Acasă » SISTEMUL JUDICIAR » Andrea Chiș: ”Ne aflăm într-un moment foarte important pentru democrația din România”

Andrea Chiș: ”Ne aflăm într-un moment foarte important pentru democrația din România”

Judecătoarea Andrea Chiș, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat, într-o emisiune TV, că ”magistratura a dovedit că este unită” și că ”ne aflăm într-un moment foarte important, nu numai pentru magistratură, ci pentru democrația din România.”

Invitată la emisiunea ”Realitatea românească” de la Realitatea TV, în 7 octombrie, Andrea Chiș a spus. ”Acest Consiliu, din care fac parte, se străduiește să fie o instituție inclusivă, care să lucreze pentru binele comun. Prin binele comun nu înțeleg binele judecătorilor și al procurorilor, ci binele justițibilului sau al potențialului justițiabil. Pentru că ceea ce trebuie să înțeleagă toți oamenii este că fără o justiție independentă, un Stat democratic nu poate să funcționeze. Dacă judecătorul nu este independent, degeaba vine justițiabilul în fața lui, pentru că nu mai are garanția că va obține o hotărâre în baza legii și a conștiinței celui în fața căruia a venit să-și găsească dreptatea.

Am fost numiți ”binomiști”. Ce înseamnă ”binomiști” și ”Stat paralel”? Eu cred că trăim în același stat cu toții și că trăim într-un stat în care magistratura trebuie să fie unită. Pentru că nu am ajuns la un nivel de dezvoltare din perspectivă democratică, tradițională, au trecut prea puțini ani din 89 încoace, să putem vorbi de statute diferite. Nu suntem într-o țară în care nivelul de corupție este măcar acceptabil. Așadar, trebuie să avem un statut al procurorului, care să-i permită să fie independent. Și ca să înțelegem acest lucru, apropo de unitatea magistraturii și divizarea magistraturii, pentru că s-a încercat un scenariu de divizare al magistraturii și dacă ne uităm, nu la CSM, ci la memoriul colegilor din țară, suntem 7000 de judecători și procurori, dintre aceștia, în câteva zile, 3500 au semnat un memoriu de retragere a legilor. Deci iată o magistratură unită!

Revenind la independență, independența judecătorului nu poate să existe fără independența procurorului, pentru că dacă pui parchetul în mâinile executivului, în mâinile ministrului justiției, așa cum se încearcă prin acest pachet de legi, vei atinge de fapt independența judecătorului, pentru că cine îl poate ancheta penal pe judecător? Doar un procuror. Sigur am auzit opinia că va fi judecat în cele din urmă de un judecător. Dar până ești judecat și achitat poate, cineva te anchetează. Acel cineva trebuie să fie independent de executiv, să judece pe baza propriei conștiințe. De aceea cred că în acest moment este nevoie de o unitate a magistraturii și magistratura a dovedit că este unită. ”

Moderatorul Octavian Hoadră a pus problema cum este unită magistratura dacă de un an ies la iveală abuzuri gen procurorul ”portocală”?

”În primul rând, au existat cazuri de excludere din magistratură destul de numeroase, inclusiv în acest an, pe ambele secții, și de judecători și de procurori. Nu înseamnă că suntem uniți în imperfecțiune, ca să citez pe cineva. Nu, suntem uniți în perfecțiune. Nimeni nu vrea să ascundă abuzurile. Dacă au fost comise abuzuri, ele trebuie cercetate și vor ieși la iveală. În ce privește acțiunile disciplinare, ele sunt în mâinile celor două secții ale Consiliului și Consiliul s-a dovedit extrem de ferm acolo unde a fost cazul cu acei magistrați care au greșit.”, a răspuns membrul CSM.

”Suntem într-un moment în care democrația este în pericol”

”Noi cred că ne aflăm într-un moment foarte important, nu numai pentru magistratură, ci pentru democrația din România. Tocmai de aceea asistăm la ieșirile judecătorilor. Judecătorii au această obligație de rezervă. De aceea, foarte puțini dintre noi își asumă să vină în fața dumneavoastră și să spună ce cred. Și și atunci când spunem, noi nu atacăm, așa cum fac poate alte puteri ale Statului sau cum fac alte persoane care sunt formatoare de opinie. Noi, tocmai pentru că avem această deontologie de care ne ținem, venim în fața dvs atunci când este necesar și spunem lucrurile așa cum sunt, încercăm să ne limită la starea de fapt. Mergând pe deontologia judecătorului, îmi place să citez din Declarația de la Londra din 2010, adoptată de rețeaua europeană a Consiliilor judiciare, din care și România face parte și suntem membri chiar în boardul acestei rețele. În această Declarație se spune că această declarație de rezervă a judecătorului, totuși, pălește atunci când valorile democrației sunt în pericol. De aceea judecătorii au ieșit! Nu doar procurorii, au ieșit judecătorii. Și eu cred sincer că suntem într-un moment în care democrația este în pericol, pentru că atunci când lovești în justiție, lovești în democrație”, a mai spus judecătoarea Chiș

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina