Un drum turistic de 20 de kilometri din Munții Apuseni, început în 2009, nu are nici în ziua de azi nici măcar un metru de asfalt. Contractul de construire a drumului, finanțat în cea mai mare parte din bani europeni, a fost câștigat de firma PDL-istului Gabrile Silagy, suspect în cel de-al doilea dosar de corupție al președintelui CJ Cluj Horea Uioreanu. Reprezentanții Consiliului Județean Cluj spun că, pe lângă că nu a terminat lucrările, firma a folosit beton de proastă calitate la zidurile de sprijin, motiv pentru care au depus plânegere penală pentru fraudă la fonduri europene.
În anul 2009 se semna contractul în valoare de circa 50 de milioane de lei pentru modernizarea infrastructurii în zona turistică Răchițele- Ic Ponor din județul Cluj. 86 la sută din sumă este finanțare europeană. Termenul de finalizare a lucrarilor era de un an si jumătate. Iata ca au trecut 5 ani si nici urma de asfalt pe acest drum, unde vedeti doar pietre si gropi.
Firma care trebuia să construiască drumul este MBS Group, patronată de fostul consilierl local din Tuda, Gabriel Silagy, aceeași firmă care a construit săli și bazine pe vremea guvernării PDL. Drumul turistic a fost realizat în proporți de 70 la sută, după care firma vrut mai mulți bani.
”Din punctul nostru de vedere a castigat la un pret si trebuia sa termine lucrarea la acel pret. Ei au cerut bani in plus”, a spus Gavrilă Iuga, manager de proiect, aflat în vizită pe drumul turistic.
După ce lucrările s-au blocat, Consiliul Județean Cluj, co-finanțator la drum, a comandat o expertiză care arată că firma ar fi furat la materiale.
”Din expertiza facută in urma faptului ca am intrat in blocaj cu constructorul s-a ajuns la cocluzia ca nu s-au respectat clasele de betoane. Expertiza poate fi contestata de constructor. Noi am facut o plangere la DNA undeva in ianuarie, dar încă nu avem un răspuns. Dacă se constată printr-o hotărâre definitivă a instantei ca e vorba de fraudă, pierdem toti banii si apoi ne indreptam impotriva celui care se face vinovat de fraudă”, a declarat Mariana Rațiu, director de dezvoltare CJ Cluj.
Contractul are o valoare de circa 50 milioane lei, din care peste 43 de milioane sunt fonduri europene. Din acestea, mai sunt de luat circa 9 milioane.”În opinia experţilor, betonul din lucrările respective nu va rezista în timp la acţiunile mediului înconjurător, neavând clasa minimă de rezistenţă prevăzută pentru respectarea claselor de expunere, unele zone ale şanţurilor şi rigolelor din beton fiind chiar deteriorate din aceste motive”, se arată în plânegrea penală.
Expertiza tehnica ceruta de consiliul judetean arată ca la zidurile de sprijin s-a folosit un beton de clasa inferioara fata de cel prevazut in proietul tehnic si care, potrivit expertilor, nu va rezista la intemperii.
Contractul de finanțare europeană mai este valabil până în august 2015. Consilul Județean si constructorul se judecă in instanta pentru rezilierea contractului de execuție. Tribunalul Cluj a decis recent rezilierea contractului la cererea MBS Group și a dispus eliberarea sumei de aproape 3,3 milioane lei din contul de garanție pentru bună execuție.
Solutia pe scurt: ”Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta MBS Group S.R.L. în contradictoriu cu pârâtele Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Cluj şi Banca Transilvania S.A. Dispune rezilierea acordului contractual nr. 25/01.07.2009 privind proiectul „Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele – Prislop – Ic – Ponor”. Obligă pârâta Banca Transilvania S.A. la eliberarea sumei de 3.293.909,76 lei în contul curent al reclamantei. Respinge solicitarea reclamantei de obligare a pârâtei Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Cluj la plata dobânzii aferente garanţiei de bună execuţie de la data de 14.05.2013 şi până la data restituirii efective a acesteia. Obligă pârâta la plata în favoarea reclamantei a sumei de 1.484,95 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, calea de atac urmând a fi depusă la Tribunalul Cluj, Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă şi asigurări sociale. Pronunţată în şedinţa publică din data de 16 iunie 2014.”
Forul județean urmează să organizeze licitație pentru lucrările rămase de făcut la drum. Am încercat să stăm de vorbă cu reprezentanții MBS Group, dar secretara firmei ne-a transmis că sunt plecați o săptămână din Cluj. Amintim că omul de afaceri Gabriel Silagy este suspectat de DNA că i-ar fi dat mită peste 33.000 de lei președintelui suspendat al CJ Cluj Horea Uioreanu.