fbpx

Asociatie de procurori: “Pozitia presedintelui CSM este neintemeiata”

Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor a emis un comunicat privind “Apelul public al presedintelui CSM”

“În urma participării reprezentanților săi la întâlnirea organizată de Președintele României în data de 27 martie 2019, văzând poziția transmisă public de președintele Consiliului Superior al Magistraturii, AMASP dorește să aducă în atenție următoarele:

Considerăm că poziția președintelui CSM este neîntemeiată, cu atât mai mult cu cât instituția pe care o reprezintă este angajată într-un proces de definire a unor bune practici de conlucrare între sistemul judiciar, puterea legislativă și cea executivă (Proiectul TAEJ – Transparenta, accesibilitate si educatie juridica prin imbunatatirea comunicarii publice la nivelul sistemului judiciar), aspect ce implică înțelegerea rolului de mediere a Președintelui României atunci când comunicarea între puterile statului este serios deteriorată și nefuncțională.

Pentru o corectă informare a opiniei publice putem preciza că preocupările enunțate în comunicatul președintelui Consiliului Superior al Magistraturii nu au fost în niciun fel exprimate de domnia sa în cursul întâlnirii de ieri.

Doamna Savonea Lia a luat cuvântul în cadrul intalnirii, și-a exprimat opinia în ceea ce privește situația sistemului judiciar și, în contextul care astăzi i se pare impropriu, a ținut să sublinieze implicarea Consiliului Superior al Magistraturii ori de câte ori au fost puse în discuție modificări legislative care vizau sistemul judiciar.

Având în vedere că CSM este garantul independenței sistemului judiciar în ansamblul său, iar doamna judecător Savonea Lia este președintele în funcție al acestei instituții, adresăm următoarea întrebare legitimă: poziția exprimată în cursul zilei de astăzi, pe site-ul oficial al Consiliului Superior al Magistraturii, este poziția asumată de Plenul CSM, este poziția oficială a uneia dintre cele două secții ale CSM sau este opinia proprie a doamnei judecător Savonea Lia?

Utilizarea formulei “Apel public al președintelui CSM” nu conferă mai multă legitimitate unei opinii personale și nici nu o transformă într-o poziție instituțională în condițiile în care la aceeași întâlnire a participat și vicepreședintele CSM. Mai subliniem că președintele CSM reprezintă instituția fie în baza unor documente de politici publice adoptate în cadrul Plenului (proiectul de exercitare a funcției de președinte pentru care a fost ales în anul în curs), fie în baza unor hotărâri cu domeniu limitat, adoptate în condițiile legii.

Dacă, în mod ”surprinzător”, comunicatul de astăzi este doar opinia doamnei Savonea Lia solicităm asumarea acesteia în nume personal și nu pe site-ul oficial al instituției și cu utilizarea însemnelor oficiale ale CSM.”, se arata in comunicatul AMASP.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina