fbpx

Antreprenori din Transilvania, pe când vă uniți pentru o presă independentă și de calitate?

Am citit recent că 30 de antreprenori din Transilvania au creat un fond de investiții pentru startup-uri, ceea ce e de lăudat. ”#neamunit pentru o idee, aceea de a avea un altfel de țară.”, scrie unul dintre antreprenori. Dar într-o altfel de țară, nu doriți o presă independentă, puternică și de calitate? Pe când un fond pentru proiecte de presă, așa cum există în țările dezvoltate?

Cel care m-a inspirat să scriu acest text este CEO-ul Arobs, Voicu Oprean, pe al cărui Linkedin (nu Facebook) am citit despre fondul Risky Business. ”30 de antreprenori din Transilvania au creat un nou proiect de accelerare și un fond de investiții destinat unor startup-uri cu potențial, Risky Business. Și asta nu pentru că ne-ar fi teamă să nu cumva să rămânem în afara jocului atunci când mai apare câte o idee care, ulterior, este cumpărată de Facebook sau Google, ci pentru că fiecare dintre noi crede că inovația mai are o șansă în Cluj. Iar premisele sunt bune. Sunem 30 de investitori din domenii total diferite, de la IT la energie, care știu că la confluența dintre mai multe industrii care aparent nu au nicio legătură una cu cealaltă apare inovația. (….)

Suntem 30 de oameni de afaceri care au crescut într-o cultură, în care libertatea de expresie și de acțiune a fost stârpită din rădăcini într-un regim opresiv, iar după ’89, au trebuit să învețe să silabisească ceea ce gândesc și să facă pași mici spre lumea pe care și-au imaginat-o. Suntem 30 de oameni de afaceri și #neamunit pentru o idee, aceea de a avea un altfel de țară.”, a scris Voicu Oprean,

Ulterior am văzut pe Facebook la jurnalistul Lucian Mîndruță un text pe ideea la care mă gândeam de ceva vreme și care începea astfel: ”Am si eu o intrebare pentru toti cei care viseaza presa libera: Cand ati platit ultima oara pentru presa? Cand ati luat content pe bani? Nu mai stiti? Va spun eu. Niciodata.”

De altfel, la începutul anului am introdus experimental pe Clujust.ro posibilitatea creării de conturi plătite, pe lună sau pe viață, pentru a putea citi articolele complexe, nu știrile. Am pus un preț derizoriu de 1 euro/lună sau 100 de euro pe viață. Nimeni nu și-a făcut cont. Poate și din cauza procedurii prin PayPal, cu cardul bancar. Dar dacă se dorea cu adevărat, se putea rezolva în 5 minute.

Precizez că anul trecut, la o conferință cu o jurnalistă de la un ziar local din Germania, aceasta s-a mirat că nu avem conținut plătit.

Mai sunt ziare centrale care experimentează variante de conținut plătit, dar din câte știu fără prea mare succes.

Știu deja că o să spuneți că la noi nu se dau doi bani pe presă căci imaginea presei a fost stricată de diverși moguli. Dar țin să vă reamintesc că în ultimii ani s-au creat grupuri de jurnaliști independenți (vezi Casa Jurnalistului, Rise Project) și proiecte la care jurnaliștii sunt și patroni.

Vă mai reamintesc că mai demult, așa cum era presa bună sau rea, scoteați din buzunar zilnic 1 leu sau 2 lei pentru a cumpăra ziarul de la chioșc. Și atunci ”chioșcul” online de ce ar fi gratuit? Textele nu se scriu singure, iar după informații trebuie umblat.

O să ziceți că banii vin din publicitate. Vin și nu vin, tot din cauza imaginii stricate, dar și pentru că mai nou toată lumea trimite comunicate de presă și se așteptă să fie publicate gratis. Plus că proiecte de genul celor amintite mai sus (Rise Project, Casa Jurnalistului) nici nu pun publicitate pe site, tocmai pentru a fi total independenți. Amintesc aici altă publicație online fără publicitate, dar care are patron: Press One. Culmea, a trebuit să vină un american să investească într-un proiect de presă. Și rezultatul se vede: Conținut de calitate scris de jurnaliști care nu au grija zilei de mâine.

Așadar, până când românii vor înțelege că jurnaliștilor independenți nu le pică bani din cer ca să scrie despre diverse probleme din societate, trag un semnal către antreprenorii care vor să schimbe România în bine: Vreți o presă independentă și de calitate? Creați un fond pentru jurnalism pe modelul celor din străinătate. Exemple: Data Journalism Awards finanțate Google News Lab și Knight Foundation, Balkan Fellowship for Journalistic Excellence finanțată de ERSTE Foundation și Open Society Foundations.

Nu există democrație fără presă liberă.

Alin Golban

Comments

comentarii

Lasă un răspuns