fbpx

Az RMDSZ önkénteseit Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere ingyenes fesztiváljegyekkel ösztönözte

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kolozsvári ügyészei bűnvádi eljárást indítottak és 60 napos bírósági felügyelet alá helyezték Horváth Annát, Kolozsvár alpolgármesterét befolyással való visszaélés gyanúja miatt. A vád szerint Horváth Anna, alpolgármesteri minőségében befolyását használva a polgármesteri hivatal alkalmazottaitól azt kérte, hogy gyorsítsák fel egy ingatlan tervének az elfogadását. Cserébe 60 bérletet kapott az Electric Castle és az Untold fesztiválokra, melyeket a politikai kampányában tevékenykedő önkénteseknek szánt.

Az ügyészi indítványban az olvasható, hogy az ügyben jelentős bizonyítékok és adatok állnak rendelkezésre, melyekből megállapítható, hogy:

„A 2016 február-május közötti időszakban Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere, befolyását használva a polgármesteri hivatal alkalmazottaitól azt kérte, hogy gyorsítsák fel egy ingatlan tervének az elfogadását, amelyhez egy üzletembernek gazdasági érdekeltsége fűződött.

Az ingatlanprojekt megvalósításához több irat megszerzésére volt szükség: egy városrendezési bizonylat, a célszerűségi bizonyítvány igazolása, egy terület-átruházási irat és építkezési engedély.

A városrendezési alkalmazottakkal és az építészeti szakmunkásokkal való intézkedéseken túl Horváth Anna vádlott az üzletembertől 60 darab bérletet kért (melyek összértéke megközelítőleg 20.000 lej). A bérleteket azoknak az önkénteseknek szánta, akik őt, a helyhatósági választások során lebonyolított kampánytevékenységében segítették. 

A két személy egy támogatási szerződés megkötésében egyezett meg, Horváth Annának pedig egy cég adatait kellett volna megadnia, amelyre a szerződést megkötötték volna.

Ugyanakkor Horváth Anna azt is megígérte, hogy az üzletembert más ingatlan-beruházási projektek keretén belül is támogatni fogja, melyekben ő maga is érdekeltségnek örvendett.”

A bírósági felügyelet ideje alatt Horváth Anna vádlottat a következők betartására kötelezték:

  • lakcímváltozása esetén azonnal értesítenie kell azt az igazságügyi szervet, amely ezt az intézkedést elrendelte;
  • a felügyelet érdekében kinevezett rendőrségen minden alkalommal megjelenjen olyan időbeosztás szerint, ahogy azt a rendőrség közli vele, illetve minden alkalommal, amikor őt hívják;
  • ne hagyja el Románia területét, kivéve, ha erre az Országos Korrupcióellenes Ügyészség Kolozsvári Területi Irodájában dolgozó ügyész engedélyt adott;
  • sem közvetlenül, sem közvetetten, semmilyen formában ne kommunikáljon azokkal a személyekkel, akik a bírósági felügyelet elrendeléséről szóló parancsban megnevezésre kerültek;
  • ne végezze azt a tevékenységet, mely keretén belül a feltételezett cselekedetet elkövette, pontosabban Kolozsvár alpolgármesteri minőségében.

A vádlottnak felhívták a figyelmét arra vonatkozóan, hogy a megnevezett kötelességek rosszhiszemű megszegése esetén a bírósági felügyeleti intézkedés házi őrizet intézkedésének, vagy előzetes letartóztatás intézkedésének elrendelését vonhatja magával.

 

Az EVZ.ro szerint az üzletember az Euro GSM főnöke, Fodor Zsolt.

Igazságügyi források szerint az eurómilliomost kihallgatásra hívták a DNA ügyészei, hogy elmondhassa, miként szerezte meg a kolozsvári Borhanci lakónegyedben levő ingatlan építési engedélyét (ahol az ingatlanpiac rohamosan fejlődik), de az ügyészek kíváncsiak a Kolozsvár belvárosában, pontosabban a Karolina téren levő étterem teraszának dokumentációjára is, mely hasonlóképpen Fodor Zsolt birtokában van.

A Karolina tér 4. szám alatti ingatlan a Kulturális Minisztérium vagyonát képezi, a kolozsváriak Mikes-palota néven ismerik. Igazságügyi források szerint az ingatlan előtt egy étterem terasza működik.

Az EVZ szerint az RMDSZ színeiben járó kolozsvári alpolgármester, Horváth Anna, befolyását használta a Kolozsvári Városrendezési Igazgatóságnál, pontosabban Corina Ciuban vonatkozásában a Mikes-palotával kapcsolatos munkálatok engedélyeinek kiállításáért. Az ügyben befolyás vásárlásának, valamint csúszópénz adásának és elfogadásának bűncselekményéről van szól. A hétfő este a kolozsvári Korrupcióellenes Ügyészségnél tartott kihallgatása után Horváth Anna alpolgármester nem tett nyilatkozatot a sajtónak, arra hivatkozva, hogy ez a nyomozás megfelelő kivitelezését befolyásolná.

A magyar nyelvű változatot készítette Györgyjakakb Miklós igazságügyi fordító és tolmács, a CLUJUST.RO hivatalos partnere.

 

Comments

comentarii

A avut loc dezbaterea alternativei finale a proiectului metroului, în vederea obținerii avizului de mediu. În cadrul dezbaterii, șeful de proiect al primei magistrale a prezentat mai multe detalii legate de metroul din Cluj.... Citește mai mult
Un șofer în vârstă de 45 de ani a fost reținut de către polițiști pentru 24 de ore pentru că a condus rupt de beat pe străzile din Cluj-Napoca.... Citește mai mult
Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj recomandă, pentru sezonul de iarnă 2021, respectiv sezonul de vară 2022, câteva oportunități de călătorie spre destinații din Europa și Orientul Mijlociu cu posibilitatea de rezervare a biletelor cu prețuri începând de la 20 lei/segment.... Citește mai mult
O asistentă a Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon“ din București a fost surprinsă odihnindu-se câteva minute într-o cutie, pentru că toate paturile și scaunele din spital sunt ocupate.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!