Acasă » SISTEMUL JUDICIAR » Celebrul fost procuror Lele, actual avocat, pus la punct de CSM
avocat Alexandru Lele

Celebrul fost procuror Lele, actual avocat, pus la punct de CSM

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat în ședința de plen de astăzi că afirmaţiile avocatului Alexandru Lele, lansate în spaţiul public prin intermediul cotidianului „Bihoreanul” în data de 21 decembrie 2015 la adresa procurorului şef DNA Oradea, Ciprian Florentin Man, sunt nefondate şi i-au afectat independenţa şi reputaţia profesională.

Plenul Consiliului a decis, de asemenea, sesizarea Uniunii Naţionale a Barourilor din România în vederea luării de măsuri potrivit competenţelor legale.

Prin cererea din data de 28 decembrie 2015, procurorul Ciprian Man a solicitat apărarea independenţei şi reputaţiei sale profesionale în raport cu afirmaţiile avocatului Alexandru Lele, cuprinse în articolul de presă intitulat „Din anchetator inculpat”, publicat în cotidianul anterior amintit.

Prin articolul menţionat se insinuează faptul că dosarul penal aflat pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Structura Teritorială Oradea, în care figurează în calitate de inculpat un prim procuror, ar fi rezultatul unui conflict personal între acesta şi procurorul de caz, respectiv domnul Man Ciprian Florentin. Se acreditează ideea că acest dosar penal a fost constituit de către procurorul Ciprian Florentin Man cu scopul de a evita o eventuală tragere la răspundere penală pentru o presupusă infracţiune de braconaj săvârşită în anul 2009. De asemenea, pentru a pune la îndoială legalitatea măsurilor dispuse în dosarul penal, s-au făcut referiri la o pretinsă înţelegere dintre denunţător şi procurorul de caz.

Verificările Inspecţiei Judiciare au relevat că procurorul a constituit şi instrumentat dosarul penal menţionat cu respectarea prevederilor legale, în cauză instanţa de judecată procedând la admiterea şi prelungirea măsurii arestării preventive propuse de procurorul de caz. De asemenea, s-a constatat că Alexandru Lele este implicat în cauza penală menţionată, fiind avocatul inculpatului.

”S-a constatat că prin afirmaţiile virulente, nereale şi lipsite de suport obiectiv referitoare la modalitatea de constituire a dosarului penal, s-a urmărit inducerea în conştiinţa opiniei publice a ideii că acesta este o consecinţă a unui conflict personal dintre procurorul de caz şi inculpat, în scopul de a pune sub semnul îndoielii legalitatea măsurilor dispuse de domnul procuror Man în dosarul penal. Astfel de afirmaţii sunt de natură să influenţeze, în mod negativ, opinia publică cu privire la integritatea magistratului şi să îl discrediteze, afectându-i independenţa şi reputaţia profesională, cu atât mai mult cu cât acestea au fost lansate de către un profesionist al dreptului.”, se arată în comunicatul CSM.

Plenul Consiliului a constatat că declaraţiile domnului avocat Lele Alexandru, lansate în spaţiul public prin intermediul mass media, au adus atingere independenţei şi reputaţiei profesionale a procurorului șef DNA Oraea, Ciprian Florentin Man.

Alexandru Lele a fost procuror în Oradea și este cel anchetat de procurorul Cristian Panait, care s-a sinucis, pe vremea PSD.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns