Roxana-Iuliana Pavel, cea care a intrat prima anul acesta în Baroul Cluj, dă examene pentru INM din 2010 și pentru avocatură de doi ani. A ajuns de două ori la proba interviului la INM, iar anul trecut a picat la Barou cu 78 de puncte! Nimic nu a descurajat-o și a mers mai departe și mai ambiționată spre idealul ei de a deveni judecătoare. Îi puteți citi povestea în exclusivitate pe Clujust.ro
Roxana Pavel, în vârstă de 36 de ani, este originară din Luduș (județul Mureș) și a absolvit Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” din Cluj la frecvență redusă. Așadar, este prima absolventă de Cantemir care intră în Baroul Cluj cu cel mai mare punctaj: 87 de puncte.
Facultatea de Drept a fost însă a doua ei facultate. Prima a fost cea de Litere de la UBB, pe care a urmat-o la zi. După ce a absolvit literele în 2004, Roxana Pavel a lucrat în învățământ, ca profesoară de limba română la o școală de la țară din județul Cluj. Tot atunci a început facultatea de Drept, pentru ca din anul II să abandoneze învățământul să se concentreze pe Drept, facultate ce absolvit-o în 2010. Tot atunci a început și seria examenelor pentru Institutul Național al Magistraturii.
”După fiecare eșec m-am ambiționat mai tare”
În total, Roxana a mers de 6 ori la concursul pentru INM și de 3 ori la cel pentru avocatură, inclusiv cel de anul acesta, când a intrat prima în Baroul Cluj.
Anterior, de două ori a trecut probele de cunoștințe juridice și de raționament logic la INM, dar nu a avut succes la ultima probă, cea a interviului. ”Emoțiile și faptul că eram foarte obosită m-au făcut să nu fiu eu. De asemenea, m-am luat după sfaturi de la diverse persoane, ceea ce n-am să mai fac.”, ne-a spus proaspătul avocat stagiar. De asemenea, la cele două examene pentru Baroul anterioare, în 2014 și 2015, a avut punctaj total suficient, 70 și 78, dar nu a fost admisă pentru că, prima oară, a avut 9 la Organizarea și exercitarea profesiei de avocat, iar anul trecut, ca mulți alții, a avut 9 la Drept procesual civil. Cum s-a motivat să meargă mai departe? ”După fiecare eșec m-am ambiționat mai tare! Știam că pot mai mult, că vreau mai mult”, a spus Roxana pentru Clujust.ro.
A învățat singură pe noile coduri
Aceasta fost încurcată și de schimbarea codurilor civil și penal. În facultate a învățat pe vechile coduri, iar ulterior au intrat în vigoare cele actuale. ”Cred că de aceea a durat atâția ani, făceam confuzii. Cred că era mai ușor să merg la niște cursuri, decât să stau singură. Materia s-a tot schimbat.” Am întrebat-o ce preferă, grile sau redacțional? ”Se învață diferit pentru grile și redacțional. Am învățat de la început pentru grile, așa că mi-ar fi fost mai greu redacțional. La grilă știi sau nu știi. Sunt făcute să cam încurce. Cred că era mai ușor redacțional, căci tot mai iei 0,5 puncte de la un subiect.”, a răspuns ea.
Roxana Pavel ne-a relatat cum s-a pregătit înainte de examene: ”Învățam cam din februarie, la început 4 ore pe zi, iar cu 4 luni înainte de examen, cel puțin 8 ore pe zi. Am făcut teste grilă și este important să-ți fixezi materia. Niciodată nu am găsit două grile să semene. De asemenea, nu ajung codurile. Trebuie să citești tratate. Recomand candidaților să se orienteze după cine face subiectele. La INM s-au afișat toți profesorii care fac parte din comisie și îți cam dai seama. La procedură civilă, de citit Boroi, la penal recomand Streteanu, căci explică foarte clar.” A avut probleme la drept civil. ”E foarte multă materie și-ți trebuie memorie. Era greu și pentru că nu aveam pe cine să întreb.”
Ce le urează celor care au picat examenele anul acesta: ”Ține poate și puțin de șansă, nu neapărat de neștiință, mă refer la cei care au picat cu punctaj aproape de intrare. În rest, seriozitate, muncă și să nu renunțe! Să stea 3 minute să se gândească dacă își doresc să lupte. Nu e imposibil”, spune Roxana.
Cum se simte după ce a intrat prima la Baroul Cluj? ”După atâta muncă de sisif…. e ca atunci când ai muncit, ai ajuns la ce ți-ai dorit și trebuie să muncești și mai mult de acum încolo. E o meserie grea (cea de avocat – n.red) și e mare concurența”
Totul pentru magistratură
Idealul Roxanei este să ajungă în magistratură, prima opțiune fiind profesia de judecător, dar nici ca procuratură nu ar spune nu: ”Simt că asta mi se potrivește. Am fost în instanță și am văzut cum este. E ca și cum întrebi de ce îmi place culoare roșie. Nu pot să explic de ce, dar îmi place. Asta simt.”. Aceasta preferă penalul în detrimentul civilului, la care a avut cel mai mic punctaj la examen, de aceea și-a dori să lucreze și ca procuror: ”Aș fi fericită. Prietena mea cea mai bună e procuror”
Pentru a se apropia de visul ei, a vrut să fie chiar și grefieră. În 2012, s-a înscris la un examen pentru un post de grefier la Curtea de Apel București, dar nu s-a mai prezentat din cauza unui calculator defect, iar anul acesta a trecut cu notă mare examenul la Școala Națională de Grefieri. ”Am vrut să intru în sistem ca să mă obișnuiesc cu instanța pentru magistratură. Eram și un pic disperată deja”, ne-a relatat Roxana. Astfel că și avocatura o vede ca o etapă spre magistratură. Întrebată dacă o să mai dea examen la INM la anul, ne-a răspuns: ”Depinde cât o să am de lucru. Vreau să mă obișnuiesc cu instanța.”. Roxana Pavel a tatonat deja terenul în ce privește avocatura, lucrând o perioadă la societatea Arion, Gligor, Cojocariu.