fbpx

CA Cluj constată că actele întocmite de ANAF în afara procesului penal nu constituie mijloace de probă

Curtea de Apel Cluj a admis contestația formulată în faza de cameră preliminară de către inculpat și partea responsabilă civilmente, într-un dosar ce vizează infracțiuni de evaziune fiscală și delapidare, și a decis că documentele întocmite de ANAF nu constituie mijloace de probă în procesul penal.

„În prima etapă a camerei preliminare, am susținut că documentele emise / obținute de ANAF în cadrul procedurilor de natură fiscală anterior demarării unui proces penal nu pot constitui mijloace de probă în procesul penal, întrucât ANAF nu are calitatea de organ de urmărire penală. Am făcut trimitere în acest sens la Decizia nr. 72/2019 a Curții Constituționale a României, prin care s-a constatat că sintagma ,,constituie mijloace de probă” din cuprinsul art. 2331 alin. (5) din O.G. nr. 92/2003 este neconstituțională, arătând că această decizie se referă tocmai la verificările / controalele organelor fiscale consemnate în cuprinsul proceselor-verbale în baza cărora Ministerul Public își fundamentează acuzațiile împotriva clienților noștri.” afirmă Ioana Anițulesei, avocat în cadrul Iordăchescu & Asociații.

Tribunalul Cluj a îmbrățișat însă opinia practicii judiciare conturată ulterior pronunțării hotărârii instanței de control constituțional potrivit căreia actele întocmite de ANAF anterior formării dosarelor de urmărire penală trebuie interpretate în sensul de mijloace de probă, mai exact, înscrisuri, contrar celor susținute de apărare, dispunând astfel începerea judecății în cauză.

„În calea de atac a contestației, am arătat că, din punctul nostru de vedere, nu se poate atribui actelor întocmite de ANAF calitatea de ,,mijloace de probă” prin recalificarea acestora drept ,,înscrisuri” sau ,,procese-verbale” în sensul dispozițiilor procesual penale doar pentru a acoperi condițiile nelegale în care au fost obținute, respectiv, în concret, faptul că au fost întocmite în proceduri de natură fiscală iar nu în cadrul unui proces penal.” continuă avocata Anițulesei.

Curtea de Apel Cluj, apreciind ca fiind pertinente susținerile noastre, a desființat încheierea penală contestată şi rejudecând, în aplicarea Deciziei nr. 72/2019 a Curții Constituționale, a decis că nu constituie mijloace de probă în procesul penal sesizarea ANAF, precum și toate anexele la actul de sesizare constând într-o multitudine de procese-verbale de control întocmite de funcționarii din cadrul aceleași instituții, respectiv documente de evidenţă contabilă / actele orginale ridicate în cadrul controalelor operative efectuate la sediul societății clienților noștri. 

„Considerăm soluția ca fiind un reviriment însemnat sub aspectul chestiunilor statuate ținând cont de faptul că tendința jurisprudențială majoritară (dacă nu unanimă) este de a dispune recalificarea documentelor în discuție și de a le conferi același standard probator ca mijloacelor de probă administrate de organele de urmărire penală în cadrul procesului penal.” a conchis Ioana Anițulesei.

Comments

comentarii

Un fost ministru al Sănătăţii atrage atenţia că Spitalul Regional Cluj este în pericol de a nu se construi din bani europeni din cauza întârzierilor prea mari la acest proiect.... Citește mai mult
Fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă (USR), s-a dezlănţuit la adresa primarului Emil Boc numindu-l mincinos, incompetent, paralel cu proiectele mari de infrastructură. Drulă este de părere că domnia lui Boc se apropie de sfârşit. „Un lucru e limpede, «Emile, vremea ta apune». Acum arăţi la fel de PSD-ist ca... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!