Comisarul șef Constantin Ilea, adjunct al șefului IPJ Cluj, de ieri împuternicit ca șef al IPJ Maramureș, lămurește, în exclusivitate pentru Clujust.ro, aspecte din trecut, scoase de la ”naftalină” ieri, odată cu numirea în noua funcție. De asemenea, spune ce urmează să facă la IPJ Maramureș.
Contactat de Clujust.ro, comisarul Ilea, a spus din start că ”am mai clarificat aceste lucruri, dar nu au dat punctul meu de vedere. Nici ieri nu m-a contactat nimeni”
Mai întâi, în legătură cu așa-zisa implicare a lui în dosarele din 2014 ale fostului președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, și a șefului acestuia din urmă de cabinet, Răzvan Pop, comisarul ne-a relatat:
”Eu nu am avut nicio calitate procesuală în niciunul dintre dosarele penale. Dacă vorbesc doi despre mine la telefon, nu înseamnă că e așa. Trebuie verificat. Nu am fost audiat nici ca martor în vreun dosar penal. Verificările interne au concluzionat că nu am comis nicio abatere disciplinară.”
Întrebat dacă se cunoștea cu Răzvan Pop, noul șef IPJ Maramureș a răspuns: ”Ne cunoșteam ca șef de cabinet al președintelui CJ. Noi am avut la acel moment un proiect care a fost aprobat în cadrul CJ Cluj – prin Autoritatea Teritorială de Ordine Publică . Eu eram atunci șeful Serviciului de Informații și Protecție Internă Cluj.. A fost un proiect pentru întărirea capacității operaționale a serviciului ca furnizor de informații către CJ Cluj.
În legătură cu faptul că a condus o mașină furată, Constantin Ilea a explicat: ”Mașina a cumpărat-o soția mea pe cabinetul de avocatură, în urma unui anunț pe site-ul Autovit. Am contactat vânzătorul din Ilfov, eu am sunat căci soția nu se pricepe la mașini. Am negociat și a fost cumpărată la prețul pieței. Mașina era deja înmatriculată în România și a trecut de verificarea RAR., unde apar semnalări. După ce a fost înmatriculată pe cabinet, la o lună și jumătate, mașina a fost semnalată cu probleme, că era în leasing operațional Italia, iar italianul a vândut-o și ulterior a declarat-o furată. Firma a solicitat recuperarea mașinii. Membrii rețelei au așteptat să fie înmatriculată de o persoană terță, ca să o declare furată. Dosarul de tăinuire a fost deschis la IPJ Cluj pe persoana din Ilfov. Soția a fost cumpărător de bună credință, a fost martor în dsoar, iar mașina i-a fost lăsată de procuror în custodie. Apoi a fost ștearsă din baza de date cu semnalări.”
Ilea a vorbit și despre faptul că nu demult i-a fost suspendat permisul după ce a fost prins de Radar circuând cu viteză pe raza unei localități din Cluj: ”Le-am spus (polițiștilor din echipajul cu radar – n.red) să-și facă datoria și apoi chiar i-am felicitat. Mi-a fost ridicat permisul. Se pare că și dacă procedezi corect, ai o problemă.”
Comisarul din Cluj are împuternicire la IPJ Maramureș pe 6 luni, cu posibilitate de prelungire încă 6 luni. Ce măsuri va lua în noua funcție? ”Sunt împuternicit să evaluez situația operativă de aici, să propun în termen rezonabil măsurile cele mai bune pentru optimizare și pentru restabilirea unui echilibru atât în cadrul instituției, cât și în colaborarea cu alte instituții.” , a răspuns acesta.
Având în vedere funcțiile de conducere pe care le-a deținut în cadrul unui serviciu secret al MAI și în cadrul Poliției, l-am întrebat dacă trebuia monitorizat primarul Cătălin Cherecheș, aflat sub control judiciar, înainte de pronunțarea deciziei?
”Puteau fi luate mult mai multe măsuri pentru preîntâmpinarea fugii, în contextul dat.”, a răspuns scurt nou șef al IPJ Maramureș.