Acasă » CONFERINȚE » Avocatul Călin Iuga, consilier în Baroul Cluj, despre Curțile online: ”se va mări accesul la justiție”

Avocatul Călin Iuga, consilier în Baroul Cluj, despre Curțile online: ”se va mări accesul la justiție”

Avocatul Călin Iuga, consilier în Baroul Cluj, a vorbit despre Curțile online la conferința Future Law organizată de ELSA Cluj-Napoca pentru studenții de la Drept. Iuga susține că prin aceste curți ”se va mări accesul la justiție”, iar instanțele clasice vor scăpa de ”cazurile toxice” cu care sunt aglomerate, gen taxa auto.

Avocatul Călin Iuga preferă termenul curți, de la termenul englezesc courts, în loc de instanțe, de aceea tema principală a prezentării lui de la conferința Future Law s-a intitulat ”Curțile online”

”Provocarea cu care vreau să mergeți acasă este următoarea: În prezent, mult mai multă lume are acces la internet decât la justiție. Iar această provocare se leagă de curțile online, tema principală a prezentării, pentru că aceste curți tocmai acest acces îl deschid tuturor oamenilor care au acces la internet, dar o să vedeți că nu sunt potrivite pentru toate cazurile.”, le-a spus Iuga studenților.

Potrivit acestuia, în primul rând trebuie schimbată mentalitatea: ”Oamenii nu au nevoie de avocați, ci de produsul muncii lor.” multe situații în practică în care ne vin la consultanță clienți, care caută soluția mai întâi pe internet. Pe același raționament, oamenii nu au nevoie de judecători, au nevoie de decizie, de soluția pe care o așteaptă. Nu putem să rămânem în același tipar, stereotepii”

Caracteristica principală a curților online este că părțile nu trebuie să se întâlnească față în față, în aceeași încăpere.

Caracteristici Curți online:

  • Serviciu de stat online de soluționare a litigiilor
  • Părțile nu trebuie sa se întâlnească in mod fizic, față în față
  • Un nou și foarte simplificat set de reguli și proceduri
  • Practici comune la toate instanțele în materie Civilă (profesioniști și familie)
  • Accesibil, rapid, inteligibil pentru nonavocați și proporționat

”Nu sunt potrivite pentru toate cazurile, în dreptul penal existând cele mai multe obiecțiuni.  Toate curțile online care funcționează acum sau sunt în program pilot sunt în domeniul civil. Cererile sunt de valoare redusă și de complexitate redusă.”, a precizat avocatul Călin Iuga.

Avantaje curți online:

  • soluționarea litigiilor poate fi la fel de ușoară ca în cazul Amazon și Ebay mai accesibil financiar
  • mai accesibil pentru oamenii cu dizabilități care nu pot ajunge ușor la instanțe
  • mult mai natural pentru generația Internetului (millenials)
  • eliberarea curților de cazurile toxice – economisirea banilor statului și a timpului pentru magistrați
  • satisfacerea nevoilor juridice – creșterea accesului la justiție ”Corect, cinstit, eficient și … proporționat”

Curți online funcționale:

DUBAI INTERNATIONAL FINANCIAL CENTRE COURTS’ SMALL CLAIMS TRIBUNAL – soluționează cereri până la 500,000 UAE dirhams (£104.000).

ROBOT JUDGE ESTONIA – soluționează cereri până la £6.000

ODR UK – soluționează cereri până la £ 25.000 lire

Propunerea lui Iuga pentru sistemul judiciar din România este modelul englez de serviciu online, structurat pe trei nivele: evaluarea online a cazului de către profesioniști (avocați, mediatori) evitarea litigiilor în urma unor întâlniri de către profesioniști (avocați, mediatori) cu părțile și încheierea de tranzacții judecători soluționând cazuri corespunzătoare online, pe baza actelor trimise online sau a unei conferințe telefonice ori video, fără prezența fizică a părților.

”Modelul englez nu înlătură avocatul din ecuație și nici judecătorul. Un sistem juridic al viitorului nu se rezumă la soluționarea online sau nu a litigiilor, ci un sistem care ajută la restrângerea litigilor și la evitarea acestora. Primele doua nivele vor mări accesul la justiție și puține cazuri vor ajunge fața judecătorului, iar cele care vor ajunge vor costa mai puțin.”, a precizat avocatul.

De asemenea, pentru părți, curțile online oferă ”o cale mai convenabila, mai puțin costisitoare, mai rapidă și mai inteligibilă pentru cei care în mod curent își apără drepturile în justiție”, potrivit avocatului.

Acesta consideră că trebuie început cu un proiect mai mic– pilot, să se studieze rezultate și că existe o construcție pas cu pas, nu dintr-o dată.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns