională sau comercială.

Activităţile personale sau domestice ar putea include corespondenţa şi repertoriul de adrese sau activităţile din cadrul reţelelor sociale şi activităţile online desfăşurate în contextul respectivelor activităţi.”

Prin urmare, în situația în care sistemul de supraveghere video montat de o persoană fizică este orientat doar asupra propriului imobil ori bunului personal, pentru uzul exclusiv personal, sunt aplicabile prevederile art. 2 alin. 2 lit. c) din Regulament. În sens contrar, în măsura în care persoana fizică a avut în vedere să panorameze și spațiul public se aplică Regulamentul (UE) 679/2016.

Astfel, în Cauza CJUE C-212/13 Curtea de Justiție a Uniunii Europene a statuat că „în măsura în care o supraveghere video precum cea în discuție în litigiul principal se extinde, fie și parțial, la spațiul public și, în consecință, este îndreptată în afara sferei private a persoanei care efectuează prelucrarea datelor prin acest mijloc, aceasta nu poate fi considerată drept o activitate exclusiv „personală sau domestică” în sensul articolului 3 alineatul (2) a doua liniuță din Directiva 95/46.”

Autoritatea națională de supraveghere a precizat că în spaţiile monitorizate trebuie instalată o pictogramă adecvată, care să conţină o imagine reprezentativă, poziţionată la o distanţă rezonabilă de locurile unde sunt amplasate echipamentele de supraveghere, astfel încât să poată fi văzută de orice persoană.

De asemenea, art. 13 din Regulamentul (UE) 679/2016 prevede că în cazul în care datele cu caracter personal referitoare la o persoană vizată sunt colectate de la aceasta, operatorul, în momentul obţinerii acestor date cu caracter personal, furnizează persoanei vizate informaţiile prevăzute de aceste dispoziții legale.

În ceea ce privește drepturile persoanelor vizate, potrivit dispozițiilor art. 12 din Regulamentul (UE) 679/2016, operatorul facilitează exercitarea drepturilor persoanei vizate în temeiul articolelor 15-22 și furnizează acesteia informaţii privind acţiunile întreprinse în urma unei cereri în temeiul acestor articole, fără întârzieri nejustificate şi în orice caz în cel mult o lună de la primirea cererii.

În plus, Autoritatea națională de supraveghere a recomandat ca perioada de stocare a datelor cu caracter personal (imaginea) prelucrate ca urmare a instalării sistemului de supraveghere video să nu depăşească 30 de zile.”

Comments

comentarii

În 2021, echinocţiul de toamnă are loc astăzi, 22 septembrie, la ora 22:21 şi reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa aparentă anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc.... Citește mai mult
Antrenorul formaţiei Universitatea Craiova, Laurenţiu Reghecampf, a declarat, miercuri, 22 septembrie, într-o conferinţă de presă, că speră ca jucătorii săi să aibă o altă atitudine în meciul din şaisprezecimile de finală ale Cupei României la fotbal, cu CFR Cluj.... Citește mai mult
O echipă de control a Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Cluj a verificat depozitele carmangeriei Moldovan, după ce în spațiul public au apărut reclamații la adresa produselor comercializate.... Citește mai mult
Toamna și-a intrat pe deplin în drepturi, iar asta înseamnă că începem să scoatem din dulap hainele mai călduțe și accesoriile potrivite.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!