Acasă » DEZVĂLUIRI / ANCHETE » ”Avocatul” reținut la București, care nu e avocat, a avut conflict la Cluj cu un om important din fotbal

”Avocatul” reținut la București, care nu e avocat, a avut conflict la Cluj cu un om important din fotbal

Abundă titlurile despre ”avocatul Caius Iliescu” din București reținut pentru că și-a determinat iubita să se arunce de la etajul 15. Numai că acesta nu este avocat, ci consilier juridic. Între cele două profesii e o mare diferență. În altă calitate a sa, de reprezentant al unei firme specializate în ”investigare a fraudelor”, Caius Iliescu a venit la Cluj în 2013 și a pretins că președintele CFR Cluj, Iuliu Mureșan, i-a oferit un fel de mită de 100.000 de euro ca să stingă un litigiu cu Luceafărul Dej.

Caius Irinel Iliescu a fost reținut, ieri, la București, pentru tentativă de omor săvârșită asupra unui membru de familie și șantaj în formă continuată. El este acuzată că și-a determinat iubita, spre sfârșitul anului trecut, să se arunce de la etajul 15 al unui bloc. Femeia și-a revenit și le-a povestit totul anchetatorior.

Pe toate posturile TV și site-urile de știti apare titluri despre ”avocatul criminal”, ”avocatul acuzat”. O agenție de presă respectabilă scrie: ”Avocatul acuzat de tentativă de omor pentru că şi-ar fi determinat iubita să se arunce de la etajul 15 al unui hotel din Bucureşti, în luna noiembrie a anului trecut, a fost reţinut, marţi, de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.”.

Articolul 38 din Codul de procedură penală, care se referă la competenţa curţii de apel, arată la literda d) că sunt judecate la la Curtea de Apel în primă instanță ” infracţiunile săvârşite de avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, de controlorii financiari ai Curţii de Conturi”

Așadar, un avocat nu poate fi cercetat de Parchetul de pe lângă Tribunal, ci de cel de pe lângă Curtea de Apel.

De asemeena, Iliescu Irinel Caius, originar din Teleorman, nu apare pe tabloul Baroului București sau al altui barou din zonă. Dar cel mai simplu era să se dea o căutare pe Google după numele inculpatului alături de cuvântul barou pentru a se vedea că nu este avocat.

O căutare mai aprofundată în baze de date arată că Irinel Caius Iliescu este consilier juridic definitiv, înscris pe tabloul Uniunii Colegiilor Consilierilor Juridici din România, cu nr. 40-d-3849, legitimat cu C.I. seria T.C., nr. 331469. De asemenea, până în 2013 a fost administratorul firmei Prinț Constantin Shipping SRL din Sulina, iar avocaților le este interzis să aibă funcții de administratori la societăți comerciale. Pot fi doar asociați.

În 2008, Caius Iliescu a candidat pentru Senat din partea PNL în Sectorul 6 al Capitalei.

Acuzațiile parchetului

”La data de 17.11.2016, în jurul orelor 08:00, pe fondul constrângerii fizice și morale exercitate de către inculpatul Iliescu Irinel-Caius asupra concubinei sale I.B.M.T., aceasta s-a aruncat de la fereastra dormitorului din locuința sa situată la etajul 15 în Complexul Rin Grand Residence din București”, se arată în comunicatul Parchetului Tribunalului București.

Potrivit procurorilor, constrângerea  a constat într-o stare de teroare continuă provocată de către acesta prin acțiunile și manifestările din perioada martie-noiembrie 2016, constrângere care a fost de asemenea natură încât nu a lăsat victimei nicio posibilitate concretă de a acționa altfel, ori de a se împotrivi, neputând astfel să decidă liber din cauza violențelor și presiunilor la care era supusă.

Iliescu ar fi constrâns-o pe femeie să îi cedeze jumătate dintr-un imobil pe care îl deținea în București, precum și să își amaneteze autoturismul, inculpatul obținând în această modalitate un folos patrimonial de aproximativ 23.000 de euro.

Surse judiciare spun că Iliescu a procedat similar cu alte trei femei și că le impresiona spunându-le că este agent secret.

Scandalul de la Cluj

În martie 2013, Caius Iliescu făcea mare vâlvă la Cluj, unde ”descăleca” în calitate de ”avocat” și reprezentant al firmei Euro East Investigations SRL din București, specializată în ”investigarea fraudelor”. Firma a fost angajată de clubul de fotbal Luceafărul Dej, care era în litigiu cu CFR Cluj, cerând de la gruparea din Gruia 750.000 de euro ca urmare a traferului fostului loc jucător Ciprian Deac la Schalke 04.

Iliescu a dat presei locale o înregistrare audio în care el îl provoacă pe un reprezentant al CFR, Ionuț Tripon, să recunoască că președintele clubului, Iuliu Mureșan, i-ar fi oferit 100.000 de euro, la negru, ca să stingă litigiul.

Extras din stenograma discuției:

Caius Iliescu: Propunerea de 100.000 de euro mai rămâne valabilă?

Ionuţ Tripon : O să-i spun domnului preşedinte ceea ce mi-aţi spus dumneavoastră acum şi o să văd ce zice. Din punctul nostru de vedere la o analiză, aşa, nu foarte amănunţită, noi nu trebuie să vă dăm dumneavoastră bani.

C.I: Bun, dar atunci, ieri, propunerea de 100.000 de euro pentru a o factura dumneavoastră ce-a însemnat?

I.T. – Domnule avocat, nu e nici o factură către noi, nu , să nu zicem ce n-am discutat ieri. Probabil că domnul preşedinte a vrut să…nu ştiu, dintr-o relaţie de amiciţie pe care o aveţi sau de bună colaborare cu domnul Mureşan de la Dej (Victor Mureşan, preşedinte Luceafărul), dar probabil a zis că, probabil că dacă dumneavoastră consideraţi, ce să zic, reanalizăm contractele şi dacă considerăm că vi s-ar cuveni ceva, vă dăm, dar v-am zis, la o analiză a actelor, noi considerăm că nu vă suntem datori cu acei bani.

C.I – Bun, vă trimit juridic şi calculul şi în temeiul legii ceva ca să vedeţi şi ca să analizaţi profund. Cei 100.000 de euro au fost făcuţi , propunerea a fost o chestiune „off the record”, în afara situaţiei noastre în care Luceafărul trebuie să ia 100.000 de euro pentru desfăşurarea activităţii, în afara cazului?

I.T – Nu, nu , nu, a fost o discuţie, cum să vă zic, amicală, n-am venit cu împuternicire scrisă, domnul Mureşan n-a putut să vină şi a zis că dacă este, discută direct cu dumneavoastră.

Discuția integrală poate fi ascultată AICI. La început se poate auzi că Iliescu are o problemă cu secretara lui Iuliu Mureșan, iar interlocutorul îi reproșează comportamentul său.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina