fbpx

Audit Curtea de Conturi: Protecția Consumatorului a scutit importatorii de controale, concentrându-se pe vânzători

Concluziile auditului efectuat la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului de către Curtea de Conturi.

Există lacune legislative cu privire la restituirea către consumatori sumelor percepute în temeiul clauzelor abuzive.

Curtea de Conturi a României a efectuat o misiune de audit al performanței la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) privind activitatea desfășurată de către entitate începând cu anul 2015.

Printre concluziile formulate în urma controlului se află și cea referioare la categoria celor vizați de controalele ANPC, rezulând că cele mai multe acțiuni de control ale ANPC au fost realizate la vânzători (65%) și la prestatorii de servicii (28%), iar cele mai puține s-au desfășurat la importatori (0,76%) și producători (1,2% din totalul operatorilor economici), în condițiile în care importurile României de bunuri și servicii au reprezentat, în anul 2018, 44,6% din PIB.

Conform informațiilor afișate pe site-ul Curții de Conturi, în perioada 2015 – 2019, valoarea totală a amenzilor aplicate de ANPC s-a ridicat la 376 de milioane de lei (76 de milioane de euro), însă nivelul de încasare a acestora a fost de numai 20%.

Pe comisariate regionale, cel mai mare număr de amenzi în perioada analizată s-a înregistrat în Regiunea Nord-Est (19.000 de amenzi), iar cel mai mic în București-Ilfov (6.404).

ANPC nu a elaborat o strategie de răspuns la situații de criză, pe site-ul instituției nefiind creată o secțiune distinctă COVID-19 care să cuprindă informații actualizate.

Consumatorii nu au fost îndrumați în nicio privință, desi ANPC ar fi putut elabora sfaturi cu privire la achiziționarea diferitelor pachete turistice pentru sejururi care nu mai pot fi efectuate din cauza limitărilor de circulație impuse, recuperarea sumelor achitate pentru transport aerian care nu se mai poate efectua, atenționări cu privire la anumite produse, precum echipamente de protecție, dezinfectanți, astfel încât aceștia să poată identifica produsele contrafăcute. 

Concluziile misiunii de audit relevă existența unor lacune legislative care nu prevăd restituirea de către operatorii financiar-bancari a sumelor percepute ca urmare a introducerii în contractele de credit a unor clauze abuziveAceastă lacună legislativă a creat premisele respingerii în instanță a solicitărilor ANPC de a restitui consumatorilor sumele percepute pentru clauze abuzive introduse în contracte.

Sinteza Raportului de audit asupra activității privind protecția consumatorilor pentru perioada 2015-2018 poate fi consultată pe site-ul instituției www.curteadeconturi.ro.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina