fbpx

Afacerist din Satu Mare, acuzat de fraudă cu fonduri europene la Cluj

Administratorul unei firme din Satu Mare a fost trimis în judecată de către procurorii DNA Cluj pentru fraudarea unor fonduri europene destinate comunei Săcuieu din județul Cluj. Comuna ar fi fost prejudiciată cu peste 2,5 milioane lei.

MIHOC PETRICĂ ADRIAN, administrator la SC CROSS LAND CONSTRUCT SRL, va fi judecat în stare de ibertate pentru  ”folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, respectiv de omisiune de a furniza cu știință, datele cerute potrivit legii, pentru obținerea de fonduri europene, fapta având ca rezultat obținerea pe nedrept a acestor fonduri și fiind produse consecințe deosebit de grave, în formă continuată”. 
Și persoana juridică CROSS LAND CONSTRUCT SRL, cu sediul social în județul Satu Mare, este inculpată în dosar pentru aceleași acuzații. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că ”în perioada iunie 2011-octombrie 2012, inculpatul Mihoc Petrică Adrian, în calitate de administrator al SC CROSS LAND CONSTRUCT SRL și având de executat un contract ce privea un proiect FEADR (Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală), în mod repetat, a omis să furnizeze cu bună știință, datele cerute potrivit legii, pentru obținerea de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”

De asemenea, acesta a subcontractat execuția lucrărilor unei alte firme, fără, a aduce la cunoștință acest lucru beneficiarului.  Prin aceste acțiuni și inacțiuni, inculpatul a prejudiciat comuna Săcuieu, jud. Cluj, cu suma de 2.533.789,30 lei. 


comuna sacuieuLa data de 23 iunie 2011, între Adrian Mihoc și comuna Săcuieu, jud. Cluj, a fost încheiat un contract de execuție a unor lucrări, în legătură cu un proiect FEADR, privind „Colectarea și epurarea apei uzate menajere, modernizare drum comunal, extinderea sistemului de alimentare cu apă și dotare Cămin Cultural Săcuieu”.

Valoarea totală, eligibilă, a proiectului era de maxim 8.814.590 lei, echivalentul a 2.499.883 euro, finanțarea integrală fiind asigurată de Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit – APDRP.

La data de 27 iulie 2011, CROSS LAND CONSTRUCT SRL ar fi subcontractat lucrările unei alte firme, încheind cu aceasta un contract de prestări servicii, la o valoare mai mică, ascunzând acest lucru față de beneficiar.

Prin aceasta s-ar fi încălcat prevederile legale care instituie în sarcina contractorului obligația de a furniza către APDRP toate informațiile legate de subcontractori. De asemenea, subcontractarea totală a achiziției nu este permisă pentru operațiunile derulate pentru cofinanțarea din FEADR.

Potrivit DNA Cluj, documentele false și inexacte pe care le-ar fi pus la dispoziție inculpatul Mihoc, prin care era atestat, în mod necorespunzător, faptul că lucrările sunt executate de SC „CROSS LAND CONSTRUCT” SRL, ar fi fost folosite la APDRP, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul alocat pentru proiectele FEADR.

Deși lucrările au fost executate în totalitate de firma subcontractoare, la data de 6 decembrie 2011, SC „CROSS LAND CONSTRUCT” SRL ar fi emis o factură fiscală în valoare totală de 2.120.276 lei, sumă care a și fost plătită de Primăria Săcuieu, două zile mai târziu.

Ulterior, printr-o adresă din data de 21 decembrie 2011, CROSS LAND CONSTRUCT” SRL a comunicat sistarea lucrărilor, către dirigintele de șantier. Prejudiciul cauzat comunei Săcuieu se ridică la suma de 2.533.789,30 lei. 

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asupra unor bunuri aparținând atât firmei, cât și ale lui Mihoc.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj. 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina