fbpx

Anul 2014 în Justiția din Cluj. RETROSPECTIVĂ

Arestările preventive, trimiterile în judecată, procesele și condamnările importante din 2014 din Justiția clujeană. Ce nume grele au ajuns în atenția procurorilor. Sentințe civile de răsunet.

Clujul a fost în trendul național în ce privește Justiția. Nu s-a lăsat mai prejos ca Bucureștiul la arestări, dar la o scară mai mică. Raportat la numărul de dosare penale cu nume importante din mediul administartiv, politic și de afaceri, cu siguranță 2014 este cel mai agitat an pentru Justiția clujeană, în special datorită DNA-ului, depășind anul 2011 când a fost arestat fostul primar Sorin Apostu și omul de afaceri Călin Stoia.

Lista de noi nume grele din acest an care au ajuns pe masa judecătorilor este mult mai lungă: Ștefan Cadar, Rareș Pop, Horea Uioreanu, Ioan Petran, Ioan Bene, Mihnea Iuoraș, Mihai Chezan, Tunde Peter, Georgel Mihuț. Omul de afaceri Călin Mitică a primit o achitare, dar a fost pus sub acuzare în alt dosar. Tot anul acesta, Sorin Apostu a primit pedeapsa finală, iar fostul șef al Poliției Rutiere pedeapsa pe fond. De asemenea, a fost achitat definitiv președintele BT, Horia Ciorcilă, în dosarul în care a fost acuzat de DIICOT de manipulare a pieței de capital.

DOSARUL FANY. Procurorii DNA Cluj au început acțiunile în forță din acest an cu patronii firmei de transport Fany, soții Ștefan și Olezia Cadar, care au fost arestați preventiv în 14 martie, alături de șefa direcției licențe din cadrul ARR, Daniela Dobrilă. Cei doi soți sunt acuzați că i-au dat mită Danielei Dobrișă bani și bunuri (valoare totală de peste 15.000 euro) pentru a obține mai multe trasee de transport. Cei trei și firma Fany sunt judecați la Tribunalul Cluj pentru dare și luare de mită.

Uioreanu la Tribunal (4)DOSARUL UIOREANU. Ziua de 29 mai 2014 va rămâne în istoria Clujului pentru că atunci a fost arestat preventiv fostul președinte al Consilului Județean Cluj, Horea Uioreanu, alături de oamenii de afaceri Ioan Bene de la Construcții Napoca și Vasile Pogăcean de la Sinai Comimpex. Aceștia i-ar fi dat mită lui Uioreanu circa 400.000 de lei. Pe lângă cei trei, procurorii DNA Cluj i-au trimis în judecată în același dosar pe consilierul județean Ioan Petran și directorul de dezvoltare al companiei UTI, Gabriel Davidescu, pentru o mită de 10.000 de euro. Dosarul celor cinci se află încă la judecătorul de camere preliminară de la Curtea de Apel Cluj, astfel că procesul pe fond nu a început. La mijlocul lunii noiembrie, Uioreanu, Bene și Pogăcean au fost trecuți în arest la domiciliu.

DOSARUL ISCTR. Fostul șef teritorial al Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier (ISCTR) a fost arestat preventiv în 5 iunie sub acuzațiile de abuz în serviciu și luare de mită. Alături de el, a fost aresta și inspectorul Claudiu Crișan pentru aceleași fapte. Cei doi sunt  în arest la domiciliu de la sfârșitul lunii noiembrie. Procesul a început pe fond și are termen în luna ianurie.

DOSARUL CÂRTIȚA DNA. În timp ce lucrau la dosarul Uioreanu, procurorii DNA Cluj au descoperit că un coleg de-al lor, ofițer de poliție judiciară, Valentin Tătar, sustrăgea informații pentru a le da mai departe altor persoane. DNA a declanșat urmărirea penală împotriva nașului polițistului, care este senatorul Alexandru Cordoș. Tătar a încheiat acord de recunoaștere cu procurorul și a primit o pedeapsă de 1 an și 6 luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei dacă respectă unele măsuri de supraveghere.

DOSARUL CÂRTIȚA SRI. Tot de la Uioreanu a plecat alt dosar, instrumentat de Secția pentru militari din cadrul DNA București. În acest dosar au fost puși sub acuzare subofițeul SRI, Anca Albu, mama acesteia, și fostul subprefect Mihnea Iuoraș. Aceștia și Uioreanu au fost acuzați că au folosit informații nedestinate publicității. Înafară de Uioreanu, ceilalți trei inculpați au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției. Anca Albu a primit doi ani și 6 luni închisoare cu suspendare, iar Mihnea Iuoraș 1 an și 6 luni închisoare cu amânare. Horea Uioreanu a fi judecat pe fond la Curtea de Apel Cluj.

DOSARUL TOWER. Mega-țeapa imobiliară Tower a ajuns pe masa judecătorilor, fiind trimisă tot de procurorii DNA Cluj. În dosarul sunt inculpați Mihai Chezan, două firme și o femeie. Aceștia sunt acuzați că au înșelat zeci de oameni că le vor construi locuințe. Oamenii au dat banii, dar blocul nu s-a mai construit. Prejudiciul calculat de anchetatori ridică la peste 5 milioane de euro. Chezan este în libertate, fiind plecat în SUA.

DOSARUL TUNDE PETER.  Fostul inspector șef adjunct de la Inspectoraul Școlar Județean, Tunde Peter, a fost arestată preventiv în 2 septembrie pentru că ar fi primit mită de 10.000 de euro de la candidați la Bacalaureat și titularizare. Rechizitoriul arată că ar fi cerut în total peste 21.000 de euro. Tunde Peter este judecată la Tribunalul Cluj, acum fiind în arest la domiciliu.

DOSARUL TRANSFEROVIAR. Omul de afaceri Călin Mitică a scăpat în vară de un proces penal pentru un prejudiciu adus CFR, în care a fost achitat definitiv, iar la sfârșitul lunii octombrie, s-a trezit cu altă anchetă pe cap, mult mai stufoasă. În acest dosar sunt implicați doi directori din cadrul CFR Călători și directorul Salinei Ocna Dej, care sunt acuzați că au primit mită de la Mitică și directorii din firmele acestuia pentru a le ajuta să câștige contracte cu companiile de stat. Cel mai mult ar fi primit Teodor Gavriș (director de tracțiune CFR) – aproape 490.000 de lei, apoi Laurențiu Seceleanu (director regionala CFR Galați) – circa 85.000 lei și Georgel Mihuț (director Ocna Dej)– peste 66.000 de lei. Inculpații se află în arest la domiciliu. Dosarul nu a fost încă trimis în judecată.

apostu cu stoia in curteCONDAMNĂRI. Fostul primar Sorin Apostu a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la 4 ani si 6 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, soţia lui, Monica Apostu, de profesie avocat, a primit 3  ani de închisoare cu suspendare, iar omul de afaceri Călin Stoia a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare pe un termen de incercare de 6 luni. Dosarul a fost instrumentat de DNA Cluj,

Fostul șef al Poliției Rutiere Cluj, comisarul Alexandru Mureșan, a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la 2 ani și 11 luni de închisoare cu executare pentru înșelăciune. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. Dosarul a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

TRANSFER. Spre sfârșitul anului, procurorul șef al DNA Cluj, Elena Botezan, cea care a instrumentat dosarele Apostu și Uioreanu, s-a transferat pe post de judecător la secția penală a Curții de Apel Cluj.

CONTENCIOS. Pe lângă domeniul penal, putem remarca trei procese interesante cu Primăria: cel pentru montarea plăcuțelor bilingve, cel al romilor evacuați în 2010 de pe strada Coastei și demolarea un imobil de locuit cu buldozerele după un proces lung de câțiva ani.

Tribunalul a obligat primăria să monteze plăcițe bilingve româno-maghiare la intrările în oraș, la cererea unei fundații a cărei acțiune în justiție a fost redactată de o studentă la drept. Primăria a atacat sentința cu recurs la Curtea de Apel, care va avea ultimul cuvânt de spus.

Cei 270 de romi evacuția în iarna lui 2010 de pe strada Coastei și mutați în locuințe modulare lângă groapa de gunoi de la Pata Rât au câștigat la Tribunal câte 2.000 de euro pentru modul în care au fost evacuați. Primăria însă a câștigat la Curtea de Apel rejudecarea cazului, care a fost trimis la Judecătoria Cluj-Napoca.

Clujeanul Samir Bonțidean a reușit să demoleze, cu acordul instanței, un duplex cu două etaje contruit pe terenul vecin, care îi umbrea proprietatea. Reclamantul s-a judecat din 2008 până în 2014 cu vecinul și cu Primăria Cluj-Napoca până când a obținut anularea autorizației de contrucție de pe strada Trandafirilor nr.10 și demolarea imobilului cu două locuințe care era aproape finalizat.

CONCURS. În perioada septembrie-decembrie a avut loc la Consiliul Superior al Magistraturii concurs pentru conducerea Curții de Apel Cluj, a doua ca mărime din țară. Au câștigat judecătorii civiliști Denisa Băldean – președinte și Valentin Mitea – vicepreședinte, care vor ocupa funcțiile din 1 ianuarie 2015.

Comments

comentarii

O școală din Olanda a făcut un pas îndrăzneț în urmă cu șase ani, interzicând complet folosirea telefoanelor mobile.... Citește mai mult
Circulația rutieră pe Transfăgărășan va fi închisă temporar în următoarele zile.... Citește mai mult

Lasă un răspuns