fbpx

Clujean implicat într-o rețea care crea conturi fictive pe Facebook cu numele unor vedete

Un clujean este implicat într-o rețea cu baza în Neamț care crea conturi fictive pe Facebook cu numele unor vedete TV, căroia le-a cauzat prejudicii morale și de integritate.

Procurorii DIICOT Suceava, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară  din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava au efectuat un număr de 5 percheziții domiciliare, dintre care patru  pe raza județului Neamț  și una pe raza județului Cluj, având ca scop destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracțiunilor de fals informatic și fraudă informatică.

”În cauză, există suspiciunea rezonabilă că  în perioada 2015 –2016, un număr de 4 suspecţi s-au constituit într-un grup infracțional organizat în cadrul căruia au acționat în mod coordonat, prin crearea de conturi fictive într-o rețea de socializare pe numele altor persoane – vedete TV postând fotografii reale ale acestora alături de informații personale (reale sau fabricate), care,  prin natura lor au cauzat prejudicii morale şi de integritate.

În urma introducerii datelor informatice pe rețeaua de socializare, respectiv crearea de conturi fictive pe numele persoanelor publice, membrii grupului infracţional au demarat campanii umanitare nereale cerând sprijin financiar. Astfel, numeroase persoane au accesat respectivul cont și au purtat diverse discuții, unele dintre victime fiind convinse de verdicitatea lucrurilor expuse, transferând pe numele autorilor diverse sume de bani prin servicii bancare de transfer rapid de bani.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constat că  în perioada 01.01.2015 – 02.08.2016, pe numele celor patru suspecți au fost efectuate, prin intermediul  serviciilor de transfer rapid de bani, un numar de 360 tranzacții de la 273 persoane vătămate  suma totală transferată fiind  în valoare de  33.853,37 USD și 1000 lei.”, au precizat procurorii DIICT.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate în cauză au fost găsite şi ridicate 6 telefoane mobile, 6 cartele SIM, 1 card de memorie, 3 carduri bancare, o unitate de calculator, 15 chitanţe ridicare bani.

La sediul DIICOT – ST Suceava au fost duse, în vederea audierii, un număr de  5  persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Cluj și SCCO Neamț.

Comments

comentarii

Chiar dacă vremea rămâne răcoroasă, iar șansele de precipitații se mențin în mai multe regiuni ale țării, temperaturile înregistrează o ușoară creștere la început de weekend.... Citește mai mult
CFR Cluj a pierdut vineri seară cu scorul de 5-1 (2-0) meciul împotriva echipei Farul Constanța, în etapa cu numărul 5 din play-off-ul Superligii.... Citește mai mult

Lasă un răspuns