După ce în iunie 2015, CEDO respingea o plângere cu privire la dreptul la liberă exprimare înaintată de un site de știri din Estonia, luna aceasta a admis o astfel de acțiune venită din Ungaria, arătând că răspunderea proprietarului site-ului pentru comentariile cititorilor de la article poate fi balansată cu un sistem de ştergere a comentariilor la simpla solicitare a persoanei vizate.
În iunie 2015, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis în cauza Delfi contra Estoniei că răspunderea pentru comentariile defăimătoare de la articolele de pe un site aparține proprietarului acestuia. CEDO a respins plângerea unui portal de știri din Estonia, care a pierdut la instanțele interne un proces cu un afacerist care a fost ponegrit la rubrica de comentarii de sub un articol despre compania lui. Detalii AICI. Acum, CEDO vine cu o altă hotărâre, în care este amintită des cauza Delfi, ce admite plângerea unui site de știri din Ungaria pentru încălcarea Articolului 10 din Convenție privind libertatea de exprimare.
Prin hotărârea din 2 februarie 2016, CEDO a decis, în afacerea Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete şi Index.hu Zrt vs.Ungaria, că responsabilitatea proprietarului unei pagini web pentru comentariile utilizatorilor nu poate fi angajată automat, pentru simplul motiv că setările respectivului site permiteau vizitatorilor să posteze comentarii.
Curtea a subliniat faptul că un sistem bazat pe un disclaimer privind responsabilitatea utilizatorilor pentru comentariile postate şi un sistem de ştergere a comentariilor la simpla solicitare a persoanei vizate puteau constitui o alternativă viabilă pentru protecţia drepturilor portalurilor imobiliare.