fbpx

Bogdan Mateescu: ”am constatat că se pot face dezbateri tehnice la standarde înalte in Parlamentul României”

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Bogdan Mateescu, s-a declarat mulțumit după dezbaterea din Comisia juridică a Senatului pe proiectul de lege privind desființarea SIIJ și introducerea unui aviz al CSM la trimiterea în judecată a magistraților.

”Am participat la dezbaterea organizata in Comisia juridica a Senatului Romaniei.

Am avut ocazia sa expun argumente tehnice asupra proiectului de lege privind desfiintarea SIIJ, alaturi de ceilalti reprezentantii sistemului judiciar: presedintele ICCJ, vicepresedintele CSM, procurorul general si procurorii sefi DNA si DIICOT, invitat fiind si ministrul justitiei.

Am constatat ca, dincolo de nuante, reprezentantii sistemului judiciar au acelasi scop, in fond: o autoritate judecatoreasca independenta dar, in acelasi timp, responsabila.

Fara indoiala ca dreptul de legiferare apartine exclusiv Parlamentului, dar am marturisit regretul ca o astfel de dezbatere nu s-a realizat decat acum, in camera decizionala. Este corect sa spun ca la MJ s-au strans punctele de vedere scrise ale instantelor si parchetelor, insa dezbaterea a lipsit.

Referitor la amendamentul constand in avizul CSM la trimiterea in judecata a magistratilor pentru anumite infractiuni, ne-am exprimat rezervele noastre cu privire la eficienta, dar si la constitutionalitatea sa.

Insa referitor la amendamentul pe care l-am vazut prima oara in acea sedinta, vizand competenta PICCJ dupa desfiintarea SIIJ, tin sa precizez ca nu am putut exprima o parere, CSM fiind organ colegial, iar aceast amendament nu a fost pus in discutia colegilor mei. Este adevarat, au fost aduse critici fata de acesta de catre procurorul general si de procurorul sef DNA.

Oricum, am constatat ca se pot face dezbateri tehnice la standarde inalte in Parlamentul Romaniei, atunci cand toata lumea intelege ca statutul magistratului nu este compatibil cu politizarea temelor. Iar pentru asta, cred eu-in asentimentul tuturor colegilor- le multumesc doamnei presedinte al Comisiei si tuturor doamnelor si domnilor senatori, membri ai acesteia.”, a postat Bogdan Mateescu.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns