Șef de la Depoul CFR Cluj, acuzat de o mită rușinoasă de 2.000 de lei

Șeful biroului aprovizionare de la Depoul CFR Cluj este singurul acuzat de luare de mită din dosarul DNA în care mai sunt inculpați un director de la CFR Călători, un om de afaceri și președinte Consiliului Județean Timiș.

Omul de afaceri Goerge Didilă din Timiș, care controlează societățile Ecomet West SRL și ELECTRO SIG Star SRL, este acuzat de procurorii DNA de 34 de infracțiuni de abuz în serviciu, o instigare la folosire de informații ce nu sunt destinate publicității și o infracțiune de date de mită. Aceasta din urmă este legată de șeful biroului aprovizionare de la Depoul CFR Cluj, Daniel Ninel Cosmineanu, care este acuzat că ar fi primit mită de la Didilă suma de 2.000 de lei pentru a-i permite accesul la informații ce nu erau destinate publicităţii, la acel moment.

Informaţiile reprezentau intenţia unei alte societăţi comerciale de a participa la o procedură de achiziţie cu atribuire directă, precum si ofertele financiare ale respectivei societăţii în legătură cu achiziţia publică. La data de 14 august 2014, pentru un astfel de „ajutor”, inculpatul Didilă George a oferit cu titlu de mită suma de 2.000 lei inculpatului Cosmineanu Daniel Ninel, şeful Biroului Aprovizionare din cadrul Depoului Cluj, pentru ca acesta din urmă să atribuie un contract de furnizare produse către una din firmele controlate de inculpatul Didilă George.

De asemenea, o altă acţiune realizată de inculpatul Didilă George pe lângă şefii Depourilor a constat în impunerea unei sume minime, în valoare de 20.000 lei, pentru care trebuia efectuate comenzi, acesta nefiind de acord cu comenzile având valori mai mici decât suma respectivă. Totodată, în unele situaţii inculpatul Didilă George a instigat funcţionarii publici şi cu privire la achiziţionarea unor produse care nu se aflau în necesarul de bunuri al Depourilor respective la acel moment, impunând cumpărarea acestora pentru a creşte valoarea facturii până la suma de 20.000 lei. Ca și mod de operare inculpatul Didilă George, transmitea trei oferte de la societăţi distincte şi de pe adrese de e –mail diferite, pentru a oferi funcţionarilor publici posibilitatea ca aceștia să creeze o aparenţă de legalitate în derularea procedurii de achiziţie publică.”au precizat procurorii DNA în ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale.

Procurorii arată că Didilă a beneficiat de sprijinul directorului de tracțiune al CFR Cătători, Teodor Alexandru Gavriș, care este acuzat  în dosarul ”Transferoviar” de o mită de circa 490.000 de lei. În acest dosar însă este acuzar de 11 infracțiuni de abuz în serviciu și 11 infracțiuni de instigare la abuz în serviciu.

”În relaţia cu şefii Depourilor S.N.C.F.R. Călători S.A., pentru a-i determina pe funcţionarii publici aflaţi în subordinea companiei feroviare să încheie contracte cu societăţile comerciale pe care le controla, inculpatul Didilă George a invocat în discuţiile pe care le purta, relaţiile apropiate în care se afla cu unul dintre directorii societăţii feroviare, inculpatul Gavriş Teodor Alexandru. Acesta din urmă era, la acel moment, factorul de decizie la nivelul companiei, în ceea ce priveşte aprobarea necesarului de materiale destinate achiziţionării, cât şi pentru alocările de fonduri bugetare, aspecte cunoscute de funcţionarii cu care urmărea să încheie contractele de achiziţie publică. Mai mult, inculpatul Gavriş Teodor Alexandru i-a determinat pe funcționarii publici din subordinea să-și exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul atribuirii, către firmele controlate de inculpatul Didilă George, prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, a unui contracte de furnizare produse.”, se arată în ordonanța DNA.

Povtrivi anchetatorilo, acest mod de operare este folosit cu ocazia încheierii tuturor contractelor de achiziţie publică la nivelul judeţului Timiş şi în unele cazuri chiar şi la nivelul Depourilor S.N.C.F.R, contracte în valoare totală de 754.777,73 lei (167.728,36 euro)

Președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin, este acuzat de instigare la abuz și folosirea influenței. Acesta se află sub control judiciar.

Inculpaţii Didilă George, Mihoc Marcel, Gavriş Teodor, Protopopu Gabriel Telu Alexandru și Cosmineanu Daniel Ninel au fost prezentați la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Comments

comentarii

Vreme capricioasă, cu temperaturi maxime de 34-36 de grade în sudul țării, dar și cu înnorări persistente, averse cu caracter torențial și vijelii în restul teritoriului.... Citește mai mult
O explozie hidrotermală impresionantă a avut loc în celebrul Parc Național Yellowstone din Statele Unite. Incidentul s-a produs în zona Biscuit Basin.... Citește mai mult

Lasă un răspuns