Nici nu a ajuns bine în România, iar avocata Tina Glandian din New York a și ținut conferință de presă. Fără a aștepta ca judecătorii Curții de Apel București să se pronunțe cu privire la contestația împotriva prelungirii arestului preventiv și a înfierat autoritățile române, a acuzat încălcarea drepturilor omului și a drepturilor procesuale ale fraților Tate.
”Echipa apărării a făcut demersuri majore pentru a arăta lipsa probelor în cazul fraților Tate. Andrew și Tristan au dat, pe rând, declarații convingătoare la Curtea de Apel și au cerut să fie eliberați din cauza lipsei probelor și lipsa oricăror antecedente penale.”, a declarat Tina Glandian.
Unul dintre frați a cerut să fie eliberat pentru că tocmai a devenit tată. ”Au mai fost aduse și alte argumente, ca de exemplu faptul că Tristan are un copil de 3 săptămâni pe care nu a avut oportunitatea să-l întâlnească încă. Pentru că frații Tate sunt în arest de mai de mult timp, adică nu a apucat să-și cunoască copilul, pentru că a fost arestat înainte de a-și putea cunoaște copilul.”, a spus Tina Glandian.
”Suntem plini de speranțe, suntem optimiști că sistemul de justiție își va face treaba. Nu e un secret că frații Tate sunt persoane publice controversate, dar aici nu este vorba despre personalitatea lor publică sau dacă ești de acord cu punctele lor de vedere sau nu. Aici este despre încălcarea drepturilor internaționale ale omului și a drepturilor procesuale. Până acum, sistemul a eșuat. Frații Tate, care sunt cetățeni americani, sunt închiși de peste 30 de zile, fără cauțiune și fără a fi formulate acuzații împotriva lor.
Faptul că această investigație, această anchetă a început din aprilie și suntem acum în 1 februarie, deci este aproape un an de când a început această investigație și totuși nu a fost trimiși în judecată, spune foarte multe despre probele existente în momentul de față în dosar. Detenția fraților Tate, în acest circumstanțe, este o încălcare a Cartei internaționale a drepturilor omului și a legistației UE, iar România este evident membră UE”, a mai spus Tina Glandian.
Ea a mai precizat că firma de avocatură în care activează a decis să intervină în acest caz din România pentru că vrea ”să se asigure că cetățenii americani sunt protejați cum trebuie și că le sunt respectate drepturile cât timp ei se află pe teritoriul unei alte țări, indiferent dacă aceasta este România sau orice altă țară”.
Curtea de Apel a respins contestația.