Clujul este unul dintre cele trei centre ale unui proiect pe fonduri norvegiene ce-și propune să învețe ONG-uri cum să atace în Justiție proiecte urbanistice care nu respectă normele legale sau afectează mediul.
Proiectul își propune să sprijine participarea publică și accesul la justiţie în domeniile dezvoltării urbane, construcţiilor, mediu și protejarea patrimoniului. ”Dezvoltarea capacităţii juridice a ONG-urilor si a instrumentelor juridice la îndemâna acestora va ajuta ONG-urile să acţioneze pro activ pentru respectarea legii şi a statului de drept în România”, spun inițiatorii proiectului. Acesta este finanţat prin granturile SEE (spaţiul economic european – Islanda, Liechtenstein, Norvegia, 2009-2014 cu suma de peste 60.000 euro, in cadrul Programului Fondului ONG in Romania.
Proiectul este iniţiat de către Asociaţia Salvaţi Bucureștiul, condusă de Nicușor Dan, și se desfășoară în 3 centre: București, Cluj-Napoca și Iași. Asociaţia Salvaţi Bucureștiul este unul dintre cele mai active ONG-uri în domeniul urbanismului, mediului și patrimoniului construit din România. Principala activitate a acestei asociaţii este lupta pentru asigurarea legalităţii și transparenţei dezvoltărilor urbane, pentru protecţia mediului și pentru protejarea patrimoniului construit. Acest lucru este realizat activ, prin contestarea proiectelor sau iniţiativelor discutabile în instanţă.
Este una dintre puţinele asociaţii care au un corp juridic bine definit, cu specialiști în litigii în aceste domenii. A câștigat anularea construirii unui Aqua Parc în Parcul Tineretului din București, intervenţie ce ar fi privatizat și distrus unul dintre cele mai importante parcuri din București.
Proiectul va fi gestionat la Cluj-Napoca de către asociaţia Plusminus. Asociaţia are ca scop crearea la nivel naţional a unei reţele de iniţiative în domeniul arhitecturii și urbanismului și crearea unor platforme locale de informare, expunere și dezbatere pe tema dezvoltării urbane în România. Proiectele Plusminus se desfășoară în Cluj-Napoca, București, Galaţi și Petrila (Valea Jiului).
De ce are nevoie Clujul de un astfel de proiect? ”Pentru că în Cluj-Napoca a fost demolată o casă de patrimoniu pe strada Avram Iancu, nr.25, fără să răspundă nimeni penal. Pentru că la Cluj-Napoca se ridică sediul ISJ Cluj în spatele Bisericii Reformate cu două turnuri ignorând unul dintre cele mai complete și bine documentate avize negative date vreodată de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice. Pentru că la Cluj-Napoca se poate construi un bloc între case pe baza ideii vagi, ambigue, de centru de cartier. Iar situaţiile de acest fel pot continua și nimeni nu acţionează împotriva lor din varii motive. Iar dacă la București sunt în jur de 150 de procese pe rol pentru situaţii similare, la Cluj sunt mai puţin de 10.”, spune arhitectul Dragoș Dascălu din asociația Plusminus.
”Autorităţile locale încalcă legea în activitatea de urbanism, construcţii, protejarea patrimoniului si protectia mediului. Structurile de control sunt ineficiente în stoparea abuzurilor autorităţilor locale. Institutiile de control care trebuie sa cenzureze incalcarea legii in urbanism, constructii, protejarea patrimoniului si protectia mediului sunt ineficiente. Adica Prefectura Cluj, Inspectoratul de Stat in Constructii sau Ministerul Culturii au la Cluj mai putine actiuni impreuna in aceste domenii decat Asociatia Salvati Bucurestiul.”, mai susțin inițiatorii proiectului. Aceștia militează și pentru ca studenții facultatilor de drept să activeze ca voluntari in ONG-urile de urbanism, constructii, protejarea patrimoniului, protectia mediului, pentru a se specializa ulterior in acest domeniu.
În ajutorul ONG-urilor va fi realizat prin elaborarea unui ghid, se va înfiinţa un Call Center și trei centre de resurse locale (în București, Cluj-Napoca și Iași). De asemenea se vor forma 40 de activiști în acest domeniu prin intermediul a 3 traininguri (unul în București, unul în Cluj, unul în Iași). Zece ONG uri vi fi indrumate în practica judiciară și sprijinirea lor în realizarea unei coaliţii naţionale și realizarea unui volum de practică judiciară.
Ghidul va contine o descriere detaliată a legislaţiei aplicabile în urbanism, construcţii, protejarea patrimoniului, protecţia mediului, precum și circuitul administrativ al aprobării actelor în aceste domenii. O
descriere a posibilităţilor de participare a publicului în deciziile luate în aceste domenii. O introducere în procedura civila si in contenciosul administrativ. Desfasurarea unui proces in contenciosul administrativ,
elemente speciale ale dreptului ONG-urilor de a initia procese, precum și elemente speciale ale litigiilor de contencios administrativ in urbanism, constructii, protejarea patrimoniului, protectia mediului.
Site-ul juristurban.ro va cuprinde call center-ul online, ghidul menţionat și o bază de date cu hotarari judecatoresti si modele de actiuni juridice:
– 200 de hotarari judecatoresti pronuntate in litigii ale ONG-urilor in urbanism, constructii, protejarea patrimoniului sau protectia mediului sau in litigii care au relevanta pentru acestea
– 100 de modele de actiuni in instanta, impreuna cu actele de procedura ulterioare (raspunsuri la exceptii, solicitari de probe, concluzii scrise) ale solicitantului
Proiectul este început în aprilie 2014 și va fi încheiat în luna octombrie 2015. Urmează la Cluj Napoca, pe data de 16 și 17 ianuarie 2015 să se desfășoare un training și să fie dat în folosinţă centrul de resurse local.