Culmea. Un inculpat, fost director de companie, a recunoscut că a primit în șapte rânduri șpăgi ce totalizează aproape 570.000 euro și a fost de acord cu 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare, dar instanța a respins acordul de recunoaștere, arătând că nu mai poate fi tras la răspundere.
Tribunalul București a respins acordul de recunoaștere a vinovăției semnat, în fața procurorilor DNA, de Sorin Mihai Mîndruțescu, fost director general al companiei IT Oracle România, pe motiv că, în lumina deciziilor CCR, prescripția generală s-a împlinit în cauză în noiembrie 2021.
Mîndruțescu recunoscuse că a primit șpăgi de aproape 570.000 de euro de la șefii altor firme private pentru a le face reduceri de preț la licențe IT pe care mituitorii intenționau, apoi, să le vândă unor instituții publice.
În acordul de recunoaștere a vinovăției semnat la mijlocul anului trecut, Mîndruțescu admitea faptul că a luat mită în formă continuată (7 acte materiale). Astfel, în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013, în calitate de Director General Oracle România, el a pretins și, ulterior, a primit suma totală de 569.413 euro, cu titlu de mită, de la reprezentanții unor firme din domeniul IT pentru ca, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să pună la dispoziția acestora oferte de preț avantajoase privind produsele comercializate de societatea pe care o reprezenta – în special licențe IT.
”Tribunalul București reține că prescripția generală s-a împlinit faţă de inculpat, raportat la activitatea sa infracțională, relevant sub aspect temporal că inculpatul Mîndruțescu Sorin Mihai este acuzat că, în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013, în calitate de Director General Oracle România, în baza aceleiași rezoluții infracționale, a pretins și ulterior a primit suma totală de 569.413 euro cu titlu de mită, de la reprezentanții unor firme din domeniul IT pentru ca în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu să pună la dispoziția acestora oferte de preț avantajoase privind produsele comercializate de Oracle România, pentru ca respectivele societăți să se poată înscrie și participa la anumite licitații publice organizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Compania Națională de Transport al Energiei Electrice ”TRANSELECTRICA” SA, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), și Administrația Româna a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată, prev. de art. 289 alin. 1 C.pen. rap. la art. 308 alin. 1 C.pen. și art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 5 C.pen. și art. 35 alin. 1 C.pen.. (7 acte materiale).
În ceea ce privește termenul de prescripție aplicabil în prezenta cauza, Tribunalul București reține ca inculpatul este acuzat de săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată, prev. de art. 289 alin. 1 C.pen. rap. la art. 308 alin. 1 C.pen. și art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 5 C.pen. și art. 35 alin. 1 C.pen.. (7 acte materiale), pedepsita cu închisoarea de la 2 ani la 6 ani şi 8 luni, limite speciale in raport de care devin incidente dispozițiile legale prev. de art. 154 alin. 1 litera c) Cod Penal, care instituie termenul de prescripție a răspunderii penale ca fiind in cuantum de 8 ani.
Raportând acest termen de 8 ani la data epuizării activității infracționale desfășurate de inculpat, noiembrie 2013, Tribunalul București constată, având în vedere considerațiile anterioare referitoare la inexistenta vreunui caz de întrerupere în aceasta perioadă, că prescripția generala s-a împlinit în cauză în noiembrie 2021, astfel că în prezenta cauză urmează a se dispune respingerea acordului încheiat între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupției şi inculpatul Mîndruțescu Sorin Mihai.
Pentru toate aceste motive, în temeiul art. 485 alin.1 lit. b C.pr.pen. va dispune respingerea acordului de recunoaștere a vinovăției încheiat între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupției şi inculpatul Mîndruțescu Sorin Mihai. ”,, se arată în motivarea hotărârii Tribunalului București.