Camorra are stații și la Cluj. Stații de monitorizare a calității aerului

Dacă ați văzut prin Cluj cutii precum cea din fotografia de sus, să știți că sunt stații de monitorizare a calității aerului și au fost montate acum zece ani de o firmă italiană, implicată în 2010 într-un scandal de corupție în zona Napoli, fiind considerată apropiată a unui clan din mafia napoletană Camorra. Aceeași firmă a semnat și anul acesta un contract gras cu Ministerul Mediului, potrivit Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI).

Rețeaua Națională pentru Monitorizarea Calității Aerului (RNMCA) este un proiect public de interes național care are ca scop protejarea sănătăţii umane şi a mediului. Datele colectate în timp real despre calitatea aerului sunt utilizate în procesul de combatere a poluării și a disconfortului cauzat de aceasta.

În 2014 Ministerul Mediului a încheiat un contract de finanțare cu Administrația Fondului de Mediu prin care s-au alocat banii pentru proiect.  După obținerea finanțării, Ministerul Mediului a organizat o licitație la sfârșitul anului 2014 pentru atribuirea unui acord cadru în vederea realizării activităților de optimizare a echipamentelor instalate în stațiile de monitorizare a calității aerului. La licitație a fost depusă o singură ofertă în valoare de 32,8 milioane lei fără TVA din partea grupului de firme format din Orion Europe SRL din România și Orion din Italia. Contractul a fost semnat la începutul anului 2015. Câteva luni mai târziu, Ministerul Mediului a semnat cu cele două firme un contract subsecvent în valoare de 27,5 milioane lei fără TVA pentru revizia generală, întreținerea preventivă și corectivă a echipamentelor și intrumentelor necesare monitorizării calității aerului. Asta în ciuda faptului că, așa cum reiese din fișa de date aferentă anunțului de licitație, valoarea celui mai mare contract subsecvent nu trebuia să fie mai mare de 23,1 milioane lei fără TVA.

Începuturile firmei italiene în România

Societatea Orion din Italia a intrat pe piața românească încă din 2004 când a câștigat împreună cu Agrotech Spa Roma un contract pentru proiectarea unei rețele de monitorizare a calității aerului în Craiova, Cluj și Iași. Finanțarea în valoare de 2,54 milioane euro a fost asigurată prin programul PHARE 2002, Guvernul României contribuind cu 25% din sumă. Ulterior, Ministerul Mediului a decis să extindă rețeaua la nivel național conform directivelor Uniunii Europene. Costurile inițiale ale proiectului RNMCA, estimate de Ministerul Mediului, au fost de 16 mililioane euro. Atunci, Guvernul a finanțat de la bugetul de stat jumătate din sumă, iar restul printr-un împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Licitația a fost organizată de ministerul Mediului la sfârșitul anului 2005 și a fost declarat câștigător consorțiul format din Datamat Spa Italia, Orion Italia și Orion Europe. Contractul s-a semnat în ianuarie 2006 pentru 14 mililioane euro.Trei luni mai târziu, ministrul de atunci al Mediului, Sulfina Barbu, a solicitat printr-o notă de fundamentare emiterea unei Hotărâri de Guvern prin care să fie scutite de la plata taxelor vamale și a taxei pe valoare adăugată echipamentele importate de consorțiu pentru realizarea proiectului. Din nota de fundamentare rezultă că numai taxa pe valoare adăugată era de aproximativ 10 milioane de lei.

Potrivit ministerului, banii au fost cheltuiți pentru achiziționarea a 94 staţii, echipamente de monitorizare, echipamente de laborator, echipamente pentru cele 34 de centre locale de validare și gestionare a datelor, 34 panouri interioare și 34 panouri exterioare pentru informarea publicului.

Stația de la Liceul Bălcescu
Stația de la Liceul Bălcescu

Patru stații în Cluj-Napoca și una în Dej. Aplasamentele:

  • Staţia de monitorizare CLU-1, tip trafic, este situată in staţia de autobuz de pe str. Aurel Vlaicu  in faţa blocului 5B
  • Staţia de monitorizare CLU-2, tip urban, este situată in curtea interioara a Liceului Teoretic Nicolae Bălcescu
  • Staţia de monitorizare CLU-3, tip suburban, este situată in cartierul Grigorescu, Blvd. 1 Decembrie 1918
  • Statia de monitorizare CLU-4, tip industrial, este situată in partea de nord–est  a oraşului pe str. Dâmboviţa in incinta SC Expo Transilvania
  • Statia de monitorizare CLU-5, este situată în Dej la intersecţia străzilor 21 Decembrie și Vasile Alecsandri, in fata imobilului cu nr. 2.

Cum au apărut stațiile de monitorizare a aerului în Cluj. Trebuie reparate

Clujust.ro a solicitat Agenției de Mediu Cluj să prezinte istoricul stațiilor din Cluj și în ce stare sunt acestea acum. Răspunsul: ”In anul 2005, în cadrul unui proiect PHARE care s-a derulat la nivel naţional, in judetul Cluj au fost amplasate cele 5 staţii de monitorizare. Stabilirea amplasamentelor pentru aceste staţii automate de monitorizare s-a realizat in urma unui amplu studiu privind evaluarea preliminară a calităţii aerului şi a dispersiei atmosferice la nivel local, dar şi cu respectarea reglementărilor in vigoare. Prin aparatura cu care au fost dotate statiile se monitorizează on-line următorii poluanţi: NOx, SO2, CO, compuşi organici volatili, pulberi în suspensie PM10, O3.

Rezultatele sunt furnizate Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului din Bucuresti care dupa validare le transmite Agentiei Europeane de Mediu (EEA), organism la care Romania a aderat la in 2002.

panou calitate aer clujMenţionăm faptul că staţiile automate au fost achiziţionate de catre Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor în baza unui contract semnat cu firma ORION şi au fost predate catre agenţiile pentru protecţia mediului printr-un contract de comodat.

APM Cluj a încercat să asigure buna funcţionare a staţiilor însă având în vedere uzura incintelor şi a echipamentelor (vechime 10 ani) sunt necesare reparaţii capitale. Totodată panoul informaţional amplasat în Piata Mihai Viteazu necesita înlocuire, în acest moment el nefiind funcţional.”, se arată în răspunsul APM Cluj.

Legătura Orion – Camorra

In 2005, Orion din Italia împreună cu firma românească Biobit SRL au înființat societatea Orion Europe SRL. Noua societate îi avea ca administratori pe italianul Sergio Solmi și pe Mihai Ștefan Angheliu care era și asociat unic la Biobit SRL. Cinci ani mai târziu, Sergio Solmi și firma Orion au fost implicați într-un scandal de corupție în Italia alături de familia mafiotă Casalesi, afiliată organizației Camorra. În acel an, procurorii Antimafia din Napoli au emis 57 de mandate de arestare pentru trucarea unei licitații publice privind instalarea de stații de monitorizare a calității aerului în orașul Caserta. Un proiect asemănător cu cel din România. Mai mult, anchetatorii italieni au constatat că proiectul inițial a fost evaluat la suma de 387.000 euro în 2004, dar ulterior costurile au fost majorate artificial la 1,4 milioane euro.

Potrivit presei din Italia, fostul consilier regional, Nicola Ferraro, a făcut presiuni asupra autorităților locale pentru a urgenta semnarea contractului cu firma Orion reprezentată de Sergio Solmi. Procurorii italieni îl suspectează pe Ferraro de asociere cu mafia după ce a fost intermediar între autoritățile locale și liderii familiei mafiote Casalesi. Mai mult, Nicola Ferraro și fratele său, Luigi, au fost susținuți în alegerile locale de gruparea Casalesi în schimbul unor avantaje economice. Din această afacere controversată Sergio Solmi s-a ales cu trei acuzații de corupție. Atunci procurorii italieni au considerat că firma Orion este afiliată mafiei.

Comments

comentarii

Ce putem face, marți, 10 septembrie, la Cluj? Evenimentele sunt pentru toate vârstele.... Citește mai mult
Avertizare Cod galben de averse, descărcări electrice şi vijelii în zona de munte a Clujului și alte județe din țară.... Citește mai mult

Lasă un răspuns