fbpx

Asociere de milioane: Horia Ciorcilă (fondator Astral) cu RCS&RDS

Ceea ce acum zece ani părea de neconceput s-a produs: milionarul Horia Ciorcilă, fondator al companiei de cablu Astral, vândută la UPC, s-a asociat într-o firmă cu fostul rival de pe piața de cablu RCS&RDS-ul lui Zoltan Teszari.

Președintele CA al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, s-a asociat în septembrie 2013 cu RCS&RDS și cu omul de afaceri clujean Gheorghe Adrian Tomșa în societatea West Network Invest SA cu sediul în Cluj-Napoca. Asocierea a fost consființită în Monitorul Oficial din 14 ianuarie 2014. Cea mai mare parte din capitalul social o are Ciorcilă cu 45%, urmat de Tomșa cu 30% și compania RCS&RDS cu 25 %. 

Extras din Monitorul Oficial nr.203 din 14.01.2014
Extras din Monitorul Oficial nr.203 din 14.01.2014
Zoltan Teszari
Zoltan Teszari

Contactat de CLUJUST.ro, Adrian Tomșa, asociat în West Network Invest SA, a explicat prentru ce a fost creată firma. ”A fost un proiect care nu s-a concretizat. Nu are legătură cu piața de cablu. Este vorba de un proiect imobiliar. Dar vedeți că prețurile au mai crescut în ultima vreme în imobiliare, așa că firma este acum în stand by. Nu s-a stabilit nimic concret, un proiect anume, dar era vorba de imobiliare”, a spus Tomșa. Întrebat despre cum au ajuns la un loc Horia Ciorcilă și RCS&RDS, omul de afaceri Adrian Tomșa a replicat zâmbind: ”vedeți dumneavoastră… interesele se mai schimbă în timp”. Adrian Tomșa este asociat majoritar la Agro TV și a fost asociat în Look TV cu Arpad Paszkany. ”Nu mai sunt la Look TV. Am vândut”, a spus Tomșa.

Societatea West Network Invest SA, aflată în ”stand-by”, are un capital social de 120.000 de lei, iar domeniul principal de activitate declarat la Registrul Comerțului este ”activități de consultanță pentru afaceri și management”.

 

Horia Ciorcilă are de ce să fie zâmbitor
Horia Ciorcilă

Afacerea Astral Telecom a fost dezvoltata de la zero de un grup de oameni de afaceri din Cluj, unul dintre ei fiind Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania. In 2000, Astral a atras in afacere un fond de investitii american, cu banii caruia a facut achizitii si a investit in dezvoltare.

Potrivit informatiilor din 2005, compania Astral, care se bătea cu RCS pentru pozitia de lider al pietei de cablu, era controlată de fondurile de investitii Cresianco Limited – 34,35%, Dixon Investments Overseas Limited – 25,69%, Bridgecom Holdings Limited – 6,16%, Wordfield Limited – 7,16% si Dealgate Trading Limited – 1,61%, precum si de persoanele fizice Ghite Sorin Voicu – 3,95%, Pop Baldi Nicolae Dan – 3,95%, Urasi Bela – 3,95%, Nicola Olimpiu Valentin – 3,95%, Ciorcila Horia – 4,29%, Goia Dorel – 1,18%, Goia Ioan – 2,1%, Oprea Mariana – 1,61% si Meciu Eugen, sub 0,1%.

Gigantul financiar american AIG detinea aproximativ un sfert din afacerea Astral prin intermediul fondului de investitii Dixon Investments Overseas Limited, iar restul actiunilor erau detinute direct si indirect de către grupul de oameni de afaceri, cei mai reprezentativi fiind Horia Ciorcilă și Sorin Ghițe.  În vara lui 2005, compania americană UPC a cumpărat Astral cu o sumă vehiculată atunci de 420 de milioane de dolari (circa 350 milioane euro)

Potrivit revistei Forbes, președintele BT Horia Ciorcilă avea în 2013 o avere estimată la 80 de milioane de euro.

Aceeași revistă Forbes arăta în 2013 că patronul RCS&RDS, bihoreanul Zoltan Teszari, are o avere de 370 de milioane de euro.

Comments

comentarii

Justin Timberlake este primul artist confirmat la Electric Castle 2025.... Citește mai mult
Clujenii racordați la sistemul centralizat de termoficare al orașului vor constata încălzirea caloriferelor, începând de miercuri, 9 octombrie, ca urmare a începerii probelor de presiune „la cald”, pe fondul răcirii bruște a vremii.... Citește mai mult

Lasă un răspuns