Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, a încheiat acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA Cluj, fiind de acord cu 2 ani de închisoare. Mai exact, a recunoscut că pe vremea când era directorul Direcției Tehnice din Primărie a primit bani de la Carrefour prin firma socrului său.
Procurorii DNA Cluj au sesizat instanța cu acordul de recunoaștere încheiat cu Sorin Apostu cu privire la săvârșirea infracțiunilor de trafic de influenţă și instigare la spălare de bani în formă continuată.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: ”În cursul lunii septembrie 2007, inculpatul Apostu Sorin în calitate de director în cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei Municipiului Cluj Napoca, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor în cauză), suma de 850 euro + TVA/lună, pe perioadă de un an de zile, pentru ca, prin influenţa de care se prevala că se bucură asupra funcţionarilor din cadrul autorităţilor de pe raza judeţului Cluj, care au atribuţii pe siguranţa alimentelor, să asigure buna funcţionare, fără incidente, a noului hipermarket ce urma să fie deschis în localitate.
Ulterior, în baza pretinderii anterioare și pentru a disimula scopul în care fost solicitată suma de bani, inculpatul Apostu Sorin i-a cerut martorului să încheie un contract cu o societate agreată de inculpat.
Obiectul contractului consta în „servicii realizate de prestator în scopul implementării sistemului de management al calității și de asistență pentru actualizarea acestuia conform legislației, instructaje privind normele de igienă”.
În aceste condiții, în perioada septembrie 2007 – martie 2009, prestatorul „serviciilor” a emis un număr de 16 facturi fiscale în valoare totală de 51.442.77 lei (echivalentul a aproximativ 13.600 euro la un curs mediu de 3,8 lei/euro), sumă pe care societatea reprezentată de martor a achitat-o în totalitate și care reprezintă totodată folosul ilicit obţinut de inculpatul Apostu Sorin.”, se arată în comunicatul DNA.
În prezenţa apărătorului ales, inculpatul Apostu Sorin a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani închisoare și interzicerea atât pe perioada executării pedepsei cât și pe o perioadă de 2 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor.
În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului Apostu Sorin.
Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Apostu Sorin, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Cluj pentru a aproba sau infirma acordul.
Acest dosar a fost disjuns din cel în care Apostu a fost trimis în judecată și condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare. În luna mai, fostul primar a fost eliberat condiționat.
Cand confirmarea acordului va fi dezbatuta in instanță, cel mai probabil se va face cerere pentru ca pedeapsa să se contopească cu cea deja executată, dosarul trimis acum la instanță fiind pe vechiul cod penal. Astfel, Apostu nu mai intra in penitenciar.
Contract cu Carrefour pe firma socrului. Cine este martorul denunțător
Societatea agreată de inculpat la care se face referire în comunicatul DNA este Toralex, aparţinând socrului lui Apostu, Vasile Stănescu, care a încheiat contracte cu societăţi comerciale pentru implementarea sistemului de verificare a calităţii produselor, obligatoriu din 2005.
Firma a încasat onorarii de circa 1.000 de euro lunar pe fiecare contract, dar nu a prestat serviciul specificat în contract. Doi clienţi ai Toralex au fost Carrefour şi OMV, care aveau însă în paralel contracte similare cu o altă firmă cunoscută la nivel naţional. Contractele Toralex erau semnate de soţia lui Apostu, care activa ca jurist în firmă.
Reprezentanţii hipermarketurilor Carrefour, Selgros şi Auchan au fost audiaţi la DNA Cluj în 2001. În urma cercetărilor, directorul de calitate al Carrefour România, Florin Căpăţână, a formulat denunţ penal împotriva primarului suspendat Sorin Apostu. Potrivit unor surse judiciare, denunţul directorului a venit după ce mai mulţi angajaţi ai Carrefour Cluj au fost citaţi ca făptuitori la DNA sub acuzaţia de dare de mită. Potrivit surselor, aceştia au scăpat de încadrarea ca făptuitori după ce directorul a fost de acord să depună denunţul împotriva lui Apostu. Interesant este că Florin Căpăţână şi Sorin Apostu sunt cunoştinţe vechi, fiind foşti colegi la Universitatea de Medicină Veterinară şi Ştiinţe Agricole Bucureşti, unde a fost profesor socrul primarului, Vasile Stănescu.
Denunţul se referă la fapta de luare de mită prin intermediul firmei Toralex, ce a aparţinut socrului lui Apostu şi care a fost închisă în 2010. Această firmă s-a ocupat în perioada 2006-2009 de implementarea la societăţi cu profil alimentar a sistemului de verificare a calităţii produselor (certificatul HACCP), obligatoriu din 2005.
Contractul dintre Toralex şi Carrefour a fost încheiat în 2007, anul deschiderii la Cluj a hipermarketului, şi s-a întins pe o perioadă de un an, onorariul fiind de 850 de euro plus taxa pe valoarea adăugată pe lună. S-au încasat bani pe 16 luni, patru fiind în afara contractului.
Denunţul directorului de calitate Carrefour ar arăta că Toralex nu a prestat serviciul din contract. De altfel, Carrefour beneficiază de consultanţă în privinţa certificatelor de calitate din partea Inaq Consulting, aşa cum se poate vedea pe site-ul acestei societăţi. Tot Inaq are ca şi client pe OMV Petrom, care a încheiat contract cu Toralex pentru restaurantele Viva din cadrul benzinăriilor.
Sursele judiciare spun că Toralex a avut 12 contracte cu companii, printre care hipermarketurile Carrefour, Auchan şi Selgros, benzinăriile OMV Petrom şi distribuitorul de produse îngheţate şi refrigerate Macromex. Totalul sumelor pe care le-ar fi încasat Toralex depăşesc 120.000 de euro. Aceleași surse au precizat că societăţile ce vând produse alimentare au încheiat contracte cu Toralex pentru a “îmblânzi” controalele din partea Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Cluj, unde Sorin Apostu a avut funcţii până în 2004.
Potrivit surselor, metoda de găsit clienţi pentru Toralex era următoarea: “Un restaurant de lux din Cluj-Napoca a fost închis timp de o săptămână de către DSV pentru o abatere minoră, pe care nici un restaurant nu o respectă. Anume, să aibă o cameră specială cu temperatură de 10-12 grade, în care se tranşează carnea. După controlul DSV, un reprezentant al Toralex s-a prezentat la restaurant şi a încheiat contract pentru implementarea sistemului de verificare a calităţii produselor”