Casă crăpată din cauza ”toaletării” unui copac într-o comună din Cluj. Proprietara a sesizat autoritățile

O femeie din comuna Cornești, județul Cluj, a sesizat mai multe autorități cu privire la faptul că i s-a crăpat casa ca urmare a toaletării unui copac de către persoană angajată de Primărie.

Proprietara casei, Reghina Coldea, a sesizat Instituția Prefectului – Județul Cluj, Consiliul Județean Cluj, Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) – Județul Cluj, Agenția pentru Protecția Mediului Cluj (APM Cluj), Garda de Mediu – Comisariatul Județean Cluj, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, Poliția Cluj, Avocatul Poporului – Biroul Teritorial Cluj, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) – Comisariatul Regional Cluj, Curtea de Conturi a României – Camera de Conturi Cluj

”Vă solicit intervenția pentru a dispune verificarea și soluționarea situației legate de toaletarea unui copac de soiul tei aflat pe proprietatea pe care o dețin în satul Stoiana, comuna Cornești, județul Cluj, la numărul 64, precum și măsuri pentru remedierea prejudiciului produs și tragerea la răspundere a celor vinovați.

În data de 30 august 2024, am constatat că, în urma lucrărilor de toaletare a copacului de soiul tei, acesta a fost mișcat din rădăcină, ceea ce a dus la producerea unor fisuri grave în structura de rezistență a imobilului situat la adresa menționată.

Fisurile produse sunt de o gravitate considerabilă, conducând la imposibilitatea de a mai fi locuit în condiții de siguranță.
În urma expertizei vizuale preliminare, se poate observa că imobilul prezintă semne de cedare structurală, cu fisuri extinse la nivelul fundației, pereților de rezistență și tavanelor. Aceste fisuri pun în pericol stabilitatea întregii construcții, existând un risc iminent de prăbușire. Imobilul este acum într-o stare de deteriorare ce necesită evacuarea și interzicerea accesului pentru
a preveni orice pericol asupra vieții și bunurilor.

Menționez că lucrările de toaletare au fost realizate la directiva directă a Primăriei Comunei, județul Cluj, așa cum domnul primar Chifor Cornel Vasile a declarat în cadrul succintei discuții pe care am avut-o cu el astăzi, dânsul prezentându-se personal la imobil.

Având în vedere gravitatea prejudiciului creat, solicit următoarele:

1. **Documentele care au stat la baza organizării lucrărilor de toaletare:**
Solicit eliberarea documentației tehnice și administrative care a fundamentat decizia de toaletare a copacului de soiul tei, inclusiv, dar fără a se limita la:
– **Referatul de necesitate** pentru realizarea lucrărilor de toaletare a vegetației la adresa menționată.
– **Proiectul tehnic** sau **Memoriul tehnic de specialitate** întocmit de un arborist autorizat sau de un specialist în silvicultură, care să conțină detalii privind tipul de intervenție necesară, evaluarea stabilității copacului înainte și după toaletare, precum și justificarea tehnică a intervenției.
– **Avizul de mediu** (dacă este cazul) și **Autorizația de tăiere/toaletare** eliberată de autoritățile competente conform legislației privind protecția mediului și gestionarea vegetației urbane.
– **Decizia administrativă** sau **Dispoziția de primar** prin care s-a aprobat executarea lucrărilor de toaletare.
– Și orice alte documente relevante pe care le dețineți și care au stat la baza organizării acestor lucrări.

2. **Denumirea societății comerciale care a efectuat lucrarea:**
Solicit transmiterea informațiilor privind entitatea executantă, inclusiv, dar fără a se limita la:
– **Contractul de prestări servicii** încheiat între Primăria Comunei Cornești și societatea comercială selectată pentru efectuarea lucrărilor de toaletare, specificând modalitatea de atribuire (licitație deschisă, cerere de ofertă, negociere fără publicare prealabilă etc.) conform **Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice**.
– **Criteriile de atribuire** utilizate în cadrul procedurii de selecție, inclusiv evaluarea competențelor tehnice și profesionale ale ofertanților, experiența anterioară și calificările echipei de execuție.
– **Copia certificatului de atestare/autorizație** a societății pentru lucrări de toaletare și gestionare a vegetației, precum și autorizațiile specifice pentru lucrări de intervenție asupra vegetației urbane.
– Și orice alte documente aferente contractului de execuție și selecției societății care a efectuat lucrarea.

3. **Polița de garantare a terților și a lucrărilor pentru astfel de incidente:**
Solicit furnizarea informațiilor legate de polițele de asigurare încheiate pentru lucrările executate, inclusiv, dar fără a se limita la:
– **Polița de răspundere civilă profesională** a operatorului economic, care să acopere eventualele daune produse terților în
urma executării lucrărilor de toaletare.

– **Polița de garanție pentru buna execuție a lucrărilor** conform
cerințelor din caietul de sarcini al contractului, care să includă acoperirea riscurilor pentru deteriorarea sau avarierea proprietăților adiacente din cauza lucrărilor de intervenție.
– Detalii privind **termenii și condițiile** polițelor, inclusiv sumele asigurate, limitele de acoperire și perioada de valabilitate.
– Și orice alte documente privind asigurările și garanțiile referitoare la lucrările efectuate.

4. **Detalii privind utilajele și sculele care au fost utilizate și calificarea operatorului de pe utilaj:**
Solicit informații tehnice detaliate referitoare la resursele utilizate pentru realizarea lucrărilor de toaletare, inclusiv, dar fără a se limita la:
– **Inventarul utilajelor și echipamentelor** utilizate, inclusiv tipul și modelul echipamentelor de tăiere, utilaje de ridicare și alte scule specifice utilizate în toaletarea arborilor de dimensiuni mari.
– **Fișele tehnice** ale utilajelor și echipamentelor folosite, care să ateste conformitatea acestora cu normele de siguranță și de protecția muncii în vigoare.
– **Certificarea competențelor operatorilor** care au manipulat echipamentele de tăiere și toaletare, incluzând licențele, atestările și certificările necesare pentru operarea în siguranță a acestor echipamente, conform normelor de calificare profesională și de siguranță ocupațională.

– Și orice alte documente care pot atesta conformitatea și calificarea pentru utilizarea echipamentelor și resurselor implicate.

De asemenea, doresc să precizez că astăzi (30 august – n.red), la ora 13:30, m-am prezentat la Primăria Comunei Cornești și am avut o discuție cu domnul primar Chifor Cornel Vasile. În urma sesizării verbale, acesta a devenit recalcitrant și am fost scoasă afară din birou.

După consultările mele cu avocatul care mă reprezintă, precizez că voi demara toate acțiunile necesare în vederea recuperării prejudiciului creat de către primăria comunei Cornești sau de către societatea comercială care a fost angajată pentru efectuarea lucrărilor de toaletare. Aștept un răspuns prompt și complet la cerințele mele.”, se arată în sesizare.

Comments

comentarii

Ploile aduse de ciclonul Boris au făcut prăpăd în sudul României. Pompierii clujeni au fost chemați să ajute în județele afectate.... Citește mai mult
Cluj-Napoca este un campion al absorbției fondurilor europene, în condițiile în care peste 420 de milioane de euro sunt implementate, deja, în municipiu.... Citește mai mult

Lasă un răspuns