clujust.ro

Andrea Chiș a explicat public motivele pensionării: ”o astfel de decizie nu se ia în pripă (…) nu fug din sistem pentru că am auzit niște zvonuri (..) Nu merităm oprobriul public, merităm un moment de prețuire”

Vizibil emoționată, judecătoarea Andrea Chiș, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, a explicat în ședința de astăzi a secției pentru judecători din CSM motivele pentru care a depus ieri cererea de pensionare după o carieră impresionantă de 27 de ani în magistratură.

”În primul rând, motivul pentru care mă pensionez astăzi nu a fost decis ieri, când am depus cererea. Am decis acest lucru în urmă cu peste doi ani. Decizia mea de pensionare este datată 20 ianuarie 2020. Adică este o decizie la care m-am gândit foarte mult, eu cred că este un moment extrem de important în viața unui om și o astfel de decizie nu se ia în pripă, pentru că e nevoie ca ea să fie sursă de bucurie și nu de suferință.

Am iubit și iubesc foarte mult profesia de judecător. Iubesc sistemul judiciar, iubesc oamenii din sistemul judiciar. Dar cred că această relație, în acest moment al vieții mele, se transformă. Nu mai cred că după 25 de ani, oricât mi-am iubit profesia, eu mai pot să învăț ceva de aici, mai pot să dau pentru mine și pentru sistem și pentru justițiabili ceea ce am dat până acum, la nivelul pe care l-am dat.

Nu m-am plâns personal de volumul de muncă. Mi-am amintit cu această ocazie primul meu concediu de judecător. Am intrat în concediu cu 150 de dosare nemotivate și în ultima zi de concediu mi-am motivat ultimul dosar ca să o pot lua de la capăt. Deci nu volumul de muncă pentru mine a fost problema.

Am auzit în acest zile că suntem prea tineri ca să plecăm. Poate că este adevărat, dar cred că ceea ce trebuie să explicăm este că această profesie nu se face doar cu mintea conștientă. Noi la modul inconștient experimentăm traumele oamenilor care vin în fața noastră. Și nu trebuie să fii penalist sau în dreptul familiei ca să faci asta. Și le ducem cu noi acasă. Se poate spune că și alt profesii, cum e cea de medic, experimentează acest lucru, dar eu cred că în plus ceea ce experimentăm noi, în peste 25 de ani, este foarte mult conflict. Conflict nu doar în sala de judecată, ci conflict și în exteriorul nostru.

Am avut o foarte puțină gură de aer cândva în 2017 și 2018 când populația acestei țări a ieșit în stradă și ne-a acordat încredere. Dar a durat extrem de puțin pentru că pe tapet au fost aduse imediat salariile și pensiile noastre și acest măr otrăvit a șters tot creditul de imagine pe care l-am obținut în acel moment. Am ajuns din nou să nu ne mai simțim respectați și prețuiți.

De ce am ales acest moment? Mi-a fost foarte greu, nu să gestionez imprevizibilitatea actelor normative pentru că cu acest lucru m-am obișnuit, dar cumva imprevizibilitatea actelor normative ce privesc statutul nostru. Acesta este motivul alegerii momentului.

M-au sunat foarte mulți colegi să mă întrebe ce să facă. Și nu am mai putut să fiu cumva în concordanță cu mine, pentru că eu decisesem înainte să mă pensionez și nu puteam să le spun nici da, nici ba și am considerat că cel mai bine este să spun că eu intenționez acest lucru, nu de azi. nu de mâine. Și de la terminarea mandatului, din 7 ianuarie am cerut pensionarea. Deci nu fug din sistem pentru că am auzit niște zvonuri. Gestul meu alături de al altor colegi de astăzi vreau să fie nu un îndemn spre conflict, spre plecare din sistem, ci un îndemn spre dialog.

Mai rămân două luni în Consiliu. Eu îndemn celelalte puteri, așa cum am făcut-o împreună când am redactat Ghidul de bune practici, să ne așezăm, așa cum și ele au promis, la masa dialogului și să discutăm transparent și predictibil statutul nostru. Acesta este sensul pentru care am făcut acest gest și eu cred că acest moment al pensionării oricărui profesionist ar trebui să fie unul festiv. Nu văd de ce noi judecătorii nu putem să avem momentul nostru. Cred că merităm lucrul acesta. Nu merităm oprobriul public, merităm un moment de prețuire.

Și nu în ultimul rând, pentru că iubesc sistemul judiciar și nu am încetat să-l iubesc, nu am să mă rup în totalitate de el, pentru că sunt și profesor și voi rămâne în educație. De foarte mulți ani, și în Consiliu, am desfășurat și alte activități ce țin de educație juridică, despre etică, comunicare, dezvoltare personală. Am să merg mai departe cu acest proiecte și am să fiu alături de sistemul judiciar în orice formă pot. Eu mulțumesc tuturor colegilor care m-au susținut în cei 27 de ani. Și nu vorbesc doar de colegi judecători, ci și de avocați, grefieri, procurori, de toți profesioniștii dreptului, inclusiv de voi cu care am conviețuit în ultimii șase ani. Le mulțumesc colegilor și prietenilor care m-au impresionat foarte mult pentru că în 24 de ore am primit foarte multe mesaje pozitive. Apropo de momentul de festivitate și prețuire, m-am simțit prețuită și întorc tuturor această prețuire pentru noi și pentru profesia noastră (pauză – n.red). Vă mulțumesc.”

Comments

comentarii

Un bărbat care a fost reținut de polițiști pentru că a violat o minoră în Cășeiu, județul Cluj, a dispărut înainte să fie emis mandatul de arestare. Acum Poliția îl caută, dar acesta nu este de găsit.... Citește mai mult
Clujul metropolitan are o populație de aproape 400 de mii de locuitori, potrivit datelor INS. Proiectele metropolei trebuie însă armonizate, pentru a fi compatibile și funcționale.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!