fbpx

Câștigătoarea concusului ,,Avocatura azi. Tendințe și perspective”, organizat de UNBR pentru tinerii avocați

Și frumoasă și deșteaptă. Tânăra Teodora Parolea-Moga, avocat din 2020 în Baroul Sibiu, a câștigat concursul ”Avocatura azi. Tendințe și perspective” cu o lucrare despre impactul digitalizării asupra sistemului judiciar românesc.

Uniunea Națională a Barourilor din România a anunțat câștigătorii concursului cu tema ,,Avocatura azi. Tendințe și perspective”, destinat tinerilor avocați până în 35 de ani.

Premiul I a fost acordat avocatei Teodora Parolea Moga din Baroul Sibiu pentru lucrarea Scurte considerații privind impactul digitalizării asupra sistemului judiciar românesc și nevoia de adaptare a profesiei de avocat la noile tehnologii”

”Din punctul meu de vedere, inteligența artificială reprezintă o gură de aer proaspăt pentru profesia de avocat. Din teamă sau necunoaștere însă, în urma impactului noilor tehnologii, mulți prevăd sfârșitul profesiei de avocat, ceea ce este profund neadevărat. Digitalizarea ajută la amplificarea și simplificarea factorului decizional uman și nicidecum la înlocuirea acestuia de o mașinărie sau un sistem. În acord cu o altă opinie exprimată, consider că un soft nu va oferi niciodată unui client un sentiment de încredere, dar acea tehnologie îi va putea ușura foarte mult munca avocatului, care se va putea concentra mai mult pe relația sa umană cu clientul.

Indiferent dacă acceptăm sau nu, inovațiile tehnologice se vor întrepătrunde cu  înfăptuirea actului de justitie, iar ceea ce pot și trebuie să facă avocații este să accepte schimbările, să se adapteze acestora și să implementeze noile tehnologii, pentru a-și ușura munca și, implicit, viața. Schimbarea firească și naturală a justiției, dar și a modului în care se desfășoară profesiile juridice se va produce inerent, aceasta fiind indisolubil legată de evoluția societății.

Așadar, pentru a nu ne plasa împotriva curentului tehnologic, care indubitabil va acapara lumea juridică, trebuie să schimbăm viziunea rigidă care este larg răspândită și să îmbrățișăm inteligența artificială și toate beneficiile cu care vine la pachet. Deși schimbarea poate fi privită drept o mare provocare, consider că viitorul sistemului juridic și, implicit, al avocaturii se va reflecta într-o sinergie perfectă între inteligența artificială și inteligența umană, iar dăinuirea în timp și succesul fiecăruia vor fi în legătură directă cu modul în care vom reuși să ne adaptăm acestor schimbări.”, a scris tânăra în concluziile lucrării.

Lucrarea completă AICI

Premiul II – Avocat Ruxandra Vișoiu, Baroul București pentru lucrarea „Interprofesionalitatea și cererea de servicii integrate. Aspecte legale și deontologice”

Premiul III – Avocat stagiar Cristea Elisa_Florentina, Baroul București pentru lucrarea „Patrimoniul de afectațiune profesională. Transformarea formei de organizare și exercitare a profesiei de avocat”

Mențiuni speciale

Avocat stagiar Ciutacu Ioana, Baroul București pentru lucrarea: „Efectele implementării inteligenței artificiale în justiție asupra drepturilor fundamentale și asupra drepturilor procedurale” 

Avocat Angelica-Georgiana Alecu, Baroul București pentru lucrarea: „Transformarea justiției și avocaturii în era inteligenței artificiale”

Avocat Adina Lupu, Baroul București pentru lucrarea: „Considerații relative la recentul Ghid privind utilizarea inteligenței artificiale (IA) în activitatea avocaților din anul 2022”

Avocat Renata Adelina Ionescu, Baroul București pentru lucrarea: „Dinamica exercitării transfrontaliere a profesiei de avocat”

Avocat Andreea Simona Ceaușu, Baroul București pentru lucrarea: „În ce măsură avocații ar putea fi înlocuiți de roboți?”

Decernarea premiilor va avea loc în cadrul Congresului Avocaților din 17 iunie 2022.

Toate lucrările pot fi citite AICI

Comments

comentarii

Un fost ministru al Sănătăţii atrage atenţia că Spitalul Regional Cluj este în pericol de a nu se construi din bani europeni din cauza întârzierilor prea mari la acest proiect.... Citește mai mult
Fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă (USR), s-a dezlănţuit la adresa primarului Emil Boc numindu-l mincinos, incompetent, paralel cu proiectele mari de infrastructură. Drulă este de părere că domnia lui Boc se apropie de sfârşit. „Un lucru e limpede, «Emile, vremea ta apune». Acum arăţi la fel de PSD-ist ca... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!