Iulia Cătinean (stânga) și Loredana Pop (dreapta)

BINTERVIU. La început de drum în avocatură, pe baricade diferite în politică

Amândouă sunt stagiare în avocatură, implicate în politică în partide diferite, fac parte din câte un consiliu local și nu se cunoșteau până la acest binterviu. Iulia Cătinean și Loredana Pop au răspuns provocării CLUJUST.ro de a răspunde aceluiași set de întrebări despre avocatură și politică, două domenii legate de nume importante din istoria recentă a României, precum Victor Ponta, Elena Udrea, Monica Macovei sau aleși din Cluj, precum Alin Tișe, Daniel Buda, Radu Moisin, Steluța Cătăniciu sau Laura Pop.

Iulia Cătinean are 26 de ani, este membru PSD, consilier local în Gherla și este avocat stagiar din data de 11 martie 2013. Recent, a susținut examenul de definitivat și urmează să fie avocat definitiv. Loredana Pop are 32 de ani, este membru PNL (aripa PDL), proaspăt consilier local în Cluj-Napoca și este avocat stagiar din decembrie 2013, iar în luna decembrie a acestui an va susține examenul de definitivat.  Așadar, le-am făcut cunoștință, le-am fotografiat împreună și le-am trimis aceleași întrebări. Iată mai jos ce a ieșit! Vom alterna ordinea răspunsurilor ca să nu se supere cele două tinere rivale în politică 🙂

Cum te-ai descrie în trei cuvinte?

Loredana Pop: Perserverentă, ambițioasă, sociabilă.

Iulia Cătinean: Incercand sa ma autodescriu in trei cuvinte, risc sa devin prea subiectiva. Ca atare, pentru a raspunde la aceasta intrebare am rugat cunoscutii sa ma descrie in trei cuvinte si facand o medie pe baza feedback-ului primit de la ei, au rezultat urmatoarele trei caracteristici dominante: onestitate, empatie, precizie.

De ce ți-ai dorit să ajungi avocată?

Iulia Cătinean: Copil fiind, imi doream sa profesez fie ca avocat, fie ca psiholog…Focalizandu-ma pe cele doua meserii, instinctual m-am apropiat de oameni, de problemele lor sociale, juridice sau personale si-am realizat ca dezvolt abilitati de a percepe si a simti direct emotiile celuilalt. Identificandu-ma cu situatia celuilalt, sunt cu mult mai impulsionata sa caut solutiile favorabile, decat o persoana neutra. Empatia fiind innascuta, mai aveam nevoie sa studiez procedura de urmat. Astfel, vazandu-ma in fata faptului implinit, la sfarsitul liceului am ales domeniul juridic, cu orientare inspre avocatura. Pana la urma, empatia nativa m-a orientat inspre aceasta profesie, pe parcurs dezvoltand si celelalte abilitati de care am nevoie in avocatură.

Loredana Pop: Este cert faptul că fiecare dintre noi îşi formează, încă din primii ani de dezvoltare, o anumită percepţie despre ceea ce urmăreşte şi ce aşteaptă de la viaţă. În ce mă priveşte, am considerat mereu că va trebui să îmi aleg o meserie care să permită libertatea de mişcare şi expresie, care să îmi suscite un interes permanent şi care să îmi ofere oportunitatea să fiu conectată permanent la evoluţia societăţii. Şi unde aş fi reuşit să găsesc toate acestea, dacă nu în această profesie liberală. Mi-a plăcut dintotdeauna să mă implic în viața comunității, să cunosc problemele celor din jurul meu, dar și să vin cu soluții în vederea rezolvării lor. Avocatura a fost şi este pentru mine o mare provocare și încă din perioada adolescenței mi se conturase ideea de a urma o carieră în domeniul juridic deși nu cunoșteam realmente ce presupune această meserie.

iulia si loredana dau mana
Iulia și Loredana și-au urat succes în instanță

 

Te-ai uitat la filme sau seriale cu avocați? Dacă da, care?

Loredana Pop:  Trebuie să recunosc faptul că nu prea urmăresc seriale, dar a fost unul pe care l-am urmărit și anume Suits și doar câteva episoade din The Blacklist . Cu privire la filme mi-a plăcut foarte mult Avocatul Diavolului, Justiția pentru toți, Fracture.

Iulia Cătinean: Categoric da! Urmaream serialul „Ally McBeal” care a functionat pentru mine ca modalitate de automotivare in a gasi un model cu al carei destin sa rezonez in viata profesionala pana cand „viata va bate filmul”.

Cât de greu a fost să intri în Barou?

Iulia Cătinean: Intrarea mea in Barou are o istorie placuta care ma face sa zambesc vietii de fiecare data cand imi amintesc de acest eveniment. Am terminat Facultatea de Drept ca urmare a sustinerii examenului de licenta, iar traiectoria mea profesionala viza promovarea examenului de intrare in profesia de avocat. Cunoscand parerile colegilor mei, stiam ca gradul de dificultate al examenului era mare, iar timpul meu de pregatire era relativ mic, astfel incat mi-am propus sa ma prezint la examen mai mult pentru acomodare cu procedura, fiind resemnata ca abia in sesiunea din anul urmator voi promova. Viata mi-a zambit foarte frumos cand am aflat, ulterior sustinerii examenului tip grila, ca trecusem de aceasta proba eliminatorie, si ca tocmai eram inrolata in runda finala, de sustinere a examenului redactional. Astfel, intervalul de timp de o saptamana dintre examenul grila, tocmai promovat, si examenul redactional urma a fi cel mai greu moment din viata mea, istovitor as zice: studiu in detaliu, emotie epuizanta, izolare sociala si nopti nedormite. Satisfactia promovarii examenului final a dat o alta coloratura perioadei de calvar, si de aceea, azi zambesc vietii pentru ca am trait cele doua extreme sentimentale.

Loredana Pop: Examenul de intrare în barou a fost unul destul de dificil, dacă nu unul dintre cele mai grele examene pe care le-am susținut. Spun acest lucru deoarece perioada de pregătire presupune foarte mult studiu, atentie și capacitatea de a sintetiza materia, multă răbdare și perseverentă..Au fost luni întregi de studiu, 10- 12 ore pe zi, nopți nedormite, însă, astăzi pot declara că toate acestea nu au fost zadarnice. Tot efortul și sacrificiile depuse au meritat cu prisosință. Însă, un aspect esențial trebuie menționat aici și anume faptul că avocatura presupune o muncă de pregătire profesională permanentă, deoarece legislaţia este într-o evoluţie continuă, iar rolul nostru este să fim la curent cu toate noutăţile legislative.

Cele două tinere în postura de consilier local
Cele două tinere în postura de consilier local

Unde te vezi peste zece ani?

Loredana Pop: Îmi doresc să îmi consolidez cariera juridică, în special în zona avocaturii, de aceea în următorii 5 -6 ani  îmi voi canaliza energiile și preocupările înspre pregătirea și perfecționarea mea în această direcție. Iar pe de altă parte, paralel voi continua activitatea politică. Consider că este un moment prielnic din acest punct de vedere, tinând cont de faptul că la finele anului trecut, electoratul a amendat într-un mod cât se poate de evident modul în care s-a făcut politica post decembristă în România. Şi acel semnal, mă determină să cred că am intrat într-o nouă eră, evoluată, a percepţiei politice, o eră căreia, noi, cei implicaţi în activităţi politice, suntem chemaţi să  răspundem printr-o altă abordare. Cred că e timpul pentru o altfel de politică, făcută de altfel de politicieni.

Iulia Cătinean: Peste zece ani ma vad definita ca „femeie de succes”, si as dori in acest context sa dau  definitie sintagmei, ca fiind o persoana care infrange incercarea cea mai grea pentru o femeie, si anume aceea de a imbina armonios viata profesionala cu cea familiala, chiar cu riscul de a deveni in timp o femeie „masculinizata”.

Civil sau penal? 

Iulia Cătinean: Ambele domenii se lauda cu anumite caracteristici vazute ca o provocare pentru orice avocat. Fiecare cauza din domeniul penal a reprezentat pentru mine o experienta maturizanta:  infactiuni, sectii de politie, audieri la parchete sau in penitenciare…o realitate destul de frustranta, dar provocatoare cand actionezi sub egida „prezumtiei de nevinovatie”. Totusi domeniul civil are putin avans in detrimentul penalului, pentru ca este un domeniu mai sigur prin solutiile pe care le poate preconiza decat penalul, iar in civil parca ordinea este intemeiata pe dreptate obiectiva, iar nu pe subiectivismul judecatorului.

Loredana Pop: Actualmente, fiind la început de carieră, mărturisesc că mă încântă foarte mult acțiunile penale, dar acest aspect este motivat și de faptul că până în prezent cele mai multe cauze au fost în această zonă, iar pe de altă parte pot spune că aici lucrurile funcționează cu o mai mare operativitate, sunt mai interesante şi dezbaterile mai păţimaşe. Inclusiv pledoariile avocaților cu experiență  au o altă abordare, un alt mod de a-și susține cauza și de a face tot ceea stă în priceperea și puterea lor de a-i convinge pe magistrați de argumentele expuse de la abordări bazate pe sentimente până la cele economice sau sociale.

Te ajută sau te încurcă frumusețea în carieră?

Loredana Pop: La fel de mult ca și tinerețea, însă, niciodată nu am ținut cont de acest aspect ci în permanență am urmărit să îmi duc la îndeplinire sarcinile cu maximă responsabilitate și răspundere. Acțiunile mele nu au fost împiedicate, dar nici încurajate de alte aspecte decât cele bazate pe bună credință, implicare și profesionalism. Pe de altă parte, aș fi nedreaptă să nu admit faptul că am fost avantajată în anumite situații, însă acest aspect nu a fost unui definitoriu sau decisiv ci doar conjuctural.

Iulia Cătinean: Desi avocatura nu este o meserie in care frumusetea sa reprezinte o conditie, cum ar fi cea de stewardesa, totusi aspectul fizic placut a reprezentat un atu in traiectoria mea profesionala atunci cand conjunctura a presupus obtinerea unui anumit grad de receptivitate din partea celorlalti, precum si in cazul dicutiilor cu scopuri persuasive. Pe de alta parte, am trait si sentimentul ca frumusetea sa ma catalogheze ca fiind mult prea feminina pentru o activitate tehnica, ceea ce a condus la exluderea mea atunci cand competitia la o activitate s-a purtat cu un barbat.

De ce sunt atât de mulți avocați-politicieni?

Iulia Cătinean: Ca sa raspund la aceasta intrebare, incep prin a-l cita pe domnul avocat Gabriel Dumitru care scria asa:”Cine stie si poate cel mai bine sa convinga o mioara ca are si ADN de taur in vene? Un avocat!”. Poate acesta este motivul multitudinii de avocati implicati in politica si salut aceasta implicare.

Loredana Pop:  Politica și avocatura au foarte multe elemente în comun, plecând de la comunicarea cu cetățenii, identificarea de soluții, punerea lor în aplicare până la constuirea unor strategii care să îți asigure succesul. Sub acest aspect un avocat poate deveni foarte ușor un foarte bun politician dacă luăm în considerare experiența practică și bazele legislative. Pe de altă parte nu putem ignora faptul că la baza construcției oricărui, stat de drept stau legile și pricipiile de drept, ori menirea avocaților este aceea de a respecta și de a pune în aplicare legile, dar și să sesizeze anumite disfuncționalități sau neconcordanțe legislative. Sub acest aspect, apreciez că totuși nu sunt atât de mulți avocați politicieni. De altfel, consider că o pregătire juridică resprezintă un element esențial în cariera unul politician și un punct forte în consolidarea unei cariere în politică, cum de altfel și o experință în domeniul politic îți poate aduce un set de beneficii în consolidarea carierei de avocat.

Tu de ce faci politică?

loredana la partid
Loredana Pop

Loredana Pop:  Iniţial, am făcut politică din inerţie. Am făcut acelaşi lucru pe care îl face orice tânăr, student, care se implică în politică, fie pentru a-şi face noi prieteni, fie pentru a-şi valorifica în mod util şi plăcut timpul. Ulterior, odată cu trecerea anilor şi cu evoluţia mea internă, am considerat că există câteva aspecte care sunt convingătoare, în ce mă priveşte, pentru a merge mai departe, sub mai multe aspect. În primul rând politica este un concurs al ideilor, o scenă competitivă unde fiecare îşi poate găsi un loc al lui. În al doilea rând politica îţi dă şansa de a-ţi expune punctele de vedere şi a contribui schimbarea anumitor aspect din societate. În al treilea rând politica îţi dă şansa de a evolua, de a descoperi şi de a fi înconjurat de oameni cu experienţe vaste în diverse domenii de activitate. Dezbaterile constructive de idei generează atitudini şi proiecte politice, care se pot transforma în proiecte legislative şi administrative, prin mecanisme democratice. Proiectele legislative şi administrative implementate, cu impact asupra comunităţilor contribuie la dezbateri, atitudini, amendamente şi implicit la evoluţie. Iar astăzi, în actualul context politic, consider că este un moment prielnic ca tinerii să fie implicaţi în politică, tinând cont de faptul că la finele anului trecut, electoratul a amendat într-un mod cât se poate de evident modul în care s-a făcut politica post decembristă în România. Şi acel semnal, mă determină să cred că am intrat într-o nouă eră, evoluată, a percepţiei politice, o eră căreia, noi, cei implicaţi în activităţi politice, suntem chemaţi să îi răspundem printr-o altă abordare. Cred că e timpul pentru o altfel de politică, făcută de altfel de politicieni.Acestea sunt considerentele pentru care eu am decis să mă implic activ în viaţa politică.

iulia la partid
Iulia Cătinean

Iulia Cătinean: Ma implic in politica pentru ca imi asum rolul de participant in cadrul comunitatii din care fac parte, si constat ca nu de putine ori se intampla sa nu imi convina optiunile care mi se inainteaza inspre alegere.. dar daca as ignora implicarea personala, ma intreb de unde ar mai aparea oamenii pe care ii astept? Doar in calitate de jucator poti influenta direct rezultatul meciului in teren, si de aceea am optat pentru a ma implica atat in politica, cat si in administratia publica a municipiului din care fac parte, in calitate de consilier local.

Cum ai ales partidul/orientarea?

Iulia Cătinean: Atentia fata de formatiunea politica din care fac parte mi-a fost activata in primul an de facultate de catre un profesor care dedica minute din fiecare curs al materiei pe care o preda, politicii, cu prisosinta vorbindu-ne despre pasiunea sa fata de viziunea acestui partid politic. Am ales sa ma alatur si eu acestei formatiuni pentru ca am apreciat doctrina care viza cu prioritate masuri de protectie a cetateanului cu venituri reduse.

Loredana Pop:  Orientarea politică am ales-o destul de uşor. Adineaori îmi argumentam alegerea meseriei prin enumerarea unor valori. În politică aceste valori le-am identificat în partea dreaptă a eşicherului politic. Şi desigur, sunt doar câteva dintre cele care m-au determinat să mă orientez astfel. Din punct de vedere al partidului, am ales partidul care mi-a oferit o şansă şi poate mai mult, partidul care a permis fiecăruia dintre membrii săi să intre într-o dezbatere şi să participe activ la procesul de construcţie a proiectelor politice. Şi Partidul Democrat Liberal, actual PNL, a fost şi este recunoscut ca şi un partid al tinerilor, unde fiecărui i se oferă şansa de a-şi consolida o carieră politică, de a-şi susţine şi expune ideile şi de a lua parte la procesul decizional.

Politicianul ajută avocatul din tine sau invers?

Loredana Pop: În cazul meu experiența celor peste 10 ani din politică mă ajută foarte mult în avocatură, special în ceea ce privește abordarea oamenilor, comunicarea cu aceștia dar și în luarea deciziilor și conceperea strategiilor de abordat în susținerea cauzelor.  Mai  mult de atât, îmi este mult mai uşor să depăşesc anumite abordări sau obstacole şi să merg mai departe fără să ţin cont de anumite aspecte mai puţin favorabile.

iulia in calatorie 2Iulia Cătinean: Avocatura, politica si administratia publica se imbina armonios, astfel ca in pofida intereselor divergente existente de la un partid la altul, latura politica nu mi-a influentat niciodata negativ activitatea avocatiala. Dimpotriva, implicandu-ma in politica am dezvoltat capacitatea de a intelege problemele socio-economice ale oamenilor din jurul meu, activand la nivelul Consiliului Local am inteles si mecanismul administratiei publice, iar avocatura imi creeaza cadrul favorabil pentru a obtine solutiile vizate in cele doua domenii.

Un model în viață?

Iulia Cătinean: Pentru un caracter admirabil in principii curate, pentru dragostea sa fata de cultura si pentru ambitia sa laudabila, tatal meu.

loredana in calatorieLoredana Pop: În avocatură, maestra mea, doamna avocat Gerocz Klara, un om deosebit de la care am învăţat foarte multe, iar în viața mă ghidez după aceleaşi principii după care cred că se ghidează orice tânăr a cărui moralitate nu e îndoielnică.

Motto-ul tău?

Loredana Pop: Dacă lupţi, există şansa să pierzi. Dacă nu lupţi, ai pierdut deja!

Iulia Cătinean: Si cand omida credea ca viata i se sfarseste, aceasta s-a stransformat in fluture.

Crezi că o s-o învingi pe colega de binterviu în instanță? Dar în politică?

Iulia Cătinean: In pofida divergentelor care exista la nivelul celor doua formatiuni politice din care facem parte, totusi competitiile nu le voi purta cu colega mea nici in instanta si nici in  viata politica, intrucat scopurile reale ale amandurora ar trebui sa fie convergente. In avocatura vom conlucra la infaptuirea corecta a actului de justitie, urmand a triumfa dreptatea, iar in plitica vom urmari buna administrare a domeniului public, deconcentrandu-ne de la binele exclusiv al grupurilor de interese politice.

Loredana Pop: Scopul nostru, al avocaților nu este acela de a ne învinge unul pe celălalt ci de a-i convinge pe judecători cu privire la susținerile noastre, iar cel mai bun să câștige. Sub aspect politic, consider că nici aici nu putem vorbi de invinși sau învingători atât timp cât drumurile noastre, cel putin la ora actuală sunt paralele dar scopul nu comun, adică acela de a lucra în folosul comunității locale și de a-i reprezenta pe acei care ne-au acordat încredere prin votul lor.

Un mesaj pentru colega, și ca avocat și ca politician.

Loredana Pop: În plan profesional, îi doresc succes în instanță!  În plan politic, să se pregătească pentru competiţie şi dezbatere constructivă din punct de vedere al impactului public. Să dovedim că politica poate şi făcută şi în alt mod, cu respect şi responsabilitate şi generaţia noastră să fie acea care contribuie la schimbarea în bine a percepţiei  asupra politicienilor!

Iulia Cătinean: Fii vocala! Ramai prezenta in politica!

Comments

comentarii

Un accident rutier a avut loc, marți, la Căianu Mic, în Cluj. O mașină s-a răsturnat, iar în urma accidentului un bărbat a murit.... Citește mai mult
Kimberly Cheatle, directoarea Serviciului Secret al Statelor Unite, și-a anunțat demisia în contextul investigațiilor privind tentativa de asasinare a fostului președinte Donald Trump. Incidentul șocant a avut loc la un miting electoral în Pennsylvania la începutul acestei luni.... Citește mai mult

3 comentarii

 1. Ce prostie!
  1. Statutul interzice astfel de modalitati de publicitate.
  2. Ma feresc sa ma raportez la abilitatile ca avocat ale celor doua, dar precizez ca rezulatele la admiterea in profesie sunt publice (de exemplu, 56 grile/100 cand minimul era 50, 7,04/10 cand minimul era 7 la admiterea in profesie).

  3. Dupa articole cu April Roman veniti cu can-canuri de astea? Com’on…

  • 1. Nu toată lumea este April Roman
   2. Eu le-am chemat la binterviu pentru că mi s-a părut interesantă paralela, mai ales de week-end
   3. Din câte se aude, examenul pentru intrarea în profesie este dificil, dovadă că unii copii cu părinți din sistem (nu dăm nume) nu au intrat.
   4. Despre ce publicitate vorbim la două stagiare?? De ele vă temeți?

 2. Ca sa va raspund punctual la observatii.
  1. True.
  2. Ok, desi site-ul asta pana la acest moment nu parea de week-end, nici chiar in week-end.
  3. True (again), asta e, numele nu mai ajuta, ceea ce e bine.
  4. Statutul e clar in raport de formele de publicitate a formelor de organizare a profesiei, iar nu a profesiei. Daca inserati articolul in ultima teza, ati fi la limita legalitatii, in caz contrar, incalcati flagrant Statutul (dar daca cineva se va sesiza vreodata, ceea ce e putin probabil, in Cluj lumea nu e incrancenata, eventualele repercusiuni vor fi pentru avocat, nu pentru autorul articolului). Raportat la ultima intrebare, nu ma tem decat de sotie. Dar mi se parea ca v-ati lansat pe un trend de stimulare a performantei, or rezultatele desi merituoase prin simpla admitere, sunt departe de performanta cel putin in raport de unul dintre intervievati.

  Cam atat, sper sa nu o ia nimeni in mod personal, era doar o observatie.

Lasă un răspuns