fbpx
fotografie cu titlu exemplificativ

Ce sentință au primit 5 eleve care au bătut și înjosit o altă elevă timp de 50 de minute! Totul filmat și pus pe Facebook

Cinci eleve din Cluj-Napoca au primit măsuri educative pentru că timp de 50 de minute au înjosit o altă elevă. Au pus-o în genunchi, au lovit-o cu pumnii și picioarele, au tras-o de păr, au scuipat-o și, spre amuzamentul lor, au obligat-o să se dezbrace la stutien și să danseze pe muzică. Ca și cum nu era de ajuns, una dintre agresoare a filmat totul și a pus pe Facebook. Faptele la care au fost încadrate agresoarele sunt ”lipsire de libertate în mod ilegal” și ”lovire și alte violențe”

În rechizitoriul celor cinci eleve inculpate se arată că minorele care aveau 14 și 15 ani la data faptelor ”au lovit-o pe partea vătămată H.A de 13 ani cu pumnii şi palmele în zona feţei şi a abdomenului, au tras-o de păr şi au lovit-o cu picioarele, supunând-o pe aceasta la tratamente degradante timp de circa 50 de minute, activitatea infracţională derulându-se pe str. Fabricii.. în spatele imobilului şi continuând în parkingul situat la aceeaşi adresă, inculpatele obligând partea vătămată să le urmeze în locuri ferite opiniei publice pentru a-şi putea pune în aplicare agresiunea asupra sa şi obligând-o să rămână la locul faptei pentru a fi supusă unui tratament de umilire o perioadă de timp ce depăşeşte timpul strict necesar realizării activităţii de lovire, după ce cu câteva zile în urmă au exercitat asupra victimei presiuni psihice în scop de intimidare şi supunere”. Mai șocant este că, potrivit unor surse apropiate anchetei, cele cinci agresoare provin din familii bune. Totul ar fi ponit de la faptul că victima ar fi spus că una dintre ele este gravidă.

Judecătoria Cluj-Napoca a motivat recent sentința aplicată celor cinci inculpate. Vă prezentăm mai jos extrase din aceasta. Pentru că este vorba de minore, nu vom publica numele, ci doar inițialele fetelor implicate.

Analizând întregul material probator instanţa reţine în fapt următoarele:

1.Faptele din data de 21.02.2014

”La data de 21.02.2014, în jurul orelor 11.00, partea vătămată H.A în vârstă de 13 ani a fost contactată telefonic de către inculpata PSR care i-a solicitat să se întâlnească pretextând că au anumite probleme de rezolvat legat de faptul că partea vătămată ar fi scos anumite bârfe despre una din inculpate, respectiv NVG.

La orele 14.00, partea vătămată, însoţită de către martorele BM şi TC s-a întâlnit pe str. Fabricii, în apropiere de biserică, cu inculpata PSR care era însoţită de către inculpatele MA, MA, PA şi NVG, astfel cum rezultă atât din plângerea părţii vătămate cât şi din declaraţia inculpatei PSR.

Partea vătămată a declarat că  „P. Sanda a venit ameninţător la mine şi m-a lovit cu palma moment în care am împins-o. Sanda s-a enervat, m-a trântit la pământ, s-a urcat pe mine ţinându-mă de gât”. Acesta este probabil conflictul la care inculpatele fac referire atunci când afirmă că partea vătămată i-a sărit inculpatei PSR „la gât”.

Partea vătămată continuă şi arată că din acel loc inculpatele au condus-o în apropierea cinematografului Mărăști, loc mai ferit şi mai puţin aglomerat, şi atât pe drum cât şi ajunse acolo, inculpatele PSR şi MA au lovit-o cu pumnii şi picioarele în abdomen. „Sanda m-a pus la perete lângă un bloc, prinzându-mă de gât, iar Andreea mă lovea cu picioarele în stomac. M-am aşezat în genunchi implorându-le pe acestea să nu mă mai lovească”. La un moment dat inculpata MA a ameninţat-o pe partea vătămată cu un briceag pe care-l avea la ea, pe care i l-a pus la gât.

Actul de agresiune a fost filmat iar ulterior a fost predat la data de 05.03.2014 către organele de poliţie de către martorul HR, verişoara primară a părţii vătămate. În filmarea  de două minute se observă cum inculpatele PSR şi MA lovesc partea vătămată cu pumnii şi picioarele.

Incidentul a fost văzut şi de martorii BBM, care a declarat că a observat cum inculpata MA i-a pus părţii vătămate un briceag la gât spunându-i că „dacă anunţă poliţia îi taie gâtul” şi BDM, BAZ, TC, CAN.

2.Faptele din data de 24.02.2014

Pe fondul acestor ameninţări la dat de 24.02.2014 inculpata PSR  i-a solicitat din nou părţii vătămate HA  să se întâlnească, aceasta prezentându-se la întâlnire singură, alături de inculpata PSR prezentându-se şi inculpatele MA, NVG, PA, toate patru de la Liceul Mihai Eminescu şi ŞPR, aceasta din urmă elevă la liceul Sportiv.

La dosar a fost depusă o înregistrare video completă, realizată de către inculpata PA al cărei rol a fost doar să înregistreze acţiunea celorlalte patru inculpate. Astfel, desfăşurarea acţiunii începe în apropierea parkingului din spatele imobilului cu nr. … de pe str. Fabricii, unde inculpatele încearcă să se impună în faţa părţii vătămate. Astfel, minora HA este obligată să sărute încălţămintei inculpatei PSR (min. 00.39, 01.35). Apoi pentru a nu fi observate au intrat în clădirea parkingului, iniţial pe terasă şi apoi în interior.

Acţiunea inculpatelor de a izola partea vătămată în modul arătat mai sus arată intenţia acestora de a o împiedica să solicite ajutorul şi de a nu fi întrerupte în activitatea infracţională.

Pe terasa parkingului inculpata PSR loveşte partea vătămată (min. 12.20; 12.47 – 13.10), iar inculpata ŞPR o trage de păr (min. 12.34-13.19). La un moment dat inculpatele sunt apostrofate de către martorul TA, motiv pentru care se retrag în interiorul parcării, unde obligă partea vătămata să stea în genunchi iar aceasta este lovită simultan de către inculpatele NVG, PSR, MA şi ŞPR ( min. 15.07-17.35 17.49), este trasă de păr (minutul 18.50-20.00), trântită la pământ, este obligată la tratamente înjositoare, să danseze în faţa inculpatelor, este scuipată, dezbrăcată de către inculpata PSR. În continuare este lovită cu pumnul în burtă de către inculpata PSR, intensitatea loviturii observând a fii destul de ridicată, partea vătămată plângând spunând că-i este rău (min. 28.18).

Cu toate că partea vătămată imploră să nu mai fie lovită, inculpatele continuă activitatea de agresiune asupra acesteia, trăgând-o de păr, aplicându-i lovituri în mod repetat cu pumnii, palmele şi picioarele. In cuprinsul filmării se observă cum partea vătămata este in permanenta înconjurata de către inculpate şi agresată, umilită pe rând de către acestea. La un moment dat minora este obligată să se dezbrace în sutien (minutul 27.00 – 29.00) în condiţiile în care filmarea a fost postată pe reţeaua de socializare Facebook de către inculpate pentru a fi urmărită de către toţi colegii.”, se arată în motivarea instanței.

Tulburate, dar cu discernământ

”Partea vătămată a ataşat la dosarul cauzei certificatul medico-legal nr. …./I/a/240 din data de 25.02.2014 eliberat de către IML Cluj prin care se atestă că aceasta  prezintă leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire şi lovire tangenţială (zgâriere) cu corp dur care necesită 2-3 zile îngrijiri medicale.

Analizând rapoartele de expertiză medico legală psihiatrică a inculpatelor se costată faptul că inculpatele  ŞPR, MA, PA şi NVG prezintă diagnosticul de Tulburare de conduită socializată iar inculpata PSR prezintă diagnosticul Tulburare de conduită socializată. Sindrom hiperkinetic, iar toate inculpatele aveau discernământ la data comiterii faptelor.

Având în vedere vârstele celor cinci inculpate, faptele în speţă şi contextul infracţional instanţa urmează a lua faţă de acestea măsuri educative neprivative de libertate, diferenţiate în funcţie de conduitele concrete ale acestora şi de contribuţiile lor la  comiterea infracţiunilor.

La individualizarea măsurii educative ce urmează să o aplice inculpatei PSR instanţa va tine seama de prev. art.113 şi următoarele din Codul penal si in acest context de poziţia sinceră, de menţiunile referatului de evaluare, de gradul sporit de pericol social al infracţiunilor care rezultă din participarea inculpatei la ambele episoade infracţionale, care s-au desfăşurat din propria sa iniţiativă, din rolul de leader pe care şi l-a asumat atât în agresarea şi umilirea victimei cât şi în încurajarea coinculpatelor în acest sens.”

Pedepsele

PSR – măsura educativă a asistării zilnice pe o durată de 6 luni, pentru săvârşirea infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal şi lovire sau alte violențe

ŞPR – măsura educativă a asistării zilnice pe o durată de 4 luni, pentru săvârşirea infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal şi lovire sau alte violențe

pe durata asistării, impune inculpatelor PSR şi ŞPR următoarele obligaţii:

  • să continue pregătirea şcolară ori formarea profesională;
  • să nu frecventeze baruri sau cluburi;
  • să nu se apropie şi să nu comunice pe nicio cale, în afara orelor de curs, nici cu partea vătămată HA, nici între ele şi nici cu inculpatele NVG, MA şi PA;
  • să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj la datele fixate de acesta.

NVG – măsura educativă a supravegherii pe o durată de 4 luni pentru săvârşirea infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal şi lovire sau alte violențe

MA – măsura educativă a supravegherii pe o durată de 4 luni pentru săvârşirea infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal şi lovire sau alte violențe

PA – măsura educativă a supravegherii pe o durată de 3 luni, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la  lipsire de libertate în mod ilegal și complicitate la lovire sau alte violențe

pe durata supravegherii,  impune inculpatelor NVG, MA şi PA următoarele obligaţii:

  • să continue pregătirea şcolară ori formarea profesională;
  • să nu frecventeze baruri sau cluburi;
  • să nu se apropie şi să nu comunice pe nicio cale, în afara orelor de curs cu partea vătămată HA şi nici cu inculpatele PSR şi ŞPR;
  • să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj la datele fixate de acesta.

Cele cinci eleve condamnate și părinții lor au fost obligați la plata către partea civilă a sumei de 140 lei reprezentând despăgubiri pentru daune materiale şi a sumei de 3.000 Euro, echivalent în lei la data plăţii, reprezentând despăgubiri pentru daune morale.

Sentința Judecătoriei a fost atacată cu apel de către două dintre inculpate. Apelul se va judeca la Curtea de Apel Cluj.

Comments

comentarii

Liderul PNL Nicolae Ciucă a anunțat, miercuri seară, după ședința Coaliției, asumarea deciziei de comasare a alegerilor din acest an.... Citește mai mult
Liderul AUR, George Simion, a anunțat sprijinul partidului pentru contracandidații Coaliției de guvernare la alegerile locale, înclusiv în Cluj. Liberalul Sabin Sărmaș susține că are nevoie de „sprijinul clujenilor”.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!