Carmen Zina Lador, mama lui Sergiu Biriș, co-fondator LiveRail.com si Trilulilu.ro, este judecată pentru înșelăciune și evaziune fiscală de peste 8 milioane lei. Din luna aprilie, este arestată la domiciliu și are voie doar să îngrijească bătrâni la căminul de bătrâni ”Zâna Bună” din Gherla.
Carmen Zina Lador, mama lui Sergiu Biriș, este judecată în trei dosare penale aflate pe rolul Tribunalului Cluj. Într-unul sunt 44 de inculpați, în altul 16, iar cel de-al treilea sunt doi inculpați.
Dosarele de pe rolul Tribunalului Cluj în care este implicată mama lui Sergiu Biriș:
- 19665/117/2012 înşelăciunea (art. 215 C.p.) – termne in 8 septembrie
- 6315/117/2013 infracţiuni de evaziune fiscală (Legea 87/1994, Legea 241/2005) – termen in 17 septembrie
- 10389/117/2013 infracţiuni de evaziune fiscală (Legea 87/1994, Legea 241/2005) – termen in 13 august
Lador a fost arestată preventiv în luna iulie 2013, după ce procurorii au descoperit faptul că mai multe firme unde aceasta era contabil au produs o evaziune fiscală de peste opt milioane de lei. Anchetatorii susțin că TVA-ul care trebuia plătit bugetului de stat din afaceri cu cereale și porci era compensat fictiv cu exporturi inexistente spre țări ale Uniunii Europene. Astfel, potrivit procurorilor, Zina Lador închidea contabilitatea firmelor pe zero, făcând doar cerere la Direcția Generală a Finanțelor Publice Cluj, de compensare a TVA, între cel de de plată către bugetul de stat și cel de încasat de la firmele cu care erau derulate afacerile cu porci.
Procurorii clujeni susțin că firmele coordonate de Zina Lador, toate fără probleme fiscale, cumpărate de la cei care vroiau să le închidă, după care acționau după un plan extrem de simplu: importau porci şi cereale din Ungaria, pe care ulterior le vindea la Unicarm SRL, Satu Mare, firmă patronată de Vasile Lucuț. “În momentul revânzării, pe teritoriul României, a produselor importate, firmele ar fi avut obligaţia de a colecta TVA-ul aferent”, susţin anchetatorii. Lucuț este la rândul lui judecat într-un dosar de trafic de influență după ce procurorii de la DNA au stabilit că acesta a beneficiat în mod suspect de o anulare a unei sentințe de condamnare la închisoare, pentru ultraj. În acest caz, mai mulți judecători de la Curtea de Apel Oradea au fost trimiși în judecată sau sunt cercetați penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită.
Pentru a se sustrage de la plata TVA, Zina Lador ar fi înregistrat în evidenţa contabilă a firmelor pe care le conducea numeroase operaţiuni fictive, printre care achiziţii de electrozi din inox, piese de schimb auto, întrerupătoare automate sau discuri diamantate, de la mai multe firme fantomă, precum “Casa Construcţii Metalice”, “General Nova Construct”, “Intermet Constuct” şi “Metal Comprest Invest”. Produsele erau imediat exportate intracomunitar, tot fictiv, către firmele “Agromaxtrade” şi “Krihu Kereskedelmi” din Ungaria şi “Transportes y Comercio” din Spania.
Procurorii din Ungaria și Spania nu au putut găsi niciun reprezentant al acestora şi au comunicat autorităţilor române că la sediul declarat nu funcţionează nicio societate cu numele şi datele de identificare fiscală comunicate.
În luna aprilie, instanța a schimbat măsura arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu în cazul Zinei Carmen Lador. ”Permite inculpatei Lador Carmen părăsirea domiciliului situat în localitatea Gherla, str… nr…. jud.Cluj, zilnic, în intervalul orar 23-7, în vederea efectuării de servicii de îngrijire a persoanelor în vârstă, la sediul organizaţiei „Fundaţia Naomi – Căminul de bătrâni Zâna Bună”, situată în loc.Gherla str.Dejului nr… jud.Cluj”, se arată în minuta închierii penale.
LiveRail.com vândut la Facebook
Facebook a anunţat că va prelua compania de publicitate video online LiveRail, într-o tranzacţie estimată la 400-500 milioane dolari, printre cofondatorii acesteia aflându-se şi doi români, Andrei Dunca şi Sergiu Biriş.
LiveRail a fost fondată în 2007 de Andrei Dunca, Sergiu Biriş şi Mark Trefgarne, iar în prezent are birouri la Cluj-Napoca, San Francisco, New York, Londra şi Paris.
“Am convenit achiziţia LiveRail, companie de publicitate online care ajută companii precum Major League Baseball, ABC Family, A&E Networks, Gannett şi Dailymotion să prezinte reclame mai bune în clipurile video care apar pe site-urile acestora şi în aplicaţii. LiveRail a fost înfiinţată în 2007 şi oferă o plaformă extinsă furnizorilor de conţinut video online, care îi ajută să identifice şi să prezinte cele mai bune reclame. LiveRail ajută de asemenea companiile care cumpără publicitate, oferindu-le acces la conţinut video premium şi la informaţiile de care au nevoie pentru a decide unde să-şi prezinte reclamele“, se arată într-un comunicat al Facebook.
Facebook nu a dezvăluit detalii despre preţul achiziţiei, dar potrivit surselor portalului TechCrunch acesta s-ar ridica la 400-500 milioane dolari.
Până în prezent, LiveRail a atras finanţare de 12 milioane de dolari de la Pond Ventures, fond de investiţii în companii startup din IT.