Acasă » CONFERINȚE » A 8-a ediție a Conferinței internaționale de la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj, sub semnul globalizării

A 8-a ediție a Conferinței internaționale de la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj, sub semnul globalizării

A 8-a ediție a Conferinței internaționale de la Facultatea de Drept Cluj-Napoca din cadrul Universității Creștine ”Dimitrie Cantemir” București a avut ca temă principală ”Globalizarea și legea”. Specialiști de renume din mediul juridic, universitar, bancar și medical au fost vorbitori.

În 23 mai, au avut loc sesiunile on-line ale conferinței, iar deschiderea oficială a conferinței a avut loc în 24 mai, ziua în care au avut loc secțiunile conferinței, dar și două workshop-uri de interes, unul despre digitalizarea mediului de afaceri și unul despre provocări în dreptul sănătății.

Decanul Anca Georoceanu a rostit cuvântul de bun venit: ”Sunt foarte fericită că am onoarea să deschid lucrările conferinței în fața unei audiențe numeroase. Mă bucur de prezența profesorilor, colaboratorilor noștri care revin astăzi la lucrările conferinței, care ne-au fost alături și în anii anteriori. Totodată mă bucur de prezența unor personalități importante care vin pentru prima dată și sper să revină în anii următori. Aș dori să mulțumesc întregului colectiv de oranizare pentru implicare, pentru dedicarea cu care au organizat întreaga conferință.”

Conferențiarul Elena Fodor, sufletul conferinței, a spus în deschidere: ”Globalizarea este văzută ca un rezultat al progresului tehnologic și din perspectivă econimic a ajutat dezolvtarea marilor corporații, care asupra noastră au produs diverse efecte. De asemenea, a ajutat la răspândirea idelor și, în special, a idelor privind drepturile omului. Rămâne în sarcina statelor să facă tot ce este posibil să-și protejeze cetățenii și să le protejeze drepturile ca ființe umane. Pe de altă parte, revine în sarcina fiecăruia dintre noi să facem ceea ce putem pentru a ajuta statele să reușească în acest deziderat. Am fost plăcut surprinsă să constat că temele propuse pentru preentările de astăzi au de fapt în în față aceste idei, cele bune și cele de care ar trebui să ne protejăm. Dreptul are acest privilegiu de a putea contribui la ceea ce statele trebuie să facă pentru a menține bunul echilibru între toate efectele pe care globalizarea le produce.

Elena Fodor a fost și moderatorul sesiunii plenare, în cadrul căreia au avut prezentări invitați de renume. Irina Moroianu-Zlătescu – professor Școala Națională de Științe Politice și Administrative, a vorbit despre ”Globalizarea dreptului”, Gordana Gasmi – experit în drepturile omului la Consiliul Europei și cercetător la Institutul de Drept Comparat din Belgrad, Facultatea „Dositej” Belgrade a avut prezentare cu titlul  ”Global Significance of European Standards of Women Human Rights Protection in Domain of Gender Based and Domestic Violence”, iar profesorul Mircea Criste de la Universitatea de Vest Timișoara și adjunct al Avocatului Poporului pentru domeniul armată, justiţie, poliţie, penitenciare.  – Le rôle des principes généraux dans la globalisation du droit constitutionnel (Rolul principiilor generale în contextul globalizării dreptului constituțional)

De precizat că din Comitetul științific al conferinței trebuia să facă parte și marele profesor Ion Turcu, decedat la începutul lunii mai.

Lucrările din cadrul conferinței au fost prezentate în cadrul a cinci secțiuni, iar titlurile și autorii îi puteți vedea la finalul articolului. După secțiuni, au urmat cele două workshop-uri.

Galerie foto de la secțiuni:

Workshop ”Digitalizarea mediului de afaceri în contextul globalizării”

Decanul Anca Georoceanu a fost organizatorul și moderatorul acestui workshop. ”Am studiat Raportul cu privire la guvernarea digitală și am ajuns la concluzii destul de triste; România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește digitalizarea. M-am întrebat oare cum de? Noi românii susținem că în țara noastră internetul este mult mai performant și mai ieftin decât în alte țări, Cred că în România folosim internetul mai mult pentru accesarea rețelelor de socializare, pentru divertisment, mai muțin pentru a putea comunica online în domeniile importante. Am observat citind acest studiu și citez: ”Deși România a înregistrat o creștere din 2017 până în prezent, totuși este pe ultimul loc.” De ce? Cadrul legislativ este nefavorabil. Lipsa unei preocupări în ceea ce privește dezvoltarea competențelor digitale în aparatul administrativ, adică în ceea ce privește comunicarea inter-instituțională. Cred că ar fi important ca instituțiile publice să comunice și cu instituțiile bancare, să existe o platformă și o bază de date unitară, care să permită încărcarea și accesarea documentelor în format digital. Am mai observat un motiv și care cred că este real: decalajul major privind conexiunea de internet între mediul rural și mediul urban. ”

Doi reprezentanți ai BCR au vorbit despre digitalizarea sistemului bancar.

Sorin Cordovan, retail regional manager BCR, a spus: ”Sunt niște provocări în sensul că reglementările la ora actuală nu ne permit ca o bancă să fie digitală 100%.  (…) În 2013, când am preluat zona la BCR, semnam zeci de pagini de contracte pentru orice produs, că era deschidere de cont, contract de credit. Pe lângă că erau zeci, mai semnat și pe fiecare pagină, iar din partea băncii mai trebuia să semneze și două persoane. Pe lângă asta, însemna consum de hârtie, spațiul de arhivă și celelalte costuri. În acest moment avem produse care nu mai implică niciun fel de consum de hârtie, totul este online, totul este digital. Mai mult, în 10 mai, am lansat aplicația ”Casa mea” pentru credite ipotecare, care integrează tot: vânzător, cumpărător, notar, tot fluxul. Nu mai este nevoie de prezentarea hârtiilor la bancă sau alte detalii de acest gen. Avem în acest moment posibilitatea deschiderii de cont fără ca clientul să vină în bancă, ceea ce presupune provocări ce țin de reglementare. Atunci când începi o relație cu un client sunt niște reglementări referitoare la cunoașterea și identificarea clinetului și mai sunt provocări legate de relația contractuală. Prin anumite aplicații și produse am reușit să depășim aceste provocări de reglementare, care până la urmă țin de dreptul bancar. ”

Despre aceste aplicații și produse a vorbit în prezentarea lui coordonatorul național de proiecte digitale la BCR, Sergiu Penciu.

Adrian Groșanu, președintele filialei Cluj a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România și profesor asociat la Facultatea de Științe Economice UBB Cluj a vorbit despre digitalizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, iar directorul Registrului Comerțului Cluj, Dorin Deac, a prezentat pașii spre digitalizarea pe care i-a făcut instituția pe care o conduce.

Workshop ”Provocări în Dreptul Sănătății”

Acest workshop a fost organizat de prodecanul Rodica Diana Apan, care a moderat evenimentul alături de profesorul Cornelia Gabriela Bala de la Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj.

Tot de la UMF au mai participat profesorii, Ion Cosmin Puia. Dar Perju Dumbravă, Ioana Micluția, Maria Aluaș, Codrin Rebeleanu, Horațiu Traian Crișan, Daniel Ureche.

Mediul juridic a fost reprezentat de judecătorii Flavius Iancu Moțu, Eugen Crișan, Gabriela Fodor, Mihai Ștefan Ghica, avocat și conferențiar Elena Mihaela Fodor, lector Gabriel Năsui de la Facultata de Drept „Dimitrie Cantemir” Cluj. De asemenea, a fost speaker și Angela Miff, cadru universitar la Facultatea de Știineț Economice și Gestiunea Afacerilor a UBB Cluj.

S-a discutat despre cazuri de malpraxis, acțiunea în răspundere civilă delictuală, răspunderea persoanelor care aduc daune propriei sănătăți, răspunderea penală a personalului medical, mijloace de probă atât în materie penală, cât și în civilă,

Primul care a vorbit a fost judecătorul Flavius Moțu de la Tribunalul Specializat Cluj, care a fost prezent și anul trecut la workshopul de dreptul sănătății. Tema despăgubirilor în cazuri de malpraxis a generat dezbateri interesante între medici și practicieni ai dreptului.

Galerie foto de la workshop:

Autorii și lucrările prezentate la conferință

SECTIUNEA I

IRINA MOROIANU-ZLĂTESCU, ALEXANDRA BUCUR, Globalization and Migration
EMILIAN CIONGARU, Conceptual Evolutions of Sovereignty – a Constitutional Attribute in the Context of Globalisation
MARIA ORLOV, MARINA GROSU, Legal Regulations and Prospects of Development of the Public-Private Partnership in the Republic of Moldova
SILVIU-GABRIEL TOTELECAN, Global Capitalism and the Unsteady Legal OrderMINA ZIROJEVIC, JELENA KOSTIC, Globalization, Terrorism and Human Rights
PETRU-EMANUEL ZLĂTESCU, Complementary Forms of International Protection in the European Union and in Switzerland
SINGH VED PAL, Judiciary as a Legal Guardian for Conservation of Environment: Glimpsesfrom India
ELENA-MIHAELA FODOR, Human Rights and Business in a Globalised World
MARIUS ANDREESCU, The Rule of Law and the Principle of the Supremacy of Law

SECTIUNEA II

JOSEPH GARSKE, Global Economy and Global Law: the Meaning of Anglophone and Civilian Convergence
CRISTINA IUHAS, General Issues on the Romanian Market Economy
OANA RACOLŢA, Digitalisation of Notarial Activity in Romania in the Context of Globalisation
MIHAELA TEACA, Actual Problems Regarding the Payment of Pension by the Debtor with External Residence

ILIE URS, The Effects of Inheritance Unworthiness
GRAŢIAN URECHIATU-BURIAN, VIOLETA SIMIONESCU, Theoretical and Practical Considerations Related to the Role of the Labor Inspection in Protecting the Rights of the Employees I
VLADIMIR VASILIŢA, Analysis of the Current Judicial Practice of Contravention Procedure in Cases of Tax Offenses
GRIGORE ARDELEAN, ALEXANDRU CICALĂ, The Special Feature of the Institution of the Capacity to Exercise of a Natural Person in the Legislation of the Republic of Moldova
SIDONIA CULDA, Theoretical and Jurisprudential Aspects Related to the Procedure of Judicial Declaration of Presumptive Death
TUDOR ONIGA, Insurance of Motor Vehicle Liability. Consequences. Legal Nature

SECTIUNEA III

MIHAELA SIMION, Euthanasia, Pros and Cons in the Jurisprudence of The European Court of Human Rights
OANA-CARMEN MIHĂILĂ, The Right to “Good Death” – a New Right Alongside the Right to Life?
NICOLAE ANDREI, Cultural Rights in the Age of Social Media
ANDREEA NICOLAE, Old Democracies, New Challenges
LUCIA-ŞTEFANIA AVRAM, The African Charter on Human and People’s Rights
MARIA ALUAŞ, Reproductive Tourism: Another Face of Globalisation

IZABELA BRATILOVEANU, Protection of Human Dignity and Hate Speech
ANCA MIHAELA GEOROCEANU, Taxation of Revenues whose Source cannot be Identified. Sanction or Facility?
CODRUŢA-ŞTEFANIA JUCAN, ROXANA-MARIA MIRON, Acts of Exclusion from the Party. Procedural Aspects before the Court.
CODRUŢA-ŞTEFANIA JUCAN, ROXANA-MARIA MIRON, The Court’s Competence in Addressing Appeals for the Decisions of Exclusion from Political Parties
NICOLAE ROŞ, Political Parties: Purpose, Organization, Registration and Functioning
EUGENIU PITERSCHI, The Scientific Analysis of Crimes Against Justice in the Legislation of the Republic of Moldova

SECTIUNEA IV

ALAELDIN ALKHASAWNEH, Consumer Privacy in Cloud Computing Environment: Legal Issues in GDPR, and USA Legislations
DANA-ELENA MORAR, Reflections on the Employees’ Disclosure of Their Health Status between Labor and Privacy
RAHİME ERBAŞ, Cross- Border Surrogate Motherhood from a Criminal Law Perspective
GABRIELA-AURA FODOR, The Internet And Child Exploitation
CRISTINA-MARIA BADEA, The Challenges and Economic Implications of Cross-Border Online Gambling in Europe – A Criminal Law Perspective

MARIA URECHE, The Internet, Benefits and Criminal Risks for Society
MARIANA-NARCISA RADU, Combating Migrants Trafficking in the Context of Globalization
MIHAIL CEAPĂ, Considerations on the Offence of Organizing Illegal Migration in the Current Time
RADION COJOCARU, IGOR SOROCEANU, Analysis of the Comparative Law Elements on the Offense of Mercenary Activity
ALEXANDRU PARENIUC, LILIANA DREGLEA-LUCAŞ, Scientific Reflections on the Content of the Legal Object of the Fraud Offense
EUGENIA GUGULAN, TETYANA KURILO, The Particularities on the Assessment of Injury Caused by Committing Illegal Hunting

SECTIUNEA V

ILIE BOTNARI, Analysis of the Normative Regulations of the Special Measures of Investigation and the Effectiveness of Social Relations of Criminalization at the Centre of the Process of Globalization
GHENADI CALCAVURA, Scientific Analysis of the Principle – Violation of Domicile, as a Primordial Principle in a State of Law
BORIS GLAVAN, VICTOR MIRZAC, GHENADI CALCAVURA, Special Investigation Activity: the Content of the Notion, the Legal Essence, Conceptual Delimitations
AURICA CAZACIOC, The Peculiarities of the Investigation of the Crimes Related to the Intentional Destruction or Damage of the Goods
ELENA DAMIAN, De l’histoire du droit français: Antoine Loisel (1536-1617)

VIOLETA NICULESCU, People’s Advocate Recommendations from the Current International Perspective on the Ombudsman Institution
ELEODOR PÎRVU, Impact of the Application of the New Regulation of the European Parliament and of the Council on the EU Agency for Asylum to the Administrations of the EU Member States
MIRCEA-IOSIF RUS, Tax on Non-Residential Buildings of Legal Persons, between the TaxationCode and Reality. Case Study.
VLADIMIR MĂTUŞAN, The Control of the County Prefect Over the Legality of the Acts of the Local Public Administration Authorities
ELENA-ROXANA VIŞAN, Legal Education between Standards and Practice
HOREA CRIŞAN, The Relation between Private International Law and Constitutional Law in Federal Systems

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina