Bilanțul DIICOT: ”o dezvoltare ascendentă a crimei organizate, favorizată, în special, de evoluția tehnologică”

În Raportul de activitate al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) pe anul 2024 se vorbește despre ”o dezvoltare ascendentă a crimei organizate, favorizată, în special, de evoluția tehnologică”  și o transformare în evoluția grupărilor de criminalitate organizată autohtone, determinată de războiul din apropiere.

”Criminalitatea organizată constituie, oriunde în lume, o provocare majoră pentru toate instituțiile de aplicare a legii. Aceasta amenință siguranța, stabilitatea și dezvoltarea societății de la individual la general, național și transnațional, cu un câmp vast de acțiune, pentru realizarea căruia sunt utilizate, în condițiile globalizării, instrumente variate și inedite. Gradul în care este afectată societatea, statul ori comunitățile locale este dat, după caz, de locul unde își au originea infractorii, victimele, sau locul unde sunt fabricate, tranzitate, vândute sau folosite „bunurile” care formează obiectul material al infracțiunii ori care reprezintă produsul infracțional.

Proliferarea acestei forme de infracționalitate generează riscuri majore în plan securitar, iar gestionarea eficientă a acestui domeniu implică o abordare sistemică a fenomenului.

Comparativ cu anii precedenți se constată o dezvoltare ascendentă a crimei organizate, favorizată, în special, de evoluția tehnologică și internaționalizarea accentuată, dar și o transformare în evoluția grupărilor de criminalitate organizată autohtone, determinată de declanșarea, în proximitatea României, a conflictului armat dintre Federația Rusă și Ucraina. Acest context a generat modificarea comportamentului infracțional al grupărilor criminale, sub aspectul arealelor și modurilor de operare, în sensul că grupările de criminalitate organizată își diversifică portofoliile infracționale, pentru a se adapta transformărilor din mediul social și economic. Această versatilitate implică, în mod necesar, o acțiune adecvată și coerentă a statului, pentru contracararea eficientă a crimei organizate.

Ca structură a Ministerului Public cu atribuții în combaterea criminalității organizate și a terorismului, responsabilitățile de ordin strategic ce-i revin Direcţiei de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au impus ca și în anul 2024, activitatea investigativ – operativă să se desfășoare pe linia priorităților generale asumate la nivel european cu privire la fenomenele infracțiunile grave ce afectează securitatea Uniunii Europene (Strategia de Combatere a Criminalității Organizate – 2021 – 2025), concomitent cu urmărirea obiectivelor prioritare stabilite la nivelul conducerii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și aducerea la îndeplinire a obiectivelor asumate în proiectul de management al procurorului șef direcție.

Anul 2024 a fost marcat la nivel european de necesitatea implementării Foii de parcurs pentru combaterea criminalității organizate (road map) adoptată de Comisia Europeană la finele anului 2023, astfel că în cadrul Consiliului JAI din 13-14 iunie 2024, s-a stabilit că la nivelul uniunii, pentru următorii 2 ani, lupta împotriva criminalității organizate se va focaliza pe combaterea traficului de droguri, fiind propusă înființarea Rețelei Europene de luptă împotriva crimei organizate. Pentru aducerea la îndeplinire a rezoluției Consiliului, în cadrul sesiunii din 25 – 26.09.2024, a fost înființată Rețeaua europeană a procurorilor antidrog, în cadrul căreia România este reprezentată prin procurorii DIICOT.

Cu această ocazie au fost stabilite obiectivele generale ale acestei rețele, menite să eficientizeze mecanismele de răspuns la adresa fenomenului criminal de trafic de droguri și au fost definite ca priorități crearea unui set de criterii unitare aplicabile statelor membre UE pentru deschiderea de investigații penale și constituirea echipelor comune de anchetă, dar și adoptarea unor măsuri legislative care să vizeze redefinirea conceptului de grup infracțional organizat și a noțiunii de criminalitate organizată. Status-ul actual va fi verificat și în cadrul celei de a XI-a runde de Evaluare mutuală a statelor în ce privește politicile în materia traficului de droguri, rundă la care și România va participa prin experți desemnați din cadrul DIICOT.

În același registru se înscrie și participarea la lucrările Rețelei Europene a Procurorilor Antidorg, precum și aderarea DIICOT la Planul Operațional EMPACT 8.3 ( EU Security Policy), ce privește High Risk Criminal Networks ( Grupările Criminale de Mare Risc) și legătura dintre grupările criminale de mare risc ce operează pe teritoriul Europei și cele din zona Americii Latine și a bazinului Caraibelor. Referitor la Planul Operațional EMPACT 8.3 ( EU Security Policy), ce privește High Risk Criminal Networks ( Grupările Criminale de Mare Risc), acesta , spre deosebire de celelalte Planuri Operaționale EMPACT, accesibile doar forțelor de poliție, este deschis și pentru parchete. Structura parteneriatului ( în curs de dezvoltare) la acest moment este următoarea: liderul de proiect este Belgia, prin Poliția Federală, co-liderii sunt EL PAcCTO 2.0, RFAI, French SIRASCO & Italy (DNA), iar țările membre ale OAP, Germania, EMCDDA/EUDA, Spania, Europol, Franța, FRONTEX, Irlanda, INTERPOL, Lituania, Malta, Portugalia, Ucraina, UNODC, MAOC (N), Columbia, Brazilia, SEACOP, COLIBRI, Elveția, European Commission, Muntenegru, Albania, Mexic, Republica Dominicană.

Scopul final al dezvoltării acestui plan operațional este să conducă la o mai eficientă colaborare judiciară și polițienească între autoritățile unor state europene pe teritoriul cărora activează grupări criminale organizate de mare risc, policalificate și grupările de criminalitate organizată din zona Americii Latine și a bazinului Caraibelor, atât la nivelul schimbului de informații, cât și din perspectiva instrumentelor de cooperare judiciară accesibile procurorilor, pentru obținerea unei rate ridicate de succes în demantelarea unor astfel de grupări. Se are în vedere faptul că, în majoritatea situațiilor identificate, drogurile vândute pe piața din Europa sunt furnizate de producători/ brokeri din America Latină.

De asemenea, se urmărește identificarea unor High Value Targets (Tinte de Înalt Nivel), clasificarea acestora ca atare de către Europol, la solicitarea statelor pe teritoriul cărora au fost identificate acțiuni ale unor astfel de persoane și utilizarea instrumentelor specifice de răspuns accesibile statelor membre și partenere, precum și Europol.”, se arată în considerațiile generale ale Raportului de activitate DIICOT pe anul 2024, ce poate fi consultat mai jos.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Comments

comentarii

U-BT Cluj joacă miercuri, 19 martie 2025, un nou meci în Liga Națională. Clujenii vor primi vizita celor de la CSM Petrolul Ploiești.... Citește mai mult
În contextul provocărilor geopolitice și a amenințărilor ruse la adresa statelor din blocul comunitar, România și Uniunea Europeană trebuie să-și dezvolte structurile de securitate. „Trăim cele mai mari ne-așezări strategice, se întâmplă sub ochii noștri”, spune primarul Clujului Emil Boc.... Citește mai mult
APBCT

Lasă un răspuns