fbpx

Circa 60 de magistrați și avocați din Cluj au protestat pentru susținerea omologilor din Polonia FOTO/VIDEO

Judecători, procurori şi avocați din Cluj s-au adunat, astăzi, 10 ianuarie, în faţa Palatului de Justiţie din Cluj-Napoca. A fost un protest mut în semn de solidaritate cu omologii din Polonia. Magistrați și avocații clujeni au ținut în mâini foi scrise în limbile română, engleză şi poloneză cu mesaje: „Ne manifestăm solidaritatea cu colegii polonezi”, „Magistraţii români susţin judecătorii şi procurorii polonezi”, „Judectorii polonezi luptă pentru independenţa lor” sau „România e solidară cu Polonia! Judecătorii polonezi militează pentru independenţa justiţiei”.

Judecătorul Cristi Dănileţ de la Tribunalul Cluj a declarat că toate ţările din UE sunt îngrijorate de situaţia justiţiei din Polonia: „Este un protest mut la Cluj-Napoca al magistraţilor şi avocaţilor clujeni, cu roba pe braţe, timp de 15 minute, în semn de solidaritate a magistraţilor din Polonia. În Polonia au fost daţi afară anul trecut toţi preşedinţii de instanţe, iar membrii CSM şi-au dat demisia în semn de protest. Parlamentul a numit alţi membri ai CSM, deci în momentul de faţă totul este controlat politic în Polonia. Vorbim despre o ţară care era un exemplu în regiune şi în care, brusc, justiţia nu mai există, fiind sub control politic”

La rândul său, judecătorul Mihai Ghica de la Judecătoria Cluj-Napoca a declarat că independenţa magistraţilor polonezi este afectată de deciziile luate de Parlament şi Guvern în Polonia: ”În Polonia este o situaţie mult mai gravă decât ce s-a întâmplat în ultimii ani în România. Prin măsuri legislative şi guvernamentale s-au creat pârghii de control asupra independenţei judecătorilor astfel încât s-au deschis acţiuni disciplinare împotriva acestora pentru soluţii pronunţate în dosare. Fără o independenţă a judecătorului nu se poate discuta de justiţie”

”Ne solidarizăm cu orice acțiune care vine să exprime protestul avocaților față de atingeri aduse sistemului judiciar și am înțeles să răspundem colegilor din Varșovia care este barou înfrățit cu Baroul Cluj. Am discutat, există probleme și la ei, există imixtiuni ale politicului și executivului în actul de justiție, pe care dânșii le condamnă și le condamnă și noi”, a spus decanul Baroului Cluj, Flavia Maier.

Avocatul Călin Iuga, consilier în Baroul Cluj și cel care s-a ocupat de înfrățirea cu Baroul Varșovia, a postat astăzi pe Facebook o fotografie sugestivă și a comentat: ”În Noiembrie 2019, vizibil afectat de atingerea adusă independenței judecătorilor polonezi, dl. decan al Baroului Varșovia (Izba Adwokacka w Warszawie) oferea drept cadou d-lui decan al Baroului Sofia un tablou în care era scris simplu: CONSTITUȚIA. Apelul la respectarea statului de drept, al independenței judecătorilor și al avocaților este unul universal, fără granițe și trebuie luptat permanent în acest scop.”

Magistraţii din Polonia vor organiza, sâmbătă, un marş de protest la Varşovia, la care vor participa judecători din România, inclusiv membrul CSM Andrea Chiș, dar şi din alte ţări europene.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina