fbpx

Codul Deontologic le interzice avocaților să dezbată în media cazuri în care nu sunt implicați

Avocații sunt obligați să respecte regulile și principiile prevăzute de Legea privind exercitarea profesiei de avocat, Statutul avocatului și Codul deontologic, care includ norme etice și profesionale esențiale pentru protejarea intereselor clienților lor și menținerea integrității sistemului judiciar. În cazul în care un avocat încalcă aceste reguli, se pot lua măsuri disciplinare împotriva sa – avertismente, sancțiuni financiare sau chiar suspendarea sau excluderea din barou. Codul Deontologic prevede clar că avocații pot face declarații în mass-media ”când este vorba de apărarea intereselor legitime ale clientului său ori a profesiei de avocat.”

În general, este important ca avocații să-și exercite profesia cu integritate și responsabilitate și să respecte cele mai bune practici și principii etice și profesionale, pentru a asigura buna funcționare a sistemului judiciar și pentru a proteja drepturile și interesele clienților lor.

Codul Deontologic al Avocatului Român:

Art. 21. (1) În relația cu mass-media, avocatul își exercită libertatea de exprimare și are dreptul să intervină, prin intermediul mijloacelor mass-media, atunci când este vorba de apărarea intereselor legitime ale clientului său ori a profesiei de avocat.

(2) Avocatul care face declarații în mass-media sau moderează diferite emisiuni cu tematică juridică sau altă tematică va trebui să respecte dispozițiile prezentului Cod deontologic.

(3) Avocatul va ține seama că specificul libertății sale de exprimare este subordonat legii și statutului profesiei de avocat, precum și prevederilor prezentului Cod.

(4) În acest sens, avocatul va manifesta prudență și reținere în legătură cu informațiile pe care le oferă presei, astfel încât să nu încalce regulile și principiile profesiei.

Deși actrița Monica Odagiu nu este clienta lui, avocatul omniprezent la TV Adrian Cuculis a vorbit în media despre accidentul rutier în care a fost implicată, în urma căruia s-a deschis un dosar penal de ucidere din culpă. Acest lucru poate afecta drepturile și interesele Monicăi Odagiu și poate distorsiona imaginea publică asupra cazului.

Avocatul Cuculis, în mod repetat, a fost prezent în emisiuni televizate, unde a dezbătut cazuri fără a avea cunoștințe detaliate despre dosarele respective. De mai multe ori s-a oferit public să reprezinte persoanele vătămate din anumite cazuri de impact, ceea ce uneori s-a și întâmplat.

Avocații ar trebui să nu propage știri false sau măcar să nu contribuie la ele.

În 2019, dornic de imagine, avocatul Cuculis i-a incitat pe mai mulți locuitori din zona pe unde urma să fie construită calea ferată București Nord-Aeroportul Henri Coandă să cheme presa pentru a se plânge că se vor trezi cu șinele prin curte. Cu acest prilej, cei de la Club Feroviar au demontat afirmațiile sale și au prezentat un document al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, care arăta clar că linia de cale ferată nu va trece prin curțile locuitorilor, ci pe deasupra acestora, la o distanță rezonabilă și legală de case sau vile. Deranjat de articol, Cuculis a cerut să uzeze de dreptul la replică. Acesta a fost publicat ca Update, fiind modificat și titlul prin adăugarea sintagmei ”Replica avocatului Cuculis”. Degeaba, avocatul a ținut să îi dea în judecată, susținând că i-au fost aduse pagube materiale și morale prin afectarea reputației sale profesionale. Cuculis a pierdut definitiv procesul. Nu a reușit să convingă niciuna dintre cele trei instanțe.

Amintim un alt fake news memorabil din 2020, în care se zicea că românii nu mai pot divorța la notar, ceea ce este evident fals.

Avocatul Cuculis postează pe pagina sa de Facebook capturi de pe portalul instanțelor cu cazurile câștigate cu tot cu numele clienților și numerele dosarelor. Acest lucru este interzis în mod expres de Codul Deontologic al avocatului Subcapitolul V.1. Publicitatea – alin. (6), potrivit căruia comunicările avocatului nu pot conține identitatea clienților.

 

Și nu în utimul rând, Ghidul de bune practici privind publicitatea avocatului și a formelor de exercitare a profesiei ne arată:

1.1. Reglementări și norme deontologice cu privire la publicitate specifice profesiei de avocat 

1.1.1. Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat (republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 440 din 24 mai 2018, cu modificările și completările ulterioare), articolului 47 (1) – ”Orice comunicare publică sau orice publicitate făcută de un avocat sau de o formă de exercitare a profesiei este permisă, cu condiția ca aceasta să respecte reglementările profesionale și cele privitoare la independența, demnitatea, integritatea profesiei, păstrarea secretului profesional, să fie obiectivă și să corespundă adevărului.”

1.1.2.Statutul profesiei de avocat – „Art. 243/1 – (1) În raporturile sale cu mijloacele de comunicare în masă, avocatul este obligat să respecte interesele clientului său, onoarea, imaginea și reputația profesiei.

(2) Publicitatea formelor de exercitare a profesiei și toate informațiile difuzate public de acestea prin orice mijloc, inclusiv în spațiul virtual, privind activitatea avocaților, trebuie să fie transparente, veridice, corecte și nu trebuie să fie comparative cu alți profesioniști, echivoce, ambigue, înșelătoare sau denigratorii.

(3) În toate cazurile, promovarea prin publicitate și informațiile furnizate de avocați și formele de exercitare a profesiei trebuie să se refere exclusiv la natura și limitele obligațiilor profesionale ale avocaților și să respecte principiile fundamentale ale profesiei de avocat astfel cum acestea sunt reglementate de Codul deontologic al avocatului roman.

Comments

comentarii

Un nou proiect important din Cluj, cu impact social substanțial, a plecat la drum. Luni au debutat lucrările la Centrul de îngrijire pentru persoanele vârstnice situat pe Calea Baciului.... Citește mai mult
Prognoza meteo. Cum va fi vremea marți, 21 mai, în Cluj-Napoca.... Citește mai mult

Lasă un răspuns