fbpx

Concluzii în procesul accidentului în care a murit Gabriela. Avocat: ”Blândețea excesivă a hotărârilor trebuie oprită!”

A fost ultimul termen la Curtea de Apel Cluj în procesul accidentului din 2019 în care și-a pierdut viața studenta Gabriela Rîpan, prietenul ei care se afla la volan, Tudor Cîrje, fiind inculpat pentru ucidere din culpă. În primă instanță, a primit 2 ani și jumătate cu executare. Avocații părinților îndurerați, susținuți de procuror, au cerut o pedeapsă spre maximul prevăzut de lege pentru această infracțiune. ”Statul trebuie să oprească numărul de morți de pe șosele. Sunt enorm de mulți șoferi teribiliști (…) Blândețea excesivă a hotărârilor trebuie oprită!”, a răbufnit avocatul Radu Chiriță. Avocata inculpatului a solicitat reducerea pedepsei, dar fără suspendarea ei.

Avocatul Alexandru Rîșniță, care îi reprezintă pe părinții victimei, a spus că inculpatul Tudor Cîrje ”este un infractor deosebit de periculos, total înafara legii”, cu referire la un alt dosat de trafic de droguri în care e arestat preventiv. A precizat că a vândut droguri din portbagaj în ziua când a venit la instanță la acest proces și a spus că-i pare rău. ”Are un comportament deviant”, a spus avocatul.

Avocatul Radu Chiriță a spus că avem de-a face cu o culpă foarte gravă, iar pedeapsa trebuie orientată către maxim. S-a raportat la modul de comitere a faptei: ”A mers cu viteză și a depășit nelegal pe zăpadă. Orice om cu minimă decență se uită la condițiile de drum. (..) Starea de pericol a fost extremă și pentru el și pentru alții.”

Chiriță a precizat că merge des cu mașina, dar nu conduce. ”De câteva ori am scăpat la limită de situații de acest gen cu tineri care se cred la Formula 1. Unica explicație pentru vitează e că a vrut să arată domnișoarei și celorlalți cât de tare e și să vadă cât de tare merge mașina. Trebuie sancționat nu cu 2 ani și jumătate.

Inculpatul Cîrje este un caz pierdut. Statul trebuie să oprească numărul de morți de pe șosele. Sunt enorm de mulți șoferi teribiliști. Dacă ei știu că cel mai rău lucru care li se poate întâmpla e 2 ani și jumătate de închisoare, poate cu suspendare, nu o să scăpăm de idioții de pe drumuri! La 5 ani de închisoare poate o să se oprească. Blândețea excesivă a hotărârilor trebuie oprită!

Ce trebuie să facă un șofer ca să primească maxim pentru ucidere din culpă? Asta e situația spre maxim”, a afirmat Radu Chiriță. Pedeapsa pentru ucidere din culpă este între 2 și 7 ani.

Potrivit avocaților, toată familia primește tratament psihiatric, singura alinare a lor fiind facerea de bine prin asociația care îi poarte numele Gabrielei și care ajută victime ale accidentelor.

Ursulețul pe care îl aduce mama la proces este o jucărie care înregistrează și are ultimul mesaj vocal trimis pe telefon de Gabriela către mama ei: ”Mamă, mi-am pus centura de siguranță”

Avocata inculpatului, Sonia Almaș, a cerut reducerea pedepsei, dar nu a solicitat suspendarea ei. De asemenea, a cerut să se țină cont de procedura simplificată pe recunoaștere, la care limitele de pedeapsă se reduc automat cu o treime, astfel poate primi maxim 4 ani și 8 luni închisoare.

Almaș a solicitat ca speța să fie judecată în contextul de la producerea accidentului. Pentru conduita de după accidenet, a cerut să nu se aplice pedeapsa cu suspendare. Avocata a dat de înțeles că clientul ei a  ajuns la consum de droguri tocmai din cauza dramei accidentului, în care și el și-a pierdut un picior.

”Nu vrem să analizați această cauză în contextul actual din țară. Tudor Cîrje nu era sub influența subtanțelor psihoactive”, a mai spus Sonia Almaș, potrivit căreia ”o pedeapsă medie spre minim e suficientă”

Legat de teribilism, avocata a precizat: ”Eu cred că nu trebuie să ne substituim, cred că teribilismul a fost sancționat de Dumnezeu, căci a rămas fără prietenă și fără picior.  Eu nu cred că un tânăr de 24 de ani e o cauză pierdută.”

Procurorul de ședință a susținut apelul părților civile.  ”Este la limita cu infracțiunea de omor”, a spus procurorul.

Potrivit acestuia, nu se pot ignora elementele de gravitate: viteza, cazierul contravențional, atitudinea de după, faptul că e cercetat în alte dosare.

”Pedeapsa de la fond este sub medie. Nimic nu poate convinge că inculpatul merită un astfel de tratament blând”, a precizat procurorul.

În acord cu avocatul Chiriță, procurorul a afirmat: ”E greu de imaginat o infracțiune de ucidere din culpă mai gravă decât cea dedusă judecății. Ce ar trebui să facă se situeze la maxim? Oricât imaginație am avea, va fi greu de spus altă infracțiune de ucidere din culpă mai gravă, fără a se trece la omor. Nu există elemente favorabil”

Mama tinerei decedate, în lacrimi, nu a putut spune decât ” Să demonstrăm că a fost omorâtă.”

Tudor Cîrje, având ultimul cuvânt, a vorbit prin videoconferință din penitenciar: ”Îmi pare foarte rău, aș da orice să pot da timpul înapoi, dar nu se poate. Traumele peste care nu am putut să trec după accident m-au făcut dependent de droguri. Vă rog să mă ajutați. În pușcărie nu am învățat nimic. De când sunt aici, au fost două sinucideri și o crimă. ”

Tânărul se află în arest preventiv într-un dosar de trafic de droguri.

Pronunțarea deciziei va fi după data de 28 octombrie.

Comments

comentarii

Echipele clujene dispută, luni, de pe pozițiile fruntașe ale Superligii, derby-ul Clujului, un episod senzațional din campionatul intern.... Citește mai mult
Multiple viaducte și lucrări complexe pe secțiunea Nădășelu-Mihăiești de pe Autostrada Transilvania. Termenul de realizare pentru segmentul de 30 de km a fost extins.... Citește mai mult

Lasă un răspuns