fbpx

Blue Air a provocat scandal la Cluj cu o escală ”fantomă”. Parchetul a demarat cercetări

Șapte zboruri au fost operate fără probleme în această dimineață pe Aeroportul Cluj până la ora 8, când un avion Blue Air a ieșit zece metri înafara pistei. Cei de la Blue Air dau vina pe zăpada de pe pistă, dar piloții lor nu au așteptat să se termine deszăpezirea deoarece nu mai aveau combustibil. Avionul opera cursa București – Barcelona, iar escala de la Cluj nu apare pe site-ul Blue Air.

Aeroportul Internațional Cluj a fost târât într-un scandal mediatic, întreținut de presa centrală și Blue Air, pornit de la o escală, nici măcar de la o cursă regulată. Piloții de la Blue Air au ales să aterizeze când era ninsoarea și viscolul mai mare, în această dimineață, și, în mod logic, că ”au dat-o de gard”, aproape la propriu, dar repede au dat vina pe aeroport că nu era deszăpezită suficient pista.

”În incident a fost implicat un avion B737-400 al companiei Blue Air care opera o cursă charter pe ruta Otopeni – Barcelona, cu escală  pe Aeroportul Internaţional Cluj. La bordul aeronavei se aflau în momentul incidentului 110 pasageri şi 6 membri ai echipajului. Aeronava a aterizat în condiţiile unei piste corespunzătoare din punct de vedere operaţional şi a ieşit la capătul 07 al pistei, în afara suprafeţei betonate.  Începând cu ora 06:17, până în momentul incidentului, au fost operate un număr de 7 zboruri.”, se arată în comunicatul Aeroportului.

Însă directorul Aeroportului, David Ciceo, a spus până la urmă lucrurilor pe nume: ”Piloții Blue Air au anunțat că nu au combustibil suficient și vor să facă o aterizare de urgență. Ei trebuiau să aibă suficient combustibil pentru a ajunge la un aeroport din apropiere. Li s-a cerut un termen ca să iasa utilajele de pe pistă, ningea abundent, și ei au declarat că nu au suficient combustibil. Faptul că se deszăpezea între timp, se făcea asta din cauza ninsorii abundente. Li s-a spus să aștepte ca să iasă utilajele de deszăpezire și ei au spus că nu au combustibil suficient. Ningea abundent au ieșit utilajele să îndepărteze zăpada, conform instrucțiunilor. Pista era în condiții corespunzătoare pentru aterizare. Aeroportul nu are nicio vină în această situație. Comisia va analiza înregistrările din cutia neagră, discuțiile piloților din cabină, etc. și se va stabili cine e vinovat și cine nu”, a spus directorul Aeroportului Cluj, David Ciceo pentru stiridecluj.ro

Blue Air a comunicat că ”In faza finala de franare din cadrul procedurii de aterizare, comandantul aeronavei a observat ca aderenta pe pista de aterizare nu este suficient de mare pentru a permite oprirea in limitele pistei de aterizare, avionul alunecand cca 10 m in afara pistei.

Conform buletinului meteo transmis de catre Romatsa (informatii preluate de la reprezentantii aeroportului Cluj) la ora 07:30 franarea pe pista de aterizare era medie spre buna existand depuneri de zapada. In aceste conditii, conform manualului de operare al aeronavei, aterizarea si franarea se pot efectua in siguranta. Ulterior aterizarii, un nou buletin meteo a fost emis, buletin in care conditiile meteo descrise erau: acoperire pana la 100% a suprafetei pistei cu zapada uda si conditii de franare medii.

Pentru a elimina speculatiile aparute cu privire la carburantul existent la bordul aeronavei, dorim sa mentionam ca exista suficient combustibil in momentul aterizarii in conformitate cu reglementarile in vigoare si respingem ferm afirmatiile conform carora ar fi fost o aterizare de urgenta cauzata de lipsa carburantului. Intarim acest lucru si prin faptul ca in niciun moment comandantul nu a solicitat aterizarea de urgenta.”, a transmis Blue Air.

După cum se poate vedea în captura de pe site-ul Blue Air, toate cursele București – Barcelona au 0 opriri! Sursele noastre spun că oprirea la Cluj a fost o excepție, pentru a lua 40 de muncitori care mergeau în Spania.

captura site blue air

Parchetul a deschis dosar

”La Parchetul de pe lângă Curte de Apel Cluj a fost constituit azi, 7 ianuarie 2016, un dosar în care se cercetează împrejurările în care un avion aparţinând companiei Blue Air a ieşit de pe pista Aeroportului Cluj-Napoca.

La locul evenimentului s-a deplasat un procuror de la unitatea de parchet unde a fost înregistrată cauza, precum şi poliţişti de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj în vederea efectuării cercetării la faţa locului şi dispunerii măsurilor procedurale necesare.”, a transmis Ministerul Public

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina