fbpx

Apar informații interesante: Un judecător din completul din dosarul ”Ferma Băneasa” nu a depus jurământul

Un judecător din completul de la ÎCCJ care a pronunțat decizia în dosarul ”Ferma Băneasa” nu a depus jurământul când a fost numit judecător, ci doar când a fost numit procuror, funcția avută înainte. Biroul de informare publică al CSM a confirmat informația, la solicitarea luju.ro

În 2009, pe când Consiliul Superior al Magistarturii era condus de fostul președinte al Curții de Apel Cluj, Virgil Andreieș, plenul CSM a hotărât să propună președintelui României, atunci Traian Băsescu, eiberarea din funcția de procuror a Florentinei Dragomir și numirea în funcția de judecător la Tribunalul București.

 

 

 

În nici doi ani, Dragomir a ajuns judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție.

ÎCCJ a decis atunci sa ii dea aviz negativ pentru promovarea la instanta suprema, aviz pe care si l-a motivat astfel: “Judecatorul stapaneste aparent tehnica redactarii, in sensul ca prezinta complet (nu si concis) intreaga procedura derulata in fazele de judecata, motivele de apel sau recurs formulate de parti, apararile acestora si considerentele avute in vedere la pronuntarea solutiei, in unele hotarari, insa, se observa o exprimare neconvingatoare asupra structurii hotararii sau a problemelor de drept tratate, cu referire la aplicarea corecta a cadrului legislativ la circumstantele fiecarei cauze (…) hotararile nu au relevat o cunoastere aprofundata a normelor de drept comunitar, a jurisprudentei CEDO sau a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, invocarea acestora in cuprinsul hotararilor fiind uneori pur formala. Nota generala a stilului redactional releva o insuficienta experienta in activitatea de judecator (de numai 1 an si 10 luni), insa se constata ca judecatorul, prin participarea la programele de formare profesionala, este preocupat de o imbunatatire a calitatii activitatii. Colegiul de conducere apreciaza ca, desi candidatul indeplineste cerinta relativa la vechimea in functie, in absenta altor date care sa permita o evaluare completa a intregii activitati profesionale, acesta nu s-a remarcat din punct de vedere profesional, prin date, activitati sau preocupari care sa-l recomande pentru functia de judecator la instanta suprema”.

Plenul CSM, a considerat ca poate sa ajunga la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

În răspunsul recent al CSM se arată: ”Va comunicam ca in evidentele referitoare la cariera doamnei judecator Florentina Dragomir se regaseste numai juramantul depus de doamna judecator la numirea in functia de procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti”.

Art. 34 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor prevede:

“(1) Inainte de a incepe sa-si exercite functia, judecatorii si procurorii depun urmatorul juramant: ‘Jur sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei, sa-mi indeplinesc atributiile cu onoare, constiinta si fara partinire. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!’ Referirea la divinitate din formula juramantului se schimba potrivit credintei religioase a judecatorilor si procurorilor si este facultativa.

(2) Refuzul depunerii juramantului atrage, de drept, nulitatea numirii in functie.

3) Juramantul se depune in sedinta solemna, in fata judecatorilor instantei sau, dupa caz, a procurorilor parchetului la care a fost numit judecatorul sau procurorul, dupa citirea actului de numire.

(4) Depunerea juramantului se consemneaza intr-un proces-verbal, care se semneaza de conducatorul instantei sau, dupa caz, al parchetului si de 2 dintre judecatorii sau procurorii prezenti, precum si de cel care a depus juramantul.

5) Depunerea juramantului nu este necesara in cazul transferului sau al promovarii judecatorului ori procurorului in alta functie”

Comments

comentarii

O legumă cu multiple beneficii pentru sănătatea noastră este și leguma pe care o evităm cel mai mult, deși aceasta poate preveni chiar și cancerul.... Citește mai mult
Floreștenii se vor putea implica activ în amenajarea și revitalizarea centrului vechi al Floreștiului, printr-o aplicație mobilă.... Citește mai mult
Legea care prevede acordarea unei zile libere de la serviciu după fiecare doză de vaccin efectuată a fost publicată în Monitorul Oficial, luni seara.... Citește mai mult
O mașină a fost filmată în timp ce mergea pe contrasens pe Autostrada A3, în zona Nădășelu Cluj.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!