Procurorul care a formulat propunerea de arestare a inculpaților din dosarul drumarilor a explicat metoda de evaziune, în condițiile în care e vorba de bani de la Stat. Potrivit Parchetului Curții de Apel Cluj, inculpații își dădeau bani într-o benzinărie, care devenise un fel de mini-bancă pentru ei.
”SC Cridov şi SC Cridar Cons SRL sunt societăţi comerciale care beneficiază de lucrări publice, sursa lor principală de venituri fiind de la bugetul de stat. Arată că, în aceste condiţii schemele clasice de evaziune fiscală nu funcţionează, deoarece, nu pot emite facturi pe sume mai mici decât suma încasată, deoarece, statul este cel care verifică lucrarea şi cel care plăteşte facturile respective. În aceste condiţii, inculpatul Mureșan Cristian, în calitate de administrator şi asociat al ambelor firme, a recurs la această metodă de a se sustrage de la plata TVA şi anume prin înregistrarea unor documente ce reflectă achiziţii comerciale fictive, de asemenea plătitoare de TVA, acesta urmând să neutralizeze parţial TVA-ul datorat bugetului de stat.
Sumele de bani plătite aparent pentru aceste achiziţii fictive nu se mai întorc pe lanţul de aprovizionare până la firma de la care porneşte marfa sau serviciul furnizat, ci se opresc la prima sursă, unde sunt coinculpaţii care scot sumele de bani, returnează aceste sume de bani către Mureșan Cristian, iar ei rămân cu comisionul lor, respectiv cu sume deloc neglijabile, însă, doar o fracţiune din ceea ce au primit, din ceea ce s-a spălat. Având în vedere că aceşti inculpaţi care se află în spatele unor societăți comerciale se expun extrem de mult în momentul în care ridică de la ghişeele băncilor ori de la ATM, practic declinându-şi identitatea, ori puneau alte persoane care au ştiut că acţionează în numele lor, s-au hotărât să cedeze în mod fictiv părţile sociale ale societăţilor comerciale în numele cărora acţionau către cetăţeni de origine arabă, respectiv palestinieni, irakieni ori italieni care nu sunt în ţară şi care nu au încasat niciodată nici o sumă de bani şi, practic, astfel au considerat inculpaţii că au scăpat de această răspundere ce le-a revenit datorită comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălarea de bani.”, a arătat procurorul, citat în motivarea judecătorului de drepturi și libertăți.
Potrivit PCA Cluj, ”în cazul inculpatului Mureșan Cristian, temeiul prev. de art. 223 al. 2 C.p.p. subzistă, deoarece acesta a săvârşit 2 infracţiuni de evaziune fiscală şi 2 infracţiuni de spălare a banilor, infracţiuni ce sunt amintite în textul legal, având un pericol generic substanţial. Susţine acest temei raportat la gravitatea, circumstanţele, anturajul şi împrejurările concrete, mai precis, acesta s-a sustras în perioada menţionată de la plata sumei de 6.612.600 lei, aproximativ 1.500.000 de euro, bani a căror sursă primară a fost tot bugetul de stat şi inculpatul nu doreşte să plătească acel TVA care ar reveni în urma afacerilor cinstite tot bugetului de stat.
Gravitatea pericolului constă în faptul că infracţiunea se întinde pe aproximativ 5 ani, fiind comisă în formă continuată, inculpatul dovedind astfel o perseverenţă, iar acesta şi face parte dintr-un anturaj format din persoane care îşi câştigă existenţa datorită comiterii acestor infracţiuni. Arată în acest sens că, inculpatul Mateaș Gheorghe a fost condamnat până în prezent de 3 ori pentru comiterea unor infracţiuni de evaziune fiscală ori Rostaș Emanuel Vasile care nu numai că livrează personal astfel de facturi, dar are mai mulţi membri ai familiei implicaţi în această activitate.”
Procurorul a arătat că, la un moment dat, o doamnă a restituit un împrumut de 2.870.000 lei domnului Mureșan Cristian de la o persoană care nu are cum să producă aceste venituri conform constatărilor efectuate de specialişti antifraudă detaşaţi la unitatea de Parchet. Reprezentantul parchetului a amintit de convorbirile telefonice interceptate în perioada 15.01.2016-21.01.2016, apreciind că acestea sunt cele mai elocvente, acesta fiind motivul pentru care a înţeles să extragă doar câteva exemple, prin care inculpatul a spus, în momentul în care este contactat de contabilitate, că el consideră că TVA-ul este exagerat de mare şi să se facă în aşa fel încât TVA-ul să se încadreze în anumite limite, respectiv să se reducă substanţial, prin înregistrare de facturi, prin schimbare de coeficienţi. Procurorul a arătat că inculpatul se ocupă de construcţii de drumuri, iar până la urmă şi siguranţa publicului este vizată.
Rapoarte false cu lucrările la drumul Ic-Ponor
Reprezentantul Parchetului a arătat că nu a mai făcut amintire de săvârşirea infracţiunii de fals, constând în aceea că inculpatul a întocmit rapoarte privind calitatea unor lucrări executate pe tronsonul Ic – Ponor, inculpatul întocmind rapoarte în fals în numele SC New Tel Drum, fără nici o problemă legată de afectarea siguranţei circulaţiei pe drumurile publice.
De asemenea, a precizat că ”inculpatul Mureșan Cristian, aparent un om de afaceri respectabil, obişnuieşte, lucru ce rezultă din imaginile stocate, să predea bani cash domnului Rostaș Emanuel Vasile, în benzinărie, practic coinculpatul primindu-şi sumele de bani. De altfel, arată că în benzinărie se află mini-băncile acestui grup de inculpaţi.”