Când și cum se poate efectua evacuarea silită (A)

În ciuda faptului că legislația în vigoare asigură protecție în acest sens, există și situații în care oamenii sunt nevoiți să-și evacueze silit imobilele în perioada de iarnă. Fie că te afli în situația de a fi evacuat, fie că te numeri printre cei care vor să-și recupereze imobilele, este bine să fii informat cu privire la drepturile legale.

Tentația de a investi în imobile ieftine este mare. Însă documentele acestora trebuie verificate cu mare atenție. Deoarece există riscul de a te expune unor complicații greu de rezolvat, atunci când cauți imobile de vânzare, e recomandat să te uiți pe site-uri serioase, care își verifică anunțurile, cum este imoradar24. Altminteri, te poți confrunta cu situația unei evacuări forțate. Dar important de știut este că evacuarea forțată a unui imobil se face numai în anumite condiții.

Protecție pe timpul iernii

Potrivit Codului de Procedură Civilă, “nicio evacuare din imobilele cu destinaţie de locuinţă nu poate fi făcută de la data de 1 decembrie şi până la data de 1 martie a anului următor, decât dacă creditorul face dovada că, în sensul dispoziţiilor legislaţiei locative, el şi familia sa nu au la dispozitie o locuinţă corespunzătoare în care s-ar putea muta deîndată”. Așadar, conform legii, nu ar trebui să te temi de o posibilă evacuare în această perioadă. Chiar dacă nu mai poți plăti ratele unui credit cu ipotecă sau dacă ești nevoit să părăsești silit, din diferite alte motive, locuința actuală.

Conform legii, executorii nu pot veni oricând doresc pentru a efectua evacuarea forțată. Ei trebuie să se prezinte până la orele 20:00. Totuși, acțiunea de evacuare se poate prelungi după această oră și în zilele următoare, chiar și nelucrătoare, atunci când persoana care trebuie să fie evacuată se opune sau nu s-au putut efectua operațiunile de predare a imobilului din alte motive.

Cine preia bunurile din imobil?

În cazul în care bunurile nu fac obiectul executării silite, acestea trebuie trecute într-un proces verbal și se încredințează unui administrator de sechestru. Administratorul poate fi chiar persoana evacuată. Când vorbim despre bunuri, ne referim la mobilier, aparatură electrocasnică, calorifere, covoare și alte accesorii din interiorul locuinței. Acest lucru se întâmplă atunci când persoana evacuată nu poate lua imediat bunurile. După întocmirea procesului-verbal, debitorului i se va da un termen de maxim 30 de zile să ridice bunurile din imobil. În caz contrar, acestea sunt scoase la vânzare de către executor. Astfel, se recuperează o parte din suma datorată, care se va consemna pe numele datornicului.

Evacuarea poate fi contestată

Tot în legislația în vigoare se menționează că executorul are dreptul sa evacueze numai persoana ce are calitatea de debitor şi orice altă persoană care ocupă spaţiul fără a avea un contract opozabil sau document în baza căruia să rămână în imobil. Și asta pentru că, în trecut, prin intermediul unor contracte de comodat, se putea bloca procedura de evacuare. Astfel, acum, prin articolul 712 din Codul de Procedură Civilă, asupra evacuării, se poate face contestaţie la executare. Condițiile sunt aceleași cu cele prin care se contestă orice act de executare silită emis de către un executor. Tot așa se și poate suspenda executarea silită.

Dreptul de proprietate este constituțional

Dreptul de proprietate este un drept constituțional. Prin urmare, chiar și în lipsa unui contract, proprietarul își poate recupera imobilul dat în folosință altcuiva oricând dorește. În procesul de evacuare, proprietarul este reclamant, iar ocupantul imobilului devine pârât.

Atunci când imobilul aparține mai multor proprietari, fiecare poate intenta proces de evacuare, fără a fi nevoie de acordul sau participarea celorlalți. Reclamantul trebuie să facă dovada proprietății. Aceasta constă în extras de Carte Funciară sau orice alt tip de titlu de proprietate. Instanța de judecată va trebui să verifice temeinic motivele pentru care pârâtul refuză evacuarea benevolă. Odată cu evacuarea se poate solicita și plata restanțelor financiare, precum chiria sau contravaloarea cheltuielilor.

Proprietarul este singurul îndreptățit să folosească sau să dea în folosință altei persoane un imobil. Prin imobil se înțelege orice spațiu de locuit, teren sau construcție. Dacă proprietarul decide să îl dea în folosință altcuiva, atunci o poate face prin cedare gratuită, în contract de comodat sau în chirie. Ocuparea unui imobil fără drept, prin violențe, amenințări ori prin strămutarea ori desființarea semnelor de hotar, aflat în posesia altei persoane constituie faptă penală și se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau amendă, la plângerea prealabilă a persoanei vătamate.

Codul de procedură civilă conține chestiuni procedurale specifice, menite să simplifice procesul judiciar de evacuare și să dea o protecție sporită drepturilor proprietarului. Totuși, procedura judiciară de evacuare începe cu o procedură prealabilă de notificare privind evacuarea. Dacă această procedură prealabilă nu are loc, se poate ajunge la respingerea cererii de evacuare. Notificarea se face obligatoriu prin executor judecătoresc și constă într-o somație de eliberare a imobilului în termen de 30 de zile.

Comments

comentarii

Ce putem face, marți, 10 septembrie, la Cluj? Evenimentele sunt pentru toate vârstele.... Citește mai mult
Avertizare Cod galben de averse, descărcări electrice şi vijelii în zona de munte a Clujului și alte județe din țară.... Citește mai mult

Lasă un răspuns