fbpx

Bucureștean condamnat pentru că l-a amenințat pe un polițist pe Instagram că-l bate și-l violează

Un bucureștean a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru că l-a amenințat pe un agent de poliție, prin intermediul rețelei Instagram, că-l va bate și-l va viola. Bărbatul era nervos pe polițist deoarece acesta îl sancționase în trafic.

Instanța Judecătoriei Sectorului 5 București a reținut că ”inculpatul S.R., în urma opririi regulamentare în trafic de către persoana vătămată D.C., agent de poliție, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu, prin intermediul unui cont de Facebook, respectiv Instagram l-a amenințat pe agentul de poliție că îl va viola și că îl va bate atât pe el, cât și pe rudele acestuia, amenințări ce au fost transmise în zilele de 02.12.2017, 03.12.2017 și 04.12 .2017.

Astfel, ulterior încheierii procesului-verbal de contravenție, inculpatul a devenit recalcitrant. În acest sens, acesta a menționat numele ofițerilor superiori ai persoanei vătămate (sugerând că îi sunt apropiați), precum și faptul că, în diferite circumstanțe, a mai amenințat cu exercitarea de violențe fizice un alt agent de poliție care l-a sancționat, toate acestea cu scopul de a intimida persoana vătămată. De asemenea, inculpatul a adresat cuvinte jignitoare agentului de poliție D.C. și l-a amenințat, folosind un limbaj agresiv („mă jur pe fii-miu […], când te prind în civil, ești al meu”). Astfel, atitudinea manifestată de inculpat a fost de natură să îi producă o stare de temere persoanei vătămate.”

Colegul agentului de poliție, audiat ca martor, a declarat că ”în momentul în care i s-a adus la cunoștință inculpatului că îi va fi reținut certificatul de înmatriculare, acesta a devenit recalcitrant, amenințându-l pe agentul D.C. că  atunci când îl va prinde în civil va avea grijă de el, și dacă nu va avea el grijă, va plăti pe cineva. De asemenea, în momentul în care i s-a adus la cunoștință dreptul de a face obiecțiuni față de procesul-verbal, inculpatul a menționat că dorește să fie trecut în procesul-verbal: „agentul de poliție a venit să-mi pună mână pe penis”. Ulterior, când a refuzat să semneze procesul-verbal, i-a spus agentului D. că este un sclav care muncește pe 15 milioane.”

Potrivit datelor de la dosar, ”la scurt timp după ce a fost sancționat, inculpatul a postat pe un grup, denumit „Grup de Panaramă”, din rețeaua de socializare Facebook, fotografia polițistului, menționându-i gradul, numele și prenumele, precum și faptul că îl va viola. În contextul ivit, pe grupul respectiv a fost generată o dispută aprinsă, mai mulți utilizatori neidentificați adresând comentarii injurioase la adresa persoanei vătămate. În plus, inculpatul a trimis în mod direct polițistului, pe rețeaua de socializare Instagram, mai multe mesaje în care îl amenința că îl va căuta și îl va agresa fizic și chiar viola, pentru că i-a reținut certificatul de înmatriculare. Aceste fapte s-au realizat în datele de 02.12.2017, 03.12.2017 și 04.12.2017 și au fost de natură a crea o stare de temere persoanei vătămate.”

Potrivit instanței, ”inculpatul, prin acțiunea sa de a-l amenința pe polițistul care l-a oprit regulamentar în trafic în zilele de 02.12.2017, 03.12.2017 și 04.12.2017, prin intermediul Instagram, folosind următoarele cuvinte: „bă pizdo, te sparg ești nebun, îmi bag…în el de talon, mă șterg cu el la cur, dar pe tine te violez”, „îți bat de la mă-ta la câine”, „bă, gândește-te că nu ești toată ziua la muncă, mai ești și în civil”, „sclavi ordinari, când nu sunteți la muncă vă mănânc”, „bă, și dacă apar la ProTv, eu cu tine fac istorie”, „pentru tine m-am jurat pe copilul meu, pentru copilul meu mă duc 30 de ani”, „C.B. era beat, eu sunt nebun, de omul nebun să te ferești”, „te sparg, tot neamul, ești prea mic într-o lume așa de mare”, a urmărit intimidarea agentului de poliție prin înștiințarea acestuia că în viitor va săvârși o infracțiune împotriva sa de viol sau de loviri sau alte violențe.”

Situație de fapt a fost recunoscută de inculpat, acesta menționând că a trimis mesaje de amenințare agentului de poliție , iar cele spuse în mesaje erau de natură a-l speria pe agentul de poliție. Inculpatul a menționat că a săvârșit fapta întrucât era nervos, vrând să îl sperie pe agent.

Pe parcursul anchetei penale, inculpatul a fost reținut, arestat preventiv, din 16 februarie în 27 aprilie, și arestat la domiciliu, din 27 aprilie în 24 mai.

În cele din urmă, a fost condamnat la pedeapsa închisorii de 1 an pentru savârsirea infractiunii de ultraj prin amenintare, în forma continuata (3 acte materiale).

Instanța a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere si a stabilit un termen de supraveghere de 3 ani,  obligand inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere sa respecte urmatoarele masuri de supraveghere:

a) sa se prezinte la Serviciul de Probatiune de pe lânga Tribunalul Bucuresti, la datele fixate de acesta;

b) sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa;

c) sa anunte, în prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile;

d) sa comunice schimbarea locului de munca;

e) sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta.

În baza art. 93 alin. (2) lit. b) Cod penal, impune inculpatului sa execute urmatoarele obligatii:

a) sa frecventeze 2 programe de reintegrare sociala derulate de serviciul de probatiune sau organizate în colaborare cu institutii din comunitate;

De asemenea, inculpatul trebuie să presteze o munca neremunerata în folosul comunitatii în cadrul Direcției Generale de Poliție Comunitara Sector 1 București sau în cadrul SC Amenajare Edilitara și Salubrizare SA Sector 5, București pe o perioada de 120 de zile lucratoare.

”Instanța apreciază că în prezenta cauză sunt îndeplinite cerințele prevăzute de lege, condamnarea prin prezenta sentință fiind de 1 an închisoare, iar inculpatul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an (nu are hotărâri de condamnare), nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată, nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării și tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanților. De asemenea, inculpatul este o persoană față de care există premisele reintegrării în societate, astfel încât instanța are convingerea că scopul pedepsei poate fi atins și fără executarea de către acesta a pedepsei aplicate.”, se arată în motivarea sentinței, care nu a fost atacată cu apel.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns