fbpx

CCR a decis: Excluderea din magistratură nu are efect permanent. Sesizare dintr-un proces între un fost judecător și UNBR

Curtea Constituțională a decis că sancțiunea excluderii din magistratură nu poate avea efect permanent. Sesizarea a venit dintr-un proces în care un fost judecător, exclus în 2011 pe motiv că a hărțuit grefiere, se judecă cu Baroul București și UNBR pentru că nu a fost primit în avocatură. „Nu mai am voie să profesez în domeniul juridic. Am bătut la toate ușile Am decizie de avocat, nu pot profesa, că nu se radiază sacțiunea”, declara el în 2018.

”Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, a decis: Cu unanimitate de voturi, A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.100 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor sunt constituționale numai în măsura în care sancțiunea disciplinară a excluderii din magistratură nu are efect permanent.”, a transmis CCR

CCR a fost sesizată de Tribunalul Arad, unde fostul judecător constănțean Dumitru Mircea Dinică a dat în judecată Baroul București, UNBR și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Procesul a fost suspendat până la decizia Curții Constituționale, de care fostul judecător va beneficia, la fel ca și Cristi Danileț, dacă sacțiunea excluderii va fi menținută de ÎCCJ. Rămâne de văzut ce perioade se vor stabili pentru excluderile din magistratură.

Acuzat că a hărțuit sexual mai multe grefiere CSM i-a aplicat judecătorului Dinică sanctiunea cea mai aspră excludere din magistratură” Pe lângă acuzația de hărțuire, fostul magistrat a mai fost acuzat de săvârșirea altor abateri disciplinare, cum ar fi efectuarea cu întârziere a lucrărilor, din motive imputabile și atitudinea nedemnă in timpul exercitării atribuțiilor de serviciu față de colegi, avocați, experți, martori sau justiţiabili.

Deși Dinică a declarat că nu a existat nici un incident între el şi grefiere de natura celor expuse de acestea, el a fost exclus din magistratură. Fostul judecător a declarat, pentru Replica de Constanța, că a pierdut absolut totul: casă, mașină, soție, copii, rude. Cu toții i-au întors spatele. Mai mult, de 8 ani de zile nu reușește să se angajeze, căci sancțiunea de „excludere din magistratură“, nu se radiează.

„M-a nenorocit, m-a terminat ieșirea din magistratură. Mi-au luat locuința de serviciu, mașina, pe care o luasem în leasing. Soția m-a părăsit. S-a măritat cu un spaniol, mi-a luat copiii și nu i-am mai văzut de 8 ani de zile. Familia, rudele, prietenii mi-au întors spatele“, a spus fostul magistrat, pentru Replica.

„Nu mai am voie să profesez în domeniul juridic. Am bătut la toate ușile Am decizie de avocat, nu pot profesa, că nu se radiază sacțiunea. M-am dus să mă fac arbitru de litigii comerciale, m-au dat afară. Mi-au spus să ies afară, că sunt exclus din magistratură. Am plecat în Franța, la Institutul fracez de exploatare marină, am stat trei luni acolo, erau să mor prin parcuri, că nu mă băga nimeni în țară. Nici aici nu am putut să lucrez. Abia m-am întors în țară, cu ajutorul poliției franceze. Eu trăiesc un calvar în viața mea“, a declarat, cu ochii în lacrimi, Dincă.

Comments

comentarii

Un fost ministru al Sănătăţii atrage atenţia că Spitalul Regional Cluj este în pericol de a nu se construi din bani europeni din cauza întârzierilor prea mari la acest proiect.... Citește mai mult
Fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă (USR), s-a dezlănţuit la adresa primarului Emil Boc numindu-l mincinos, incompetent, paralel cu proiectele mari de infrastructură. Drulă este de părere că domnia lui Boc se apropie de sfârşit. „Un lucru e limpede, «Emile, vremea ta apune». Acum arăţi la fel de PSD-ist ca... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!