fbpx

Arestat recent pentru viol, ”Mucea” din Cășeiu fusese eliberat condiționat, pentru a doua oară, printr-o decizie seacă

Individul arestat cu întârziere pentru viol căci judecătoarea nu era la muncă a fost eliberat condiționat în august 2022, printr-o decizie scurtă și seacă a unui complet de la Tribunalul Cluj, care i-a admis contestația împotriva hotărârii Judecătoriei Gherla, care îi respinsese cererea.

Paul Alin Moldovan, zis Mucea, în vârstă de 44 de ani, din comuna clujeană Cășeiu, figura în Registrul Agresorilor Sexuali, după ce a fost condamnat, de două ori, pentru proxenetism. Moldovan ar fi trebuit să iasă din închisoare în aprilie 2023, dar Tribunalul Cluj l-a pus în libertate mai devreme, arată Libertatea.ro

În motivarea Tribunalului Cluj se arată: ”Procedând la analiza cererii de liberare condiţionată instanţa de fond a reţinut la data examinării acesteia că, deşi condiţia fracţiei de pedeapsă era îndeplinită, condamnatul nu a achitat despăgubirile civile la plata cărora a fost obligată prin hotărârea judecătorească de condamnare, pe parcursul executării pedepsei. Astfel, potrivit menţiunilor din procesul verbal al comisiei de liberări condiţionate din cadrul Penitenciarului Gherla, rezultă că petentul condamnat Moldovan Paul Alin nu a fost sancţionată disciplinar pe perioada executării pedepsei şi a participat la numeroase programe educaţionale respectiv execută în prezent pedeapsa aplicată în regim deschis.

Este adevărat că petentul contestator are antecedente penale însă, legat de acest aspect, este de menţionat că petentul contestator se află la a doua analiză a situaţiei sale juridice, prima dată fiind discutat în comisia de liberări condiţionate din cadrul unităţii de deţinere în luna martie 2022 când s-a dispus amânarea pentru liberare condiţionată pentru luna iunie, motivul fiind de asemenea antecedentele sale penale. Coroborând acest aspect cu împrejurarea că la acest moment procesual, de la data împlinirii termenului pentru reiterarea cererii au mai trecut câteva luni, dar şi cu împrejurarea că intervalul de timp stabilit prin termenul de amânare instituit de comisia de liberări condiţionate respectiv instanţa de fond este aproape trecut, interval de timp în care petentul condamnat de asemenea nu a avut abateri disciplinare, tribunalul apreciază ca fiind îndeplinite la acest moment condiţiile liberării condiţionate.”

Reprezentanta Ministerului Public a solicitat respingerea contestaţiei formulate de condamnat, menţinerea soluţiei pronunţate de Judecătoria Gherla, apreciind că la acel moment nu erau îndeplinite condiţiile pentru a se dispune liberarea condiţionată.

Procuroarea a precizat că ”judecătorul trebuie să aibă convingerea că persoana s-a îndreptat şi poate fi reintegrată în mod eficient în societate însă această condiţie nu este îndeplinită în cauza de faţă raportat şi la faptul că, condamnatul este recidivist, a mai fost liberat condiţionat anterior şi nu a ştiut să beneficieze de clemenţa organelor judiciare, comiţând în continuare infracţiuni. Totodată, programele din penitenciar au fost finalizate fără credit, majoritatea dintre ele. De asemenea, solicită instanţei să aibă în vedere şi gravitatea faptei raportat la practica CEDO, în sensul că, petentul a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de proxenetism, în perioada martie-aprilie 2020 a determinat şi înlesnit practicarea prostituţiei pe raza mun. Dej, inculpaţii transportând persoanele în vederea practicării prostituţiei.”

Paul Alin Moldovan a fost reținut în 1 februarie, fiind acuzat că a violat o fată de 17 ani din Cășeiu, însă polițiștii au fost nevoiți să îl lase liber deoarece mandatul de reținere îi expirase ieri la ora 13, iar judecătoarea care trebuia să emită mandatul de arestare preventivă nu era la muncă. Mandatul de arestare a fost emis după ora 16, moment în care ”Mucea” era deja liber de câteva ore. Acesta amenințase că se duce să o omoare pe cea care l-a denunțat la poliție.

Bărbatul a fost depistat de polițiștii din cadrul Poliției municipiului Dej -Secția 5 Poliție, pe raza comunei Cășeiu

Comments

comentarii

Competiția WorldSkills de Cofetari-Patiseri și Brutari la Cluj: O zi specială pentru talentele din patiserie și brutărie. Cei mai buni vor reprezenta România la Lyon.... Citește mai mult
Cinci persoane au fost ucise sâmbătă după-amiază într-un atac cu cuţitul într-un mall din Sydney, în timp ce alte opt sunt spitalizate, între care şi un copil.... Citește mai mult

Lasă un răspuns