fbpx

CA Cluj a anulat amenda primită de Funar pentru că a numit maghiara ”limba cailor”

După cinci ani de judecată, Curtea de Apel Cluj a decis, astăzi, anularea hotărârii Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării prin care Gheorghe Funar a fost amendat pentru că a spus într-o emisiune că maghiara este ”limba cailor”

Solutia pe scurt: ”Admite cererea formulată de reclamantul Funar Gheorghe în contradictoriu cu pârâţii CNCD şi Tanczos Barna şi în consecinţă: Anulează Hotărârile nr. 159/18.03.2015 şi nr. 263/10.06.2015 pronunţate de CNCD. Obligă pârâtul la plata, în favoarea reclamantului, a sumei de 300 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se va depune la Curtea de Apel Cluj. Pronunţată prin punerea la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei, azi, 22.05.2020.”

Gheorghe Funar a fost amendat cu 2.000 de lei de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, dupa ce a declarat in cadrul unei emisiuni ca limba maghiara este “limba cailor”, care nu poate fi folosita in Romania. CNCD a argumentat ca aceasta afirmatie creeaza o atmosfera de intimidare, ostila, pe criteriu lingvistic si etnic, si ca nu contribuie la nici o forma de dezbatere publica ce poate duce la un progres al relatiilor umane.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) l-a amendat pe Gheorghe Funar si l-a obligat sa publice rezumatul aceasta decizii intr-un ziar national. Decizia a fost luata de Colegiul director al CNCD in cadrul sedintei de miercuri, 18 martie 2015.

Petitia a fost depusa la CNCD in octombrie 2014 de catre senatorul UDMR Tanczos Barna. Acesta a reclamat faptul ca pe 22 octombrie 2014, in cadrul unei emisiuni la TVR1, dupa ce le-a adresat telespectatorilor un mesaj de salut atat in limba romana, cat si in limba maghiara, Gheorghe Funar i-a spus moderatorului emisiunii urmatoarele: ”spuneti-i colegului de platou din dreapta mea ca traim in Romania, limba oficiala este romana si la Bucuresti, este urmas al limbii primordiale pe planeta, va rog sa nu mai foloseasca niciun cuvant in limba cailor, limba oficiala a Romaniei este limba romana.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina